Οταν προβάλλονταν οι ταινίες «My Big Fat Greek Wedding» ή το «Mamma Μia», κανείς ίσως δεν θα φανταζόταν ότι η «βιομηχανία» του γάμου όχι μόνο θα αναπτυσσόταν στην Ελλάδα, αλλά θα σημείωνε ανοδική πορεία ακόμη και εν μέσω κρίσης. Η πρόσφατη, άλλωστε, επιλογή της Σαντορίνης ως του δεύτερου καλύτερου πολυτελούς προορισμού παγκοσμίως για τους νεόνυμφους από τη βρετανική ιστοσελίδα 101 honeymoons είναι μία ακόμη ένδειξη των δυνατοτήτων του εν λόγω κλάδου.
«Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 οι γάμοι ξένων στο νησί μας ήταν 5 ή 6 τον χρόνο», θυμάται σήμερα ο κ. Γιώργος Καραγιάννης, διευθυντής του ξενοδοχείου Astra Suites στο Ημεροβίγλι της Σαντορίνης. «Το είχα αναφέρει εκείνη την εποχή στους ταξιδιωτικούς πράκτορες των ΗΠΑ, καθώς οι Αμερικανοί ήταν οι μοναδικοί που έκαναν destination weddings», εξηγεί στην «Κ». «Δεν χρειάστηκε περαιτέρω προώθηση, η Σαντορίνη πλέον μετατράπηκε χρόνο με τον χρόνο στον απόλυτο προορισμό μελλονύμφων». Και πράγματι πέρυσι καταγράφηκαν 1.100 γάμοι στο νησί. «Το τοπίο προσθέτει από μόνο του πάρα πολλά στην τελετή».
Μπορεί εσχάτως τη δημοσιότητα να έχουν μονοπωλήσει τα ζευγάρια Κινέζων, ωστόσο το πολιτισμικό μωσαϊκό των ζευγαριών είναι ποικίλο. «Είναι οι Αμερικανοί, οι Αγγλοσάξονες και λοιποί Ευρωπαίοι, αλλά και οι Ασιάτες, που τα τελευταία έξι χρόνια έρχονται στο νησί μας να παντρευτούν», σημειώνει. «Οι Δυτικοί ονειρεύονται έναν γάμο στα standards της πατρίδας τους, αλλά με πολύ λιγότερους καλεσμένους, το πολύ πενήντα ή εξήντα άτομα». Από τους Ασιάτες, Κινέζους, Κορεάτες αλλά εσχάτως και Γιαπωνέζους, έρχεται συνήθως μόνο το ζευγάρι. «Το πακέτο συνήθως περιλαμβάνει μία συμβολική τελετή, καθότι η νόμιμη γίνεται στην πατρίδα τους, επίσημο γεύμα, αλλά και παραμονή στη Σαντορίνη», σημειώνει ο ίδιος. «Φέρνουν συνήθως τον δικό τους φωτογράφο και make up artist, για καλύτερη συνεννόηση». Ως προς το μενού, «είναι επιφυλακτικοί με την ελληνική κουζίνα, επειδή δεν τη γνωρίζουν». Ο ίδιος ειδικεύεται στους μίνιμαλ γάμους Αμερικανών και Αγγλων. «Τώρα πολλοί παλιοί μας πελάτες έρχονται να γιορτάσουν τις επετείους των δέκα και είκοσι ετών και πάλι στη Σαντορίνη». Καθώς φαίνεται, το νησί φέρνει εκτός των άλλων και… μακροημέρευση στα ζεύγη!
Ωστόσο, πλάι στη διάσημη πλέον Σαντορίνη, υπάρχει μια πλειάδα τοποθεσιών σε όλη την Ελλάδα, όπου τελούνται γάμοι αλλοδαπών. Μύκονος, Πάρος, Αντίπαρος, Μήλος, Υδρα, Σπέτσες, Αίγινα, Τζια, Σκιάθος, Ρόδος, Κρήτη, αλλά και Ιόνιο Πέλαγος, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Παξοί. Εξίσου δημοφιλείς είναι και προορισμοί στην ηπειρωτική Ελλάδα: Μονεμβασιά, Ναύπλιο και Χαλκιδική. «Στους πελάτες μας προτείνουμε συχνά και πιο “εναλλακτικά” μέρη, όπως η Αμοργός ή το Πήλιο», απαντά στην «Κ» η κ. Ναταλία Χριστοδούλου από την εταιρεία διοργάνωσης events RtDeco, «ωστόσο δεν πρέπει να υποτιμούμε τη δυναμική της Αττικής, η οποία διαθέτει άριστη υποδομή και φυσικά την εγγύτητα στο διεθνές αεροδρόμιο. Ζευγάρια που προτίθενται να καλέσουν πολλούς φίλους επιλέγουν εντέλει κάποιο κτήμα ή ξενοδοχείο της Αττικής». Η ίδια επιβεβαιώνει τη διάχυτη αίσθηση ότι η χώρα μας αποτελεί πλέον trend για τους μελλόνυμφους: «Η αύξηση στους γάμους αλλοδαπών είναι 100%» απαντά. «Δεν ισχύει, βέβαια, το ίδιο για τους Ελληνες». Ωστόσο η wedding planner ισχυρίζεται ότι «ένας καλός γάμος δεν είναι απαραίτητα συνυφασμένος με τα χρήματα, το ζητούμενο είναι οι έξυπνες επιλογές».
«Κάποιες φορές καλούμαι να… συγκρατήσω τους Ελληνες πελάτες μας, που οδηγούνται συχνά λόγω άγχους σε υπερβολές», εξομολογείται στην «Κ» ο κ. Ανδρέας Πετρίτης, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Irides στην Αίγινα. «Πέρυσι στην ακρογιαλιά μας παντρεύτηκαν Αμερικανοί, Γάλλοι και Αρμένιοι», διηγείται. «Παλαιότερα είχαμε Ολλανδούς και Αγγλους πελάτες».
«Οι Ελληνες είναι περισσότερο απαιτητικοί στο φαγητό, οι ξένοι στο ποτό». Ο ίδιος, πάντως, προσπαθεί να «μπολιάζει» το μενού με εδέσματα από τοπικά προϊόντα. «Αντί για σαγκρία, ως welcome drink, τους προσφέρουμε ούζο και χταπόδι, ενώ στο μενού έχουμε πολλά πιάτα με πρώτη ύλη το φιστίκι». Ο κ. Πετρίτης δεν είναι ο μόνος στο νησί που ασχολείται με τη διοργάνωση γάμων. Η Αίγινα μοιάζει «αναδυόμενη» δύναμη στον κλάδο· είναι κοντά στην Αθήνα και προσφέρει τιμές ελαφρώς χαμηλότερες από πιο «διάσημα» νησιά.
Καθημερινή