Κλειστές παραμένουν από τον προηγούμενο Ιούνιο όλες οι παιδικές χαρές που δεν διαθέτουν πιστοποιητικό καταλληλότητας, καθώς οι δήμοι οφείλουν πρώτα να προχωρήσουν στον εκσυγχρονισμό τους και ακολούθως στη λειτουργία τους.
Μετά το τραγικό περιστατικό με τον θάνατο ενός μικρού παιδιού σε παιδότοπο στον Δήμο Ελληνικού που δεν πληρούσε τις νόμιμες προδιαγραφές, το υπουργείο Εσωτερικών προέβη σε τροποποίηση των κανόνων που οφείλουν να τηρούν οι παιδικές χαρές.
Ετσι, η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου επέβαλε στους δήμους να προσαρμόσουν όλους τους χώρους που λειτουργούν ως παιδικές χαρές στους κανόνες ασφαλείας, καθώς οποιοδήποτε ατύχημα μετά την παρέλευση της προθεσμίας άφηνε εκτεθειμένες τις τοπικές αρχές σε ποινικές διώξεις.
Συγκεκριμένα, παιδικές χαρές-παιδότοποι που δεν έχουν τη απαραίτητη πιστοποίηση η οποία αποδεικνύει ότι πληρούν τους όρους ασφαλείας δεν παίρνουν άδεια ή θα ανακαλείται σε περίπτωση που έχει δοθεί και θα απομακρύνονται όλες οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις, επιβάλλοντας και τις προβλεπόμενες κυρώσεις.
Στη συντριπτική πλειονότητα, οι δήμοι έβαλαν «λουκέτο» σε όλες τις παιδικές χαρές που δεν είχαν την απαραίτητη πιστοποίηση, ανεξαρτήτως εάν επρόκειτο για επικίνδυνες ή σύγχρονες. Στις περισσότερες περιπτώσεις ανάρτησαν μάλιστα πινακίδες με τις οποίες ενημερώνουν τους γονείς ότι η ευθύνη είναι δική τους για την τυχόν χρήση της παιδικής χαράς.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, οι ΟΤΑ όφειλαν να πάρουν πιστοποίηση από επιτροπή ελέγχου που είχε συσταθεί για τον συγκεκριμένο σκοπό στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.
Εναλλακτικά οι δήμοι μπορούν να απευθυνθούν σε διαπιστευμένο φορέα, δηλαδή σε ιδιωτικές εταιρείες που αναλαμβάνουν την πιστοποίηση, με κόστος που κυμαίνεται ανάμεσα στα 150 και τα 300 ευρώ ανά παιδική χαρά. Το καθεστώς αυτό αφήνει εκτεθειμένους τους υπερχρεωμένους δήμους και ίσως οδηγήσει σε κλείσιμο παιδικών χαρών, των οποίων το κόστος ανάπλασης δεν επιτρέπει στους ΟΤΑ να το αναλάβουν.
Επιπλέον οι ΟΤΑ είναι υποχρεωμένοι να εκπονήσουν μελέτες στις παιδικές χαρές, να κάνουν επισκευές όπου χρειάζεται και στη συνέχεια να διενεργήσουν διαγωνισμό για την επιλογή διαπιστευμένου φορέα, που θα εκδώσει αναλυτική τεχνική έκθεση, από την οποία θα προκύπτει η συμμόρφωση όσον αφορά τον εγκατεστημένο εξοπλισμό.
Η προθεσμία για την πιστοποίηση των παιδικών χαρών ήταν μέχρι τον Ιούλιο του 2014, ωστόσο η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) πήρε προθεσμία για τη συμμόρφωση των παιδικών χαρών μέχρι το τέλος του προηγούμενου έτους, για να προχωρήσουν οι δήμοι στις απαιτούμενες παρεμβάσεις και να κατορθώσουν τη χρηματοδότηση των παιδικών χαρών από το Πράσινο Ταμείο.
Ωστόσο το Πράσινο Ταμείο, που χορηγεί χρήματα για τον σκοπό αυτό, φέτος θα ικανοποιήσει αιτήματα που εκκρεμούν από την προηγούμενη χρονιά, αφού δεν υπάρχουν καινούργια κονδύλια…
Εθνος