Από σήμερα διέκοψε τη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών από τις ακτές προς το hot spot της Μόριας και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR).
Εκφράζοντας έμμεσα πλην σαφώς την αντίθεση του Οργανισμού στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας για το προσφυγικό, ο εκπρόσωπος τύπου Μπορίς Τσεσίρκοφ, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε ότι «για λόγους αρχής η Ύπατη Αρμοστεία αποχωρεί από τη διαδικασία συνδρομής βοήθειας στο hot spot της Μόριας αφού αυτό από σήμερα σε εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε – Τουρκίας είναι ένα κλειστό κέντρο.
Επίσης για τους ίδιους λόγους διακόπτει τη χορήγηση ανθρωπιστικού υλικού, όπως κουβέρτες και φαγητό.
Η Ύπατη Αρμοστεία θα συνεχίσει να επιχειρεί στη Λέσβο, στις ακτές και στο λιμάνι της πόλης κατά την άφιξη των προσφύγων, καθώς και μέσα στο hot spot σε θέματα επανένωσης οικογενειών προσφύγων, επανεγκατάστασης και ασύλου».
Στην αναδιάταξη των δυνάμεων της προχωράει η αμερικανική μη κυβερνητική οργάνωση IRC – International Rescue Committee, η οποία απασχολεί περισσότερους από 140 εργαζομένους στη Λέσβο, στον τομέα της περίθαλψης προσφύγων από τον περασμένο Αύγουστο. Οπως και η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ η IRC διέκοψε και τη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών στο hot spot της Μόριας, από τις ακτές της Λέσβου όπου αποβιβάζονται.
Οι νέες συνθήκες στην υποδοχή και στην περίθαλψη των μεταναστών και των προσφύγων, άλλαξαν άρδην το σχεδιασμό δράσης της οργάνωσης.
Το μεγάλο κέντρο υποδοχής και προσωρινής διαμονής στην Εφταλού, δυναμικότητας 3.500 ατόμων που μαζί με το γραφείο της Μήθυμνας (Μολύβου) απασχολεί 110 άτομα, θα τεθεί σε διαθεσιμότητα – το δε προσωπικό της οργάνωσης στην περιοχή θα μειωθεί σε 30 άτομα συνολικά. Ο Πάνος Ναβροζίδης, υπεύθυνος της οργάνωσης στην Ελλάδα μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημείωσε πως το προσωπικό που σήμερα απασχολείται στις δομές της Λέσβου μπορεί να συνεχίζει να εργάζεται στην οργάνωση σε άλλες δομές στην Αθήνα ή στη βόρεια Ελλάδα, όπου η οργάνωση θα αρχίσει να επιχειρεί. Ειδάλλως μετά την 30η Απριλίου, θα διακοπεί η εργασιακή σχέση μαζί τους.
Ανάλογα η IRC θα πράξει και στην περιοχή της Μυτιλήνης όπου εργάζονται περισσότερα από 30 άτομα στο γραφείο της οργάνωσης και στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ. «Σε περίπτωση που επιλεγεί να κλείσει ο, ανοικτός σήμερα, καταυλισμός του Καρά Τεπέ θα υπάρξει και η σχετική μείωση του προσωπικού που δραστηριοποιείται στην περιοχή» είπε ο κ. Ναβροζίδης.