Ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας ότι από την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022 άλλαξε ο τρόπος συνταγογράφησης των φαρμάκων, αλλά και των παραπεμπτικών για διαγνωστικές εξετάσεις για τους ανασφάλιστους, κατ΄ εφαρμογή του Ν. 4865/2021 (άρθρο 38, παρ. 1).
Πλέον όσοι πολίτες δεν διαθέτουν ασφαλιστική ενημερότητα, δεν θα μπορούν να εξυπηρετούνται από τους αυτοαπασχολούμενους Ιατρούς. Οι συγκεκριμένοι ιατροί έχουν πλέον εξαιρεθεί από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για τους ανασφάλιστους ασθενείς, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατον να τους συνταγογραφήσουν την θεραπεία τους καθώς επίσης και να εκδώσουν τα παραπεμπτικά για τις διαγνωστικές εξετάσεις τους. Εφεξής, οι ανασφάλιστοι πολίτες θα μπορούν να λαμβάνουν συνταγές για φάρμακα και παραπεμπτικά για θεραπευτικές και διαγνωστικές πράξεις, μόνον από Ιατρούς του Νοσοκομείου και του λοιπού δημόσιου τομέα Υγείας (Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία).
Το αιτιολογικό της ως άνω Υπουργικής Απόφασης, η οποία ψηφίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, είναι πως η εξαίρεση των ιδιωτών Ιατρών θα μειώσει το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης της χώρας, κάτι που είναι όμως ατεκμηρίωτο, παράλογο και άνευ ερείσματος.
Το σημαντικότερο όμως, είναι η χρονική στιγμή που αποφασίστηκε αυτή η εξαίρεση. Δυστυχώς διανύουμε μία περίοδο κατά την οποία αρκετοί ασφαλισμένοι βρέθηκαν από λάθος των υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ ανασφάλιστοι, αναίτια και άνευ λόγου και όλα αυτά σε συνθήκες πανδημίας, με πόλεμο στην Ευρώπη και μια μεγάλη οικονομική κρίση.
Ο Ι.Σ.Ρ. εκτιμά πως η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης οφείλεται στην παρουσία νέων θεραπειών υψηλότερου κόστους, ειδικά στα συχνότερα χρόνια νοσήματα (π.χ. δυσλιπιδαιμία, σακχαρώδη διαβήτη, πνευμονοπάθειες κ.α.) και όχι στην υπερβολική συνταγογράφηση φαρμάκων από τους Ιατρούς του ιδιωτικού τομέα.
Επίσης, είναι σχεδόν βέβαιο πως ο χρόνιος ασθενής που λαμβάνει αρκετά φάρμακα, θα επισκεφθεί ούτως η άλλως τον Ιατρό της δημόσιας δομής, προκειμένου να του συνταγογραφήσει τη θεραπεία του και να την αποκτήσει με το μικρότερο δυνατόν κόστος.
Με το μέτρο αυτό πλήττονται κύρια, οι οξέως πάσχοντες από την θεραπεία τους και ειδικά οι ασθενείς υπό λοίμωξη, αφού ως γνωστόν από 1η Σεπτεμβρίου 2020 δε δίδεται κανένα αντιβιοτικό χωρίς ιατρική συνταγή (αίτημα διαχρονικό και ιατρικά ορθό για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών), με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν από ιδιώτες ιατρούς και να επιβαρύνεται η λειτουργία των δημοσίων δομών υγείας, την στιγμή που καλύπτουν και τον εμβολιασμό των πολιτών κατά της COVID-19.
Ως Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου επισημαίνουμε την ταλαιπωρία που θα υποστούν οι ασθενείς ανασφάλιστοι συμπολίτες μας και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη δημόσια υγεία με τέτοιου είδους γενικευμένα και οριζόντια μέτρα. Εναντιωνόμαστε σε συνθήκες που μας μεταφέρουν σε παρελθοντικές καταστάσεις, όπου άλλος ήταν ο θεράπων Ιατρός και άλλος ο “συνταγογράφος Ιατρός” του ταμείου. Ειδικά, όταν ο αποκλεισμός αυτός έρχεται σε μια περίοδο που πρέπει να εξασφαλιστεί η σύμπνοια και η καλή συνεργασία όλων των ιατρών, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης, προκειμένου να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις στην υγεία που προωθεί η κυβέρνηση το προσεχές διάστημα.
Είμαστε υπέρ της ισονομίας και κατά των διαχωρισμών και των περιοριστικών μέτρων που εμποδίζουν τους Ιατρούς να ασκούν το λειτούργημά τους με συνέπεια και αξιοπρέπεια.
Για τον Ι.Σ.Ρ.
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Ηλίας Ι. Τσέρκης Μιχαήλ Ν. Βολονάκης