Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού εορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου με Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών το 1993, με στόχο να αναδείξει τη σημασία του νερού, του πολύτιμου αυτού φυσικού πόρου και την ανάγκη ορθολογικής και βιώσιμης διαχείρισης των υδατικών πόρων.
Κάθε χρόνο αναδεικνύεται ένα διαφορετικό ζήτημα του κύκλου του νερού. Για το 2018 το κεντρικό θέμα είναι «H Φύση για το νερό» – δηλαδή χρησιμοποιώντας την ίδια την φύση και τις διεργασίες της για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε όσον αφορά το νερό τον 21ο αιώνα.
Η σημερινή μέρα είναι μια μέρα με ιδιαίτερη σημασία και άξια, καθώς το νερό είναι ο πλέον απειλούμενος φυσικός πόρος και ο πλέον ευάλωτος στην κάθε μορφή ρύπανσης.
Είναι μια μέρα μηνυμάτων με αποδεκτές όλους μας καθώς το νερό, όπως αναφέρει και ο Αριστοτέλης είναι η ίδια η φύση και η αρχή των πάντων. Δηλαδή αναγκαία συνθήκη και για την ίδια την ανθρώπινη ζωή αλλά και την κοινωνική πρόοδο και ευημερία. Το νερό ως το σημαντικότερο φυσικό και περιβαλλοντικό αγαθό, χρήζει προστασίας στο σύνολο του κύκλου του όπως υπόγεια νερά, ποτάμια, λίμνες, θάλασσες, ακτές, υγρότοποι κτλ.
Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος μαζί με την αλλαγή του κλίματος, οδηγούν σε κρίσεις που σχετίζονται με το νερό σε όλο τον κόσμο. Οι πλημμύρες, η ξηρασία και η ρύπανση των υδάτων επιδεινώνονται από την υποβάθμιση της βλάστησης, του εδάφους, των ποταμών και των λιμνών. Παραμελώντας τα οικοσυστήματα μας καθίσταται δυσκολότερη η παροχή νερού για επιβίωση. Όμως τα φυσικά συστήματα έχουν τη δυνατότητα να αντιστρέψουν τις αρνητικές συνέπειες και να δώσουν από μόνα τους λύσεις στις προκλήσεις για το νερό.
Η σημερινή μέρα έρχεται να υπενθυμίσει πως είναι σημαντικό η χρηστή διαχείριση και εκμετάλλευση αυτού του πολύτιμου αγαθού πρέπει να γίνει βίωμα και υπόθεση όλων μας. Η Ρόδος είναι ένας τόπος πλούσιος σε υδάτινους πόρους, επιφανειακούς και υπόγειους όπου σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους φυσικούς πόρους (δάση, χλωρίδα, πανίδα, ήλιο) αποτελούν το συγκριτικό μας πλεονέκτημα. Ο σεβασμός και η προστασία αυτού του πολυτίμου αγαθού και η ορθολογική διαχείριση του είναι καθήκον και αποτελεί ευθύνη όλων μας προκειμένου να το διαφυλάξουμε και να το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.