Ο Δωδεκανησιακός Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρίες, δραστηριοποιείται από το 1996 έως και σήμερα στη Ρόδο, απασχολώντας άτομα με Νοητική Υστέρηση και Σύνδρομο Down.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το σύνδρομο Down, η οποία καθιερώθηκε το 2006 και γιορτάζεται την 21η Μαρτίου κάθε έτους, με πρωτοβουλία του Έλληνα καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Στυλιανού Αντωναράκη, ενημερώνουμε το κοινό για το σημερινό εορτασμό .
Το σύνδρομο Down είναι μια γενετική κατάσταση, που οφείλεται στο επιπλέον χρωμόσωμα που εμφανίζεται στο 21ο ζεύγος των χρωμοσωμάτων και ο επίσημος επιστημονικός όρος του συνδρόμου είναι Τρισωμία 21, εξ ου και η ημερομηνία 21 Μαρτίου (3ο χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος), για το συμβολισμό που φέρει.
Είναι η πιο κοινή γενετική διαταραχή. Πήρε το όνομά του από τον Άγγλο John Langdon Down, o οποίος ήταν ο πρώτος που το περιέγραψε. Δεν έχει ακόμη αποδειχθεί ποια είναι η αιτία που προκαλεί το σύνδρομο Down ενώ η συχνότητα εμφάνισής του είναι 1 σε κάθε 800 περίπου γεννήσεις.
Τα άτομα με σύνδρομο Down έχουν πιο αργή σωματική και διανοητική ανάπτυξη από τη φυσιολογική, παρουσιάζουν μέτρια νοητική υστέρηση και ως εκ τούτου μαθησιακές δυσκολίες. Τα τελευταία όμως χρόνια έχει επιβεβαιωθεί, ότι με την έγκαιρη παρέμβαση, την κατάλληλη εκπαίδευση, την αποδοχή και την αγάπη του οικογενειακού και του ευρύτερου περιβάλλοντος καθώς και με τη συνεργασία γονέων και εκπαιδευτικών, μπορούν να ακουστούν, να ασκήσουν επιρροή στις κυβερνητικές πολιτικές και φυσικά να ενσωματωθούν πλήρως στις κοινωνίες που ανήκουν.
Κάθε χρόνο πραγματοποιείται πλήθος εκδηλώσεων, με απώτερο σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε θέματα που αφορούν το σύνδρομο Down. Στόχος είναι η εξάλειψη της άγνοιας, του φόβου και των προκαταλήψεων.
Σε ότι αφορά την ιστορία του Κέντρου «ΕΛΠΙΔΑ», ξεκίνησε από μια ομάδα γονέων ατόμων με ¨ιδιαίτερα πλεονεκτήματα¨ το 2006, οπότε λειτουργεί το Κέντρο Διημέρευσης-Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Νοητική Υστέρηση «ΕΛΠΙΔΑ», προσφέροντας σε 23 άτομα με Σύνδρομο Down και Νοητική Υστέρηση καθημερινά ερεθίσματα, βελτιώνοντας τη λειτουργικότητά τους και ενισχύοντας την ανάπτυξη ποικίλων δεξιοτήτων.
Το Κέντρο «ΕΛΠΙΔΑ», παρέχει καθημερινά πράξεις ειδικής αγωγής στις οποίες εντάσσονται η φυσικοθεραπεία και η λογοθεραπεία. Υπηρεσίες οι οποίες εκτελούνται μεμονωμένα ή και μέσω διεπιστημονικής ομάδας, στις οποίες συμμετέχουν ο ιατρός ψυχίατρος, η ψυχολόγος, η κοινωνική λειτουργός, ο νοσηλευτής καθώς και ιατρός γενικής ιατρικής. Επίσης παρέχονται υπηρεσίες εκπαιδευτικής αγωγής, εκγύμνασης, αυτοεξυπηρέτησης και ψυχαγωγικών δράσεων από εξειδικευμένη παιδαγωγό και γυμναστή. Στους ωφελούμενους του Κέντρου «ΕΛΠΙΔΑ» παρέχονται υπηρεσίες μεταφοράς από και προς το Κέντρο, διαμονής και διατροφής, δραστηριότητες κοινωνικοποίησης όπως ημερήσιες εκδρομές, γεύματα σε εστιατόρια, συμμετοχές σε Εθνικές Παρελάσεις και φεστιβάλ χορού, καθώς και σε αθλητικές δραστηριότητες. Ωφελούμενοι συμμετέχουν επιτυχώς σε στα Special Olympics, στους Αιγαιοπελαγίτικους Αγώνες, στο Τουρνουά Bowling και στην εκμάθηση τεχνικών αυτοάμυνας.