Ειδήσεις

Η ΕΣΕΕ καταγγέλλει διάταξη «φωτιά»

Τα ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούν να κυνηγήσουν ακόμη και τους μετόχους των εταιρειών οι οποίες βάζουν λουκέτο αφήνοντας χρέη από ασφαλιστικές εισφορές.

Αυτό προβλέπει διάταξη που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο για την «επανεκκίνηση» της οικονομίας και η οποία ανάβει για δεύτερη φορά «φωτιές» στον επιχειρηματικό κόσμο (είχε προηγηθεί η ρύθμιση της επιβολής φόρου 26% σε όσους κάνουν συναλλαγές με τις χώρες ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος).

Η διάταξη είναι απολύτως σαφής: τα ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούν να αξιώσουν από τους μετόχους με ποσοστό άνω του 10% (είτε είναι φυσικά πρόσωπα είτε είναι νομικά πρόσωπα) να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές που άφησε ακάλυπτες το ασφαλιστικό ταμείο.

Αυτό θα συμβαίνει σε περίπτωση που μια επιχείρηση βάζει λουκέτο. Όπως, και σήμερα, οι πληρωμές των ασφαλιστικών ταμείων θα γίνονται κατά προτεραιότητα με την εκποίηση της περιουσίας της εταιρείας. Αν αυτή όμως δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, τότε θα καλούνται να συνδράμουν και οι μέτοχοι με ποσοστό ανω του 10%. Αυτό σημαίνει ότι αν είναι φυσικά πρόσωπα, θα τίθεται σε κίνδυνο ακόμη και η προσωπική τους περιουσία. Εξαιρούνται αυτής της διαδικασίας, οι εισηγμένες εταιρείες.

Ήδη υπήρξε αντίδραση από τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη ο οποίος δήλωσε:

«…Χρήζει ριζικής αναδιάρθρωσης ή ακόμη και ολικής απαλοιφής το άρθρο 31, πρώην 29 πριν την ένταξη δύο νέων άρθρων στο κείμενο του Νομοσχεδίου, περί αλληλέγγυας, προσωπικής και εις ολόκληρον ευθύνη των μελών του ΔΣ σε περίπτωση που το Νομικό Πρόσωπο που εκπροσωπούν χρωστάει ασφαλιστικές εισφορές, πρόσθετα τέλη, προσαυξήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις στους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης. Με άλλα λόγια, άνθρωποι «αθώοι» ευθύνονται πλήρως, ακόμη και με την προσωπική τους περιουσία, αν έτυχε να είναι απλά μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων ή μέτοχοι/εταίροι, που ποτέ δεν έλαβαν ούτε ήταν υπεύθυνοι να λάβουν εκτελεστικές αποφάσεις στο πλαίσιο της διοίκησης της εταιρείας.

Η επισήμανση της ΕΣΕΕ πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας. Στόχος όλων πρέπει να είναι η ενθάρρυνση συμμετοχής στην επιχειρηματικότητα με βελτιωτικές ρυθμίσεις και όχι ο εκφοβισμός των μελών διοικητικών συμβουλίων. Οι ευθύνες πάντα θα υπάρχουν, αλλά θα πρέπει να καταλογίζονται εκεί που αναλογούν και όχι συλλήβδην.

Η συγκεκριμένη πρόβλεψη «αλληλέγγυας ευθύνης» με τον τρόπο που διατυπώνεται συνιστά έναν έντονα αποτρεπτικό παράγοντα ανάληψης οποιασδήποτε επενδυτικής και επιχειρηματικής πρωτοβουλίας…»

Να σημειωθεί ότι η αρχική μορφή της νομοθετικής διάταξης, θεωρούσε υπεύθυνα ακόμη και τα μέλη Διοικητικού Συμβουλίου. Με νομοτεχνική βελτίωση που πέρασε χθες το βράδυ, αυτή η διάταξη αποσύρθηκε. Παραμένει προς το παρόν, η ευθύνη των μετόχων.

Η διάταξη που ανάβει νέες φωτιές στην επιχειρηματική κοινότητα, έχει ως εξής:

Αν κατά τον χρόνο διάλυσης νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας δεν έχουν εξοφληθεί όλες οι υποχρεώσεις του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, οι κατά το χρόνο διάλυσης αυτών μέτοχοι ή εταίροι κεφαλαιουχικών εταιρειών με ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον 10% ευθύνονται αλληλεγγύως και εις ολόκληρο με το νομικό πρόσωπο ή τη νομική οντότητα για την καταβολή των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών, προσθέτων τελών, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων. Επίσης, και κάθε πρόσωπο που υπήρξε μέτοχος ή εταίρος κεφαλαιουχικών εταιρειών με ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον 10% ευθύνεται αλληλεγγύως και εις ολόκληρο με το νομικό πρόσωπο ή τη νομική οντότητα για την καταβολή των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών, προσθέτων τελών, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων, που δημιουργήθηκαν κατά τη χρονική περίοδο της ιδιότητας του μετόχου ή εταίρου. Οι ρυθμίσεις της παραγράφου αυτής, δεν ισχύουν για νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες εισηγμένες στο χρηματιστήριο αξιών Αθηνών ή αναγνωρισμένο χρηματιστήριο σε άλλο κράτος- μέλος της ΕΕ.

Τα πρόσωπα που κατά τις διατάξεις του παρόντος άρθρου ευθύνονται προσωπικά και αλληλέγγυα για τις οφειλές νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας προς ΦΚΑ κατ’ εξαίρεση, είναι δυνατό να εξοφλήσουν αυτοτελώς τις οφειλές του νομικού προσώπου προς τους ΦΚΑ, που υπήρχαν κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους, καθώς και αυτές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας τους, ανεξαρτήτως του χρόνου βεβαίωσής τους. Στην περίπτωση αυτή αναστέλλεται η λήψη ή η εκτέλεση κάθε αναγκαστικού μέτρου σε βάρος τους και χορηγείται σε αυτούς αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας για κάθε χρήση.

thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου