• «Οι βουλευτές καλά κάνουν και βγάζουν ανακοινώσεις, αλλά να ξέρουν ότι κάποιοι εργάστηκαν για να έρθουν πόροι» • «Μας είπαν να ξεχάσουμε το τέλος ανθεκτικότητας» • Ξεκινούν οι παρεμβάσεις στις πληγείσες περιοχές με ίδιους πόρους του Δήμου Ρόδου –κι έχει ο Θεός…
Απογοητευμένος και χωρίς πολλές ελπίδες ότι το κεντρικό κράτος θα ενισχύσει τον Δήμο Ρόδου για να μπορέσει να γιατρέψει τις πληγές που άφησε πίσω της η θεομηνία Bora, αφού οι καταστροφές είναι τεράστιες και δεν υπάρχει ούτε χρόνος, αλλά ούτε και χρήμα, εμφανίσθηκε χτες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Δημοτικής Επιτροπής, ο δήμαρχος Ρόδου, Αλέξανδρος Κολιάδης.
Ακούγοντας τις ερωτήσεις-τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας κ.κ. Τηλέμαχου Καμπούρη και Δημήτρη Ζανεττούλλη που ζήτησαν να ενημερωθούν πού βρίσκονται οι διαδικασίες για τη χρηματοδότηση του Δ.Ρ. από το κεντρικό κράτος για την αποκατάσταση των ζημιών, δήλωσε κατηγορηματικά τα εξής:
«Ακούσαμε τους βουλευτές, να λέει ο καθένας ένα νούμερο. Από τη δική μας πλευρά, δεν εκτεθήκαμε να λέμε νούμερα, αν δεν είναι κάτι δεδομένο. Κι επειδή δεν θέλω να παίζω με τις λέξεις ούτε να κρύβομαι, πρέπει να σας πω την πραγματικότητα. Μέχρι και σήμερα που συνεδριάζουμε, ΔΕΝ έχουμε καμία απολύτως ενημέρωση ποια χρηματική ενίσχυση θα μας δώσει το κεντρικό κράτος. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Νομίζω ότι έχουμε δηλώσει σε όλους τους τόνους την ανησυχία μας. Ακολουθήσαμε όλες τις διαδικασίες όπως έπρεπε (γι’ αυτό και χρησιμοποίησα τον όρο “by the book”) σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για να ζητήσουμε χρηματοδότηση. Οι επαφές και η επικοινωνία με υπουργούς και με υπουργεία, συνεχίζονται.
Είναι αλήθεια ότι ακούσαμε ένα νούμερο από τον γ.γ. του ΥΠΕΣ κ. Χιονίδη, που μας είπε ότι θα μας δώσει 1,5 – 2εκ. ευρώ προς το παρόν. Εμείς ακούγοντας αυτό το ποσό, απλά… γελάσαμε και είπαμε ότι, προφανώς, αστειεύονται! Κι εκεί, έμεινε η συζήτηση. Μετά από τρεις μέρες, επανήλθε η συζήτηση, όπου το 1,5εκ. έγινε 5εκ. ευρώ. Τους εξήγησα ότι δεν έχουμε περιθώριο χρόνου –αν και πιστεύω ότι το γνωρίζουν και οι ίδιοι στην Αθήνα. Τους υπενθυμίζω, λοιπόν ότι η τουριστική περίοδος ξεκινάει σε ενάμιση μήνα περίπου και η κατάσταση του νησιού δεν είναι καθόλου καλή. Χρειαζόμαστε άμεση βοήθεια. Μας είπαν (προφορικώς) ότι θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε περί τα 5εκ. ευρώ και όταν ανοίξει ξανά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το 2025, θα δούμε τι θα μπορέσουμε να πάρουμε… Επιπλέον, αυτή τη στιγμή δεν έχουμε καμία επίσημη απάντηση γι’ αυτά τα 5εκ. ευρώ. Μπορεί οι βουλευτές να ανεβάζουν δελτία Τύπου και να προσπαθούν να προλάβουν καταστάσεις, αλλά θέλω να υπενθυμίσω και στην κα Ιατρίδη, και στον κ. Κόνσολα και στον κ. Παππά, ότι κάποιοι εργάστηκαν για να έρθει αυτό το ποσό. Κάποιοι έτρεξαν ακόμη και μέσα στις γιορτές για να κάνουν την καταγραφή και να ετοιμάσουν τις προτάσεις. Έχουμε ακούσει πολλά και όταν έρθει η ώρα για τη δόξα, κάποιοι θέλουν να προλάβουν καταστάσεις. Εμείς, απλά γελάμε… Εμείς θέλουμε να έρθουν τα λεφτά για να αποζημιωθεί ο κόσμος που έχει υποστεί αυτές τις μεγάλες ζημιές. Εμείς, οφείλουμε να διεκδικήσουμε αυτά που πρέπει, για να επανέλθει το νησί στην προηγούμενη κατάσταση που ήταν, αλλά βρισκόμαστε πάρα πολύ μακριά από αυτό».
Είπε ακόμη, ότι η ΔΕΥΑΡ έχει επίσης να αντιμετωπίσει τεράστιες ζημιές, εκφράζοντας την ανησυχία ότι με τέτοιους ρυθμούς, η υδροδότηση των ξενοδοχειακών μονάδων δεν θα είναι ομαλή όχι μόνον στο επόμενο διάστημα αλλά και κατά την διάρκεια της σεζόν, λόγω των τεράστιων αναγκών που θα εμφανιστούν, εκ των πραγμάτων.
