Ρεπορτάζ

Δεν ήταν ορατή η έκλειψη του Ηλίου δια «γυμνού οφθαλμού» και απογοητεύτηκαν οι Ροδίτες!

Απογοητεύθηκαν όσοι περίμεναν με ανυπομονησία την ολική έκλειψη ηλίου χθες γιατί δεν ήταν απόλυτα ορατή από τη Ρόδο.
Όπως δήλωσε στη «δ» ο ερασιτέχνης αστρονόμος ιδρυτής του Αστεροσκοπείου «Εύδημος» κ. Στράτος Κουφός οι κακές καιρικές συνθήκες και ειδικά οι πυκνές νεφώσεις συνέβαλαν ώστε να μην είναι απολύτως ορατό το φαινόμενο από το νησί.
Το φαινόμενο ήταν πάντως μερικώς ορατό σε όλη χώρα. Ξεκίνησε στις 10:39 και έληξε στις 12:50.
«Στη μερική φάση στη Ρόδο καλύφθηκε το 35% του ηλιακού δίσκου. Λόγω των νεφώσεων όμως είδαμε μόνο το τέλος του φαινομένου δηλαδή τη φάση που η Σελήνη άρχισε να απομακρύνεται από τον ηλιακό δίσκο. Ενδιάμεσα, όταν υπήρχαν κάποια διαστήματα που αραίωσαν οι νεφώσεις είχαμε κάποιες εικόνες. Παρόλα αυτά η έκλειψη δεν ήταν απόλυτα ορατή», δήλωσε στη «δ» ο ιδρυτής του Αστεροσκοπείου Εύδημος κ. Στράτος Κουφός.
Σε ερώτηση αν οι Ροδίτες θέλησαν να παρακολουθήσουν το φαινόμενο της ολικής έκλειψης του ηλίου, ο κ. Στράτος Κουφός δήλωσε:
«Δεν υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον γιατί η κάλυψη ήταν μικρή. Με γυμνά μάτια δεν θα μπορούσαν άλλωστε να καταλάβουν κάτι. Μόνο όσοι διέθεταν τα ειδικά γυαλιά θα είχαν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν την έκλειψη».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στην Ελλάδα στη μερική φάση καλύφθηκε μέχρι και το 40% περίπου του ηλιακού δίσκου. Συγκεκριμένα, στην Αθήνα, καλύφθηκε έως το 31,4% του ηλιακού δίσκου από το μαύρο σώμα της Σελήνης. Οι κάτοικοι της Φλώρινας ήταν πιο τυχεροί, αφού καλύφθηκε το 40,7% του Ηλίου, ενώ στο Ηράκλειο Κρήτης ήταν το 23,6%.
Όπως εξηγούν οι επιστήμονες το φαινόμενο της ηλιακής έκλειψης συμβαίνει σχετικά συχνά. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται δηλαδή από δύο έως πέντε εκλείψεις Ηλίου, οι οποίες όμως δεν είναι ορατές από όλη την επιφάνεια της Γης.
Ολική έκλειψη Ηλίου είχε παρατηρηθεί στην Ελλάδα το 1966 και το 2006 και θα πραγματοποιηθεί ξανά το 2088.
Το επίκεντρο της έκλειψης ήταν στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, σε μια περιοχή ανάμεσα στη Σκωτία και την Ισλανδία. Η λεπτή ζώνη της ολικότητας στη συγκεκριμένη έκλειψη ξεκίνησε από τον Ατλαντικό Ωκεανό και πέρασε από τα νησιά Faroes, βόρεια της Σκωτίας. Στη συνέχεια διέσχισε τον Αρκτικό Κύκλο, πέρασε από το νησί Svalbard της Νορβηγίας και κατέληξε στον Βόρειο Πόλο.
Στο ελληνικό έδαφος η έκλειψη φάνηκε ως μερική, δηλαδή ο ηλιακός δίσκος δεν καλύφθηκε πλήρως από το σεληνιακό δίσκο.
Σε ερώτηση για την επόμενη μερική ή ολική έκλειψη ηλίου που θα είναι ορατή από τη Ρόδο ο κ. Κουφός δήλωσε:
«Η επόμενη μερική έκλειψη ηλίου θα πραγματοποιηθεί το 2020. Θα είναι ορατή από τη Ρόδο».
Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν για το κοινό και οι εκλείψεις της Σελήνης.
«Τον προσεχή Σεπτέμβριο θα έχουμε έκλειψη της Σελήνης που θα είναι ορατή από τη Ρόδο. Από το αστεροσκοπείο Εύδημος προγραμματίζονται ήδη διάφορες εκδηλώσεις», δήλωσε ο κ. Στράτος Κουφός.
Το ερασιτεχνικό αστεροσκοπείο Εύδημος ιδρύθηκε από τον κ. Κουφό το 2006. Συμβάλλει σε προγράμματα εκλαΐκευσης της αστρονομίας και σε βραδιές παρατήρησης των πλανητικών φαινομένων για το κοινό.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου