Πηγή πολύτιμου ερευνητικού και ακαδημαϊκού προσωπικού θα μπορούσε να είναι για την Ελλάδα η κοινότητα των Ελλήνων ακαδημαϊκών που απασχολείται σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Όπως προέκυψε από έρευνα του Ινστιτούτου Πολιτικής «Δέον», ένα σημαντικό ποσοστό των Ελλήνων ακαδημαϊκών απασχολείται στα πιο ισχυρά πανεπιστήμια του κόσμου και 59% από αυτούς θα ενδιαφέρονταν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Από τους 494 ακαδημαϊκούς που απάντησαν στην έρευνα, το 31% εργάζονται σε πανεπιστήμια που κατατάσσονται σε θέσεις από το 1 έως το 25 στον κόσμο, σύμφωνα με την Κατάταξη Πανεπιστημίων QS για το 2024 (QS University Rank 2024).
Πανεπιστήμια όπως το Imperial College του Λονδίνου, το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Τεχνολογικό Ινστιτούτο (ETH) της Ζυρίχης, το KTH Royal Institute of Technology της Στοκχόλμης, το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Ντελφτ της Ολλανδίας, το Πανεπιστήμιο Λουντ της Σουηδίας, το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ έχουν Έλληνες στις τάξεις τους.
Ποια είναι η άποψη αυτών των επιστημόνων για τα ελληνικά πανεπιστήμια και θα μπορούσαν κάποια από αυτούς να επιστρέψουν στην Ελλάδα;
Αυτό το ερώτημα έθεσαν στους Έλληνες επιστήμονες η Αφροδίτη Ξύδη, εκτελεστική διευθύντρια του Δέον, σε συνεργασία με την σύμβολο πολιτικής Κορίνα Αναγνωστοπούλου.
Ελληνικά πανεπιστήμια: Κακές αμοιβές και γραφειοκρατία
Ως «κακή έως πολύ κακή» αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι Έλληνες ακαδημαϊκοί του εξωτερικού την κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια.
Η πιο αρνητική πτυχή είναι οι αμοιβές, καθώς το 77% των ερωτηθέντων τις κρίνει αρνητικά.
Επίσης, το 65% κρίνει αρνητικά τη Διαθεσιμότητα Χρηματοδότησης Έρευνας.
Παράλληλα, «υπάρχει ένα σύνολο μη χρηματοοικονομικών παραγόντων που αφορούν στις θεσμικές διαδικασίες και στον τρόπο διοίκησης των πανεπιστημίων που κρίνονται αρνητικά από όλους τους ερωτηθέντες. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν την Γραφειοκρατία των πανεπιστημίων (71%), την Αξιοκρατία (69%), την Ποικιλομορφία και Ένταξη (53%), την Επαγγελματική Ανέλιξη και τις Πολιτικές Νομιμότητας (49%), καθώς και οι Ευκαιρίες Εμπορικής Αξιοποίησης της Έρευνας (46%)», σημειώνει η έκθεση.
Αντίθετα, θετικά αξιολογούνται το ακαδημαϊκό επίπεδο των φοιτητών και το ακαδημαϊκό επίπεδο των καθηγητών (61% και 53% αντίστοιχα), ενώ η φήμη και το κύρος των πανεπιστημίων δεν κρίνονται ούτε θετικά ούτε αρνητικά.
Με πόσα χρήματα θα επέστρεφαν
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 59% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα εξέταζε το ενδεχόμενο να εργαστεί στην Ελλάδα τα επόμενα πέντε χρόνια.
«Παρόλο που τα αποτελέσματα αυτά δεν μπορούν να γενικευτούν, πρόκειται για ένα σημαντικό εύρημα, δεδομένου του μεγέθους του δείγματος (494 απαντήσεις), που σημαίνει ότι ότι υπάρχουν τουλάχιστον 200 ακαδημαϊκοί που θα εξέταζαν το ενδεχόμενο να μετακομίσουν στην Ελλάδα τα επόμενα πέντε χρόνια» σημειώνει η έκθεση.
Προκειμένου να επιστρέψει στην Ελλάδα, το 36% των ακαδημαϊκών θα ήθελε μισθό 7.500 ευρώ ή υψηλότερα (αυτοί οι επιστήμονες ζουν κυρίως στις ΗΠΑ, τον Καναδά ή την Αυστραλία).
Το 32% δήλωσαν ότι έχουν μισθολογικές προσδοκίες 4.000 ευρώ το μήνα (προ φόρων).
Το 32% των ερωτηθέντων δήλωσαν πρόθυμοι να δεχτούν αμοιβή 2.250 ευρώ τον μήνα ή και λιγότερα.
Αίσθηση προκαλεί το εύρημα ότι οι ακαδημαϊκοί που σπούδασαν στην Ελλάδα έχουν λιγότερες πιθανότητες -από το μέσο όρο- να επιστρέψουν.
Οι ακαδημαϊκοί στον Καναδά (72%) και στην Αυστραλία (67%) έδειξαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι έχουν μικρότερη επαφή με τη ζωή ή τις σπουδές στην Ελλάδα.
Για την οικογένεια και την κοινωνική ζωή
Οι Έλληνες ακαδημαϊκοί της διασποράς που θα εξέταζαν το ενδεχόμενο μετακίνησης
στην Ελλάδα επικαλούνται οικογενειακούς και προσωπικούς λόγους, την κοινωνική ζωή και τον πολιτισμό, καθώς και την ευκαιρία να προσφέρουν στην χώρα.
Όσοι δήλωσαν ότι δε θα επέστρεφαν εξήγησαν τη στάση τους λόγω των χαμηλών μισθών, της πολύπλοκης γραφειοκρατίας, της κακής διακυβέρνησης και της εργασιακής κουλτούρας.
Σε ότι αφορά στο είδος των πανεπιστημίων που θα επέλεγαν, τα διεθνώς αναγνωρισμένα πανεπιστήμια είναι αυτά που προτιμούν οι περισσότεροι- αυτά τα πανεπιστήμια προτιμώνται έντονα από εκείνους που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.
Τα δημόσια πανεπιστήμια κατατάχθηκαν δεύτερα (58%), με όσους προέρχονται από τη Σκανδιναβία και την ηπειρωτική Ευρώπη να τα προτιμούν.
Οι ερωτηθέντες εξέφρασαν επίσης ενδιαφέρον για κάθε είδους μη δημόσια πανεπιστήμια (45%) ή για υφιστάμενα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, όπως το Deree (43%).
«Συνολικά, το μοτίβο των απαντήσεων σε αυτή την ενότητα δείχνει ότι υπάρχει ενδιαφέρον για μη κρατικά πανεπιστήμια μεταξύ των Ελλήνων της διασποράς» σημειώνει η έκθεση.
Πηγή: newmoney.gr