Ειδήσεις

Πώς το προσφυγικό απειλεί μία ακόμη τουριστική σεζόν

Κρίσιμο ζήτημα για την ομαλή πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν αποτελεί η διατήρηση χαμηλών προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στη χώρα. Στην εκτίμηση αυτή συγκλίνουν οι εκπρόσωποι των φορέων του τουρισμού, λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος που βίωσαν οι τουριστικές επιχειρήσεις στο Ανατολικό Αιγαίο, ιδιαίτερα στις αρχές της σεζόν πέρυσι. Ανησυχία προκαλεί κυρίως το ενδεχόμενο κατάρρευσης της συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας – Ε.Ε. για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Κι όλα αυτά ενώ οι εκτιμήσεις για την πορεία του τουρισμού, φέτος, στη χώρα μας, κάνουν λόγο για μία από τις καλύτερες σεζόν όλων των εποχών. Σε αυτό συμβάλλουν τα προβλήματα αστάθειας που συνεχίζει να έχει η Τουρκία, αλλά και το γεγονός ότι η Ισπανία φέτος, όπως και το 2016, αναμένεται να φθάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα αφίξεων, εξαντλώντας τις δυνατότητες διάθεσης επιπλέον ξενοδοχειακών κλινών.

Οι Ελληνες ξενοδόχοι κάνοντας προσφορές την προηγούμενη περίοδο στις ξένες αγορές κατάφεραν μέχρι στιγμής να πετύχουν σημαντική αύξηση στις κρατήσεις. Αντίθετα, την ίδια χρονική περίοδο πέρυσι παρά τις προσφορές δεν είχαν εξασφαλίσει ικανό αριθμό κρατήσεων. Αυτό συνέβη κυρίως γιατί το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα παρέμεινε τους πρώτους μήνες του 2016 στα πρωτοσέλιδα των διεθνών Μέσων. Οι εικόνες που μεταδίδονταν από την Ειδομένη αλλά και από τις κύριες πύλες εισόδου των μεταναστών, όπως, για παράδειγμα, τη Λέσβο, επέφεραν πλήγμα, συνολικά, στην τουριστική εικόνα της χώρας. Κι έτσι οι διεθνείς αφίξεις στη χώρα πέρυσι διατηρήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα το πρώτο μισό του έτους, ενώ η ανάκαμψη ήλθε το δεύτερο εξάμηνο κυρίως λόγω της νέας κρίσης που βίωσε ο τουρκικός τουρισμός μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Κάπως έτσι, πέρυσι, το πρόβλημα περιορίστηκε κυρίως στη Λέσβο και στη Χίο. Ομως η μεγάλη ζημιά το 2016 έγινε σε επίπεδο τουριστικών εσόδων για τη χώρα. Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις προκειμένου να τονώσουν τις κρατήσεις τους διατήρησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα πακέτα προσφορών και εκπτώσεων, προσελκύοντας χαμηλότερου εισοδηματικού επιπέδου επισκέπτες.

Στον αντίποδα οι Ισπανοί και οι Κύπριοι, που δεν αντιμετώπιζαν ανάλογα προβλήματα, έκλεισαν τη χρονιά πέρυσι με αύξηση στις ταξιδιωτικές τους εισπράξεις, καθώς προσέλκυσαν επισκέπτες πουλώντας τα τουριστικά τους πακέτα σε υψηλότερες τιμές. Αυτό φιλοδοξεί φέτος να πετύχει και η Ελλάδα, καθώς οι ξενοδόχοι έχοντας συγκεντρώσει σημαντικό απόθεμα κρατήσεων σταμάτησαν τις προσφορές προσδοκώντας να «πουλήσουν» τον υπολειπόμενο αριθμό δωματίων τους, τουλάχιστον, σε κανονικές τιμές, γεγονός το οποίο αναμένεται να ενισχύσει και τα τουριστικά έσοδα σε επίπεδο χώρας.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου