Διαφορετική ανάγνωση σε σχέση με την 5η αξιολόγηση, παρά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης, προκύπτει από τις δηλώσεις που έκαναν μετά τη Σύνοδο Κορυφής ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Η διευκρίνιση του θέματος αναμένεται να απασχολήσει τους δύο ηγέτες, στη διάρκεια της συνάντησής τους στο Βερολίνο τη Δευτέρα.
Ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει η 5η αξιολόγηση». «Ξεχάστε την 5η αξιολόγηση, είπε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει mail Χαρδούβελη και δεν υπάρχει δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 3%».
Ανέφερε μάλιστα ότι ρώτησε την κυρία Μέρκελ και τον κ. Ολάντ αν του ζητούν να εφαρμόσει πράγματα που έχει απορρίψει ο ελληνικός λαός, κάτι που του απάντησαν αρνητικά.
Ωστόσο, η κ. Μέρκελ στη δική της συνέντευξη Τύπου, μετά το πέρας τη συνόδου έδωσε μια διαφορετική εκδοχή. «Θεωρούμε ότι βάση αναφοράς είναι η 20η Φεβρουαρίου και θα υπάρξει εκταμίευση μόνον αν πραγματικά οι θεσμοί συμφωνήσουν ότι έχουν υλοποιηθεί τα μέτρα, τα οποία θα πρέπει να εγκριθούν από το Eurogroup».
Είναι αξιοσημείωτο πάντως, ότι στο πλαίσιο αυτό η κ. Μέρκελ έκανε αναφορά στην 5η αξιολόγηση, αλλά και σε ισοδύναμα μέτρα. «Είπαμε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί στο πλαίσιο των συμφωνιών της 20ης Φεβρουαρίου και αυτό το πλαίσιο αναφέρεται στο δεύτερο πρόγραμμα», είπε χαρακτηριστικά.
Επίσης, ανέφερε ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια της ελληνικής κυβέρνησης, αν θα αντικαταστήσει τα μέτρα που προβλέπονταν με άλλα ισοδύναμου αποτελέσματος, επικαλούμενη μάλιστα το προηγούμενο της Ιρλανδίας. Ωστόσο η καγκελάριος χαρακτήρισε σημαντικό «το αποτέλεσμα να μένει το ίδιο», αναφερόμενη προφανώς στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Από τις δηλώσεις αυτές γίνεται σαφές, ότι και στο Βερολίνο υπάρχουν σημαντικά ζητήματα για να «εμβαθύνουν» οι δύο πλευρές, αποκαλύπτεται όμως και ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, η ασάφεια της.
Γιατί, όπως παραδέχονται και κυβερνητικές πηγές αυτό που συμφωνήθηκε χωρίς παρερμηνείες στην επταμερή είναι ότι οι μεταρρυθμίσεις που θα παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση θα κριθούν από το δημοσιονομικό τους αποτέλεσμα.
Η κρίση αυτή, πάντως, θα πρέπει να γίνει σε συνάρτηση με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα πρέπει να πετύχει η χώρα και αυτό δεν έχει συμφωνηθεί.
Η ελληνική πλευρά, όπως κατέστησε σαφές ο κ. Τσίπρας στη Σύνοδο θεωρεί ότι αυτό θα κινηθεί στο ύψος του 1% ως 1,5% ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει αποσαφηνιστεί ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς. Δίχως σαφήνεια ως προς το επιδιωκόμενο πλεόνασμα η αξιολόγηση είναι μια περίπλοκη υπόθεση, που μπορεί να προκαλέσει νέες παρεξηγήσεις.
euro2day.gr