Ο δήμαρχος Ρόδου, μίλησε ακόμη για την κατάσταση στη Φιλέρημο, όπου, ενώ έχουν προγραμματιστεί για φέτος 1.500 γάμοι (!) δεν θα υπάρχει πρόσβαση προς τον λόφο, ενώ συνέβη πρόσφατα κι ένα ατύχημα στην περιοχή.
Επιπρόσθετα, τεράστια προβλήματα προσβασιμότητας αντιμετωπίζουν ξενοδοχεία και οικίες σε διάφορες περιοχές, ενώ οι παραλίες δεν είναι έτοιμες να υποδεχτούν τους τουρίστες.
«Όλα αυτά που ψηφίζουμε σήμερα, είναι από ίδιους πόρους για να καλύψουμε άμεσες ανάγκες. Δεν βλέπουμε να έρχεται βοήθεια από το κεντρικό κράτος. Τα μέτωπα είναι πάρα πολλά και οι ζημιές είναι τεράστιες. Ωστόσο, δεν είμαι σίγουρος αν τελικά σκοντάψουμε στην έγκριση της Αποκεντρωμένης. Δεν κινδυνολογώ. Ζούμε σε ένα κράτος που αν δεν έχεις τον άνθρωπο – κλειδί, δεν παίρνεις χρηματοδότηση, ή τρέχουμε σε μια κούρσα που όποιος τρέξει και προλάβει να πάρει από την πίτα. Θέλω να πιστεύω ότι ο Δ.Ρ. δεν θα έχει τέτοια αντιμετώπιση με τόσα που έχει συνεισφέρει στο κράτος εδώ και δεκαετίες…»
Ο κ. Καμπούρης έθεσε την εύλογη απορία, ποιο είναι το πλάνο της δημοτικής αρχής σε περίπτωση που δεν έρθει η οικονομική βοήθεια στον Δ.Ρ. για να του απαντήσει ο κ. Κολιάδης: «Κι εμείς θέλουμε να μας πουν ποιο είναι το πλάνο. Αν δεν υπάρχει βοήθεια και χρηματοδότηση θα υπάρξει αντίδραση και μάλιστα, από κοινού με όλους τους κοινωνικούς φορείς και εταίρους. Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε με τις δικές μας δυνάμεις. Βρισκόμαστε σε κοινή πορεία. Το νησί έχει τεράστιες ζημιές και θα έχουμε πολύ σοβαρά προβλήματα μπροστά μας: στο οδικό δίκτυο, στις παραλίες, στην υδροδότηση και στην προσβασιμότητα. Δεν κινδυνολογώ. Θα βρεθούμε μπροστά σε ξενοδοχεία με άδειες πισίνες (!) δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι είναι αναγκαίο, να βρει τρόπους να χρηματοδοτήσει τη Ρόδο, που δίνει τόσα χρήματα στο κεντρικό κράτος. Θα σας πω τι μου είπε ο υπουργός: Δήμαρχε, να ξέρεις ότι δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ στα ταμεία! Τα λεφτά από τις ζημιές από το ταμείο για καταστροφές για το 2024 απορροφήθηκαν όλα… Μου έδειξε πάντως και τη λίστα όπου περιλαμβάνονταν οι χρηματοδοτήσεις για τις ζημιές από το 2019, το 2020 και το 2021. Ο Βόλος π.χ. διεκδικεί τώρα, έναεκ. ευρώ για ζημιές που σημειώθηκαν το 2020 ενώ άλλοι, από το 2021. Αυτοί ίσως, είχαν αποθεματικό. Εμείς όμως; Δεν μπορούμε να πούμε στους εργολάβους, ξεκινήστε και όταν έρθει η χρηματοδότηση θα σας πληρώσουμε. Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε με αυτό τον τρόπο. Δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τους εργολάβους να βάλουν πλάτη, ούτε να κάνουμε συμφωνίες στο… μιλητό. Η πίεση είναι προς μια κατεύθυνση: ποιο είναι το πλάνο. Χρειαζόμαστε 94 εκ. και μας δίνουν, ένα…»
Αναφερόμενος στο τέλος ανθεκτικότητας, που έχει τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου, ο δήμαρχος Ρόδου τόνισε πως απαιτείται δυναμική διεκδίκηση για να μείνει στον τόπο –όπως και η διεκδίκηση ενός μέρους των εσόδων από τους αρχαιολογικούς χώρους και τις κρουαζιέρες.
ΤΑ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΑΝ
Σημειώνεται ότι στα προ ημερησίας διατάξεως ήρθαν προς έγκριση θέματα που αφορούν στην αποκατάσταση, ανακατασκευή κ.λπ. ζημιών που σημειώθηκαν σε περιοχές όπως στ’ Αφάντου (οδόστρωμα) στην Ιαλυσό (παραλιακό μέτωπο), Κάτω Πέτρες, Φιλέρημος καθώς και καθαρισμοί σε παραλίες στην Δ.Ε. Ιαλυσού και Δ.Ε. Καλλιθέας. Σχολιάζοντας τα θέματα, ο κ. Κολιάδης ξεκαθάρισε πως έγινε μία ιεράρχηση στις αποκαταστάσεις και παρεμβάσεις από τις υπηρεσίες και αργότερα, θα ακολουθήσουν οι ίδιες παρεμβάσεις σε όλες τις Δ.Ε. του νησιού, όπου σημειώθηκαν οι καταστροφές.
Τα θέματα στα προ ημερήσιας και ημερήσιας διάταξης πέρασαν ομοφώνως, πλην της Υπηρεσίας Αστικής Συγκοινωνίας που είχε έρθει με τη μορφή του κατεπείγοντος στην προηγούμενη έκτακτη συνεδρίαση και εγκρίθηκε.