Για την 21η Μαρτίου 2015, Παγκόσμια ημέρα Δασοπονίας, ο Ο.Η.Ε. επέλεξε ως θέμα τη σχέση των δασών με την κλιματική αλλαγή. Ο σημερινός παγκόσμιος εορτασμός των δασών δίνει την ευκαιρία να αναλυθεί αυτή η σχέση και να αναδειχθούν οι τρόποι με τους οποίους τα δάση συνδέονται με την αλλαγή του κλίματος, ώστε να γίνει ευρύτερα και περισσότερο κατανοητή και να προκαλέσει παγκόσμια συσπείρωση και υποστήριξη για μεγαλύτερη δράση και αλλαγή. Η κλιματική αλλαγή είναι ένα φαινόμενο ορατό πλέον σε όλους, με αισθητές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Παρατεταμένες περίοδοι ξηρασίας, συχνές και έντονες καταιγίδες, αυξημένες πλημμύρες, και ημέρες καύσωνα και περισσότερες πυρκαγιές. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν γίνει ήδη ορατές και στα δασικά οικοσυστήματα της χώρας μας με τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ετών και την εμφάνιση πυρκαγιών ακόμη και στα ορεινά δάση κωνοφόρων, όπως τα δάση της ελάτης.
Είναι σε όλους γνωστό ότι τα δάση παρέχουν ένα ευρύ φάσμα αγαθών όπως τρόφιμα, νερό, ξύλο κατασκευών και θέρμανσης, φαρμακευτικά προϊόντα, κυρίως όμως, μέσω των υπηρεσιών και των κοινωφελών λειτουργιών τους, κάνουν δυνατή την επιβίωση της ανθρωπότητας πάνω στον πλανήτη. Τα δάση κάθε μορφής συγκρατούν το νερό των βροχών μειώνοντας έτσι τις πλημμύρες, τις διαβρώσεις και την ερημοποίηση των περιοχών, υποστηρίζουν το 80% της χερσαίας βιοποικιλότητας του πλανήτη και βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής, επιδρώντας στην ατμόσφαιρα και στο μικροκλίμα. Για όλους αυτούς τους λόγους τα δάση αποτελούν έναν από τους αποφασιστικότερους παράγοντες ισορροπίας των παγκόσμιων χερσαίων οικοσυστημάτων.
Όσον αφορά ειδικότερα την επίδρασή τους στην κλιματική αλλαγή
– Τα δάση έχουν τη δυνατότητα να απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα και να το μετατρέπουν σε βιομάζα. Συνολικά, στη σημερινή τους έκταση που καταλαμβάνει σχεδόν το ένα τρίτο της χερσαίας έκτασης του πλανήτη μας, υπολογίζεται ότι τα δάση έχουν δεσμεύσει στη βιομάζα τους 283 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα.
– Οι εκχερσώσεις, η μη αειφορική διαχείριση και η υποβάθμισή τους συνεισφέρουν περίπου το ένα έκτο των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Υπολογίζεται πως 58.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους χάνονται κάθε χρόνο – το ισοδύναμο ενός γηπέδου ποδοσφαίρου κάθε δύο δευτερόλεπτα.
– Με αειφορική διαχείριση μπορούν να παράγουν καυσόξυλα ως πρόσφορη εναλλακτική λύση στα ορυκτά καύσιμα, που εξαντλούνται καθημερινά και είναι μη ανανεώσιμοι φυσικοί πόροι.
– Είναι ευαίσθητα στις κλιματικές αλλαγές.
Η σημερινή μέρα μας καλεί να αναστοχαστούμε τη θεώρησή μας απέναντι στα δάση και να αναθεωρήσουμε τη στάση μας απέναντι στα περιβαλλοντικά προβλήματα, ως ενεργοί πολίτες και υπεύθυνοι καταναλωτές, αλλάζοντας τις καθημερινές μας συνήθειες και αναλαμβάνοντας προσωπικές και συλλογικές πρωτοβουλίες.