Αύξηση 10% στις επεμβάσεις και 2,5-3% στις νοσηλείες έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής από την εφαρμογή του νέου συστήματος κοστολόγησης των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται στα νοσοκομεία.
Πρόκειται για το νέο σύστημα DRG που ξεκίνησε να εφαρμόζεται πιλοτικά από το 2023 και αναμένεται η πλήρης εφαρμογή του στα νοσοκομεία ολόκληρης της χώρας το 2026.
Αφορά την λεπτομερή κοστολόγηση των υπηρεσιών υγείας που παρέχουν τα νοσοκομεία, επιτρέποντας την παρακολούθηση των δαπανών των νοσοκομείων, όμως για να γίνει αυτό, ταυτόχρονα αναδεικνύονται και τα χαρακτηριστικά ποιότητας στο έργο που παράγεται στα νοσοκομεία.
Ήδη το 81% των νοσοκομείων της χώρας έχουν ξεκινήσει υποβολές αποζημίωσης στον ΕΟΠΥΥ με το νέο σύστημα κοστολόγησης νοσηλίων
Στα παραπάνω αναφέρθηκε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας σε ημερίδα που οργάνωσε το ΚΕΤΕΚΝΥ, ο οργανισμός που έχει αναλάβει την εφαρμογή του νέου συστήματος νοσηλίων DRG στα νοσοκομεία της χώρας.
Καθώς πρόκειται για σύστημα όχι μόνο κοστολόγησης, αλλά και αξιολόγησης ως προς την αποδοτικότητα της νοσοκομειακής περίθαλψης της χώρας, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να κλείσουν μικρά νοσοκομεία της περιφέρειας, για υγειονομικούς και ψυχολογικούς λόγους, παρότι το θέμα είχε συζητηθεί παλαιότερα κατά την έναρξη εισαγωγής των DRG στο σύστημα υγείας.
Εξήγησε ότι «αν εφαρμόζαμε κατά γράμμα το σύστημα των DRG στα νοσοκομεία και χρηματοδότηση γινόταν βάσει παραγωγικότητας, τα νοσοκομεία με χαμηλή επισκεψιμότητα θα είχαν λιγότερα χρήματα μέσω της διαδικασίας των προϋπολογισμών. Για παράδειγμα νοσοκομεία με πληρότητα 100% ή όπως το Αττικό με πληρότητα 160% θα έπαιρναν πολύ περισσότερα, που θα αφαιρούνταν από νοσοκομεία με πληρότητα 30%. Ξεκαθαρίζω ότι δεν θα γίνει, δεν θα κλείσουν νοσοκομεία». Και καθώς χρησιμοποιούμε το Γερμανικό σύστημα DRG, δήλωσε «Εμείς δεν είμαστε Γερμανοί, δεν θα γίνουμε και δεν μπορούμε κιόλας».
Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης
Λέγοντας ότι το νέο σύστημα «μας βάζει σε μια σειρά», ο υπουργός σημείωσε ότι «είναι ο τρόπος να μετρήσουμε την ποιότητα, με όχημα την πληρωμή, με πολλούς δείκτες που έχουν στόχο καλύτερες υπηρεσίες υγείας, ο ασθενής να θεραπεύεται ταχύτερα και με μικρότερο κόστος» και πρόσθεσε πως αν το καταφέρουμε στο 100% μπορεί και να πληρώνουμε και περισσότερα.
Καταλήγοντας δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «όλοι είμαστε προσωρινοί, ως αιρετοί, ως θνητοί και ως άνθρωποι», βάζοντας τον εαυτό του πρώτο.
Αλλαγή ροής του χρήματος
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους ήδη το 81% των νοσοκομείων της χώρας έχουν ξεκινήσει υποβολές αποζημίωσης στον ΕΟΠΥΥ με το νέο σύστημα κοστολόγησης.
Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι με το σύστημα αυτό, άλλαξε η «πεπατημένη» της βασικής χρηματοδότησης των νοσοκομείων από το υπουργείο Υγείας, άλλαξε τη ροή του χρήματος, αλλά και την παρακολούθηση των δαπανών. Η εφαρμογή τους άλλαξε και την κατάρτιση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων ήδη από τον Δεκέμβριο του 2023, καθώς και τη συνήθεια περί τον Αύγουστο – Σεπτέμβριο να ζητείται πρόσθετη χρηματοδότηση από τους διοικητές.
Σημείωσε ότι το βασικότερο που πετυχαίνει το νέο σύστημα είναι ο έλεγχος και της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών, καθώς υπάρχει η δυνατότητα σύγκρισης της ίδιας υπηρεσίας μεταξύ των νοσοκομείων, όπως για παράδειγμα η πραγματοποίηση μιας χολοκυστεκτομής με χρόνο νοσηλείας 3 ή 5 ημερών σε διάφορες κλινικές ανά τη χώρα.
Επισημαίνοντας ότι το νέο σύστημα συζητείται εδώ και 14 χρόνια, επεσήμανε τις αμφιβολίες και αναστολές για την εφαρμογή του, όμως τόνισε ότι τα νοσοκομεία θα λειτουργούν ως αυτόνομες μονάδες που αντλούν χρηματοδότηση σε αυτό που παράγουν και μπορούν να αναπτυχθούν με βάση αυτό που παράγουν.
Παρέπεμψε την πλήρη εφαρμογή του συστήματος το 2026 και επεσήμανε ότι χρειάζονται 2-3 χρόνια εφαρμογής για εξαγωγή συμπερασμάτων, όμως χαρακτήρισε το εγχείρημα ως πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση του συστήματος καθώς θα επιτευχθεί καλύτερη κατανομή των πόρων.
Ταυτόχρονα, θα συμπληρώνεται σωστά ο ιατρικός φάκελος, που αποτελεί το πρώτο μεγάλο βήμα στην ψηφιοποίηση του συστήματος.
Καταλήγοντας σημείωσε ότι «θα μπορέσουμε να μετρήσουμε την ποιότητα» και τόνισε πως «έχουμε το χρέος να διασφαλίσουμε τον ασθενή ότι θα έχει την υπηρεσία που χρειάζεται την ώρα του ιατρικού προβλήματος, με τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας».
Πηγή: in.gr