Μία ανεκμετάλλευτη πηγή πλούτου για τον ελληνικό τουρισμό αναδεικνύει ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, ο οποίος, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, αύριο Τρίτη 22 Μαρτίου θα παρέχει ενημέρωση για τις ευεργετικές επιδράσεις των ελληνικών ιαματικών φυσικών πόρων στον ανθρώπινο οργανισμό στο περίπτερό του στην πλατεία Συντάγματος.
Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, το επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει και ήδη πολυτελή ξενοδοχεία επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την δυναμική του θερμαλισμού. Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν 82 επιχειρήσεις που προσφέρουν υδροθεραπευτικές εγκαταστάσεις: 38 από αυτές ανήκουν στους αντίστοιχους δήμους, 37 σε ιδιώτες και 7 στο κράτος. Στο σύνολο αυτών των επιχειρήσεων, πωλήθηκαν το 2014 900.000 εισιτήρια. Ο αριθμός αυτός είναι πολύ μικρός αν συγκριθεί με τα 2.500.000 εισιτήρια που πωλήθηκαν το 2010, πριν, δηλαδή, η οικονομική κρίση χτυπήσει την χώρα μας.
Βραχίονας ανέλιξης του θεσμού του θερμαλισμού στην Ελλάδα είναι ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας που ιδρύθηκε το 1983 με σκοπό να προστατεύσει και να αναπτύξει τους ιαματικούς και μεταλλικούς φυσικούς πόρους της χώρας μας. Σήμερα, αριθμεί 55 δήμους – μέλη σε όλη την Ελλάδα, ενώ η έδρα του βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη.
«Τα τελευταία χρόνια είναι γεγονός πως γίνονται προσπάθειες από όλους τους παράγοντες του τουριστικού κλάδου προκειμένου να καταστεί η χώρας μας παγκόσμιος προορισμός στον τουρισμό υγείας», αναφέρει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας κ. Ιωάννης Καραγιάννης. «Οι προοπτικές δείχνουν να είναι πολύ καλές πρέπει όμως να προσέξουμε κάποια ζητήματα στρατηγικής προκειμένου να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Θα πρέπει κατά τη γνώμη μας να μην επικεντρωθούμε μόνο στον ιατρικό τουρισμό, πράγμα που κατά κόρον γίνεται εδώ και 2-3 χρόνια, αλλά να ασχοληθούμε με όλο το φάσμα του τουρισμού υγείας. Ο ιατρικός τουρισμός έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης αλλά είναι μόνο ο ένας από τους τρεις τομείς που απαρτίζουν τον τουρισμό υγείας. Οι άλλοι δύο τομείς δηλαδή η πρόληψη- αποκατάσταση και ο τουρισμός ευεξίας που αφορούν άμεσα τον κλάδο των ιαματικών πηγών, μπορούν όχι μόνο να συμπληρώσουν αλλά και να προσδώσουν το συγκριτικό πλεονέκτημα που χρειάζεται ο Ελληνικός Τουρισμός Υγείας για να εδραιωθεί στις συνειδήσεις των ξένων επισκεπτών.
Εάν καταφέρουμε να εκμεταλλευτούμε την καταπληκτική ποιότητα των ιαματικών φυσικών πόρων της χώρας μας, τότε το συνολικό τουριστικό προϊόν θα αναβαθμιστεί, και έτσι θα μπορούμε να περιμένουμε την περιβόητη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, που αποτελεί εδώ και χρόνια στόχο του Υπουργείου Τουρισμού αλλά και συνολικά του τουριστικού κλάδου».
Όπως επισημαίνει ο κ. Καραγιάννης, η τοπική αυτοδιοίκηση μέσα από τον Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, γνωρίζοντας τις τεράστιες δυνατότητες του ιαματικού τουρισμού και την προστιθέμενη αξία που μπορεί να προσφέρει στο τουριστικό προϊόν της χώρας, εδώ και 35 χρόνια προσπαθεί επίμονα να συντηρήσει και να αξιοποιήσει τις ιΙαματικές πηγές, συχνά υπερπηδώντας προβλήματα που έχουν να κάνουν με την συνολική στρατηγική συγκρότησης και προώθησης του ελληνικού τουρισμού.
Η ένταξη των υδροθεραπευτηρίων στις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η προώθηση της διαδικασίας των αναγνωρίσεων των ιαματικών φυσικών πόρων, η μέτρηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των επισκεπτών των ιαματικών πηγών, οι Υδρογεωλογικές μελέτες, οι υγειονομικές εκθέσεις, το σχεδιαζόμενο πρόγραμμα για την κατάρτιση νέων στην υδροθεραπεία, η συμμετοχή σε ευρωπαϊκά δίκτυα λουτροπόλεων, είναι μόνο μερικές από τις δράσεις του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας. «Το σίγουρο είναι πως δεν αρκούν. Αυτό που χρειάζεται σήμερα ο χώρος είναι επενδύσεις, και για να γίνουν επενδύσεις χρειάζεται συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, και σε αυτό ακριβώς θα επικεντρώσουμε τις προσπάθειες μας τον επόμενο καιρό».
newmoney.gr