Ειδήσεις

Οικονόμου: Καμία συμφωνία Ελλάδας – Ισραήλ – Τουρκίας για το φυσικό αέριο

Δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ Τουρκίας – Ισραήλ – Ελλάδας, ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα σενάρια συνεργασίας των τριών χωρών στα ενεργειακά, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της τουρκική εφημερίδα.

Συγκεκριμένα ο κ. Οικονόμου κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της Hurriyet περί συμφωνίας της Ελλάδας με Τουρκία και Ισραήλ για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη απάντησε χαρακτηριστικά πως δεν υπάρχει «ούτε φανερή ούτε μυστική συμφωνία» μεταξύ των τριών χωρών.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις έρευνες υδρογονανθράκων σε δυτική Ελλάδα – Κρήτη αρκέστηκε να πει πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν εξελίξεις σε σχέση με αυτά που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Τι υποστηρίζει η τουρκική εφημερίδα
Σε σενάρια συνεργασίας Τουρκίας – Ελλάδας – Ισραήλ για τα ενεργειακά αναφέρεται σε δημοσίευμα της η τουρκική εφημερίδα Hurriyet.

Όπως γράφει ένας από τους πιο έγκυρους αρθρογράφους του τουρκικού τύπου, η επίσκεψη του γερμανού καγκελάριου, Όλαφ Σολτς, στην Τουρκία έγινε για ενεργειακά ζητήματα, καθώς εν μέσω πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας η Γερμανία αναζητά άμεσες λύσεις για την αντικατάσταση του ρωσικού αερίου.

Μάλιστα, ο δημοσιογράφος αναρωτιέται μήπως έρχεται η ώρα της συνεργασίας Τουρκίας- Ελλάδας- Ισραήλ για τη μεταφορά του αερίου στην Ευρώπη.

Άλλωστε, ο κ. Σολτς στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν από μια εβδομάδα εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση του τούρκου προέδρου τόσο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Ναφτάλι Μπένετ, καλώντας τους να συνεχίσουν σε αυτή την πορεία.

Τα σενάρια
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, το ένα σενάριο είναι να μεταφερθεί το αέριο του Ισραήλ στην Τουρκία, αλλά θα πρέπει να περάσει από την ΑΟΖ Λιβάνου-Συρίας, πράγμα που φαίνεται απίθανο ή της Κύπρου, που όμως εκεί το ζήτημα είναι πιο περίπλοκο, καθώς εμπλέκονται πολλά μέρη.

Το άλλο σενάριο είναι το φυσικό αέριο να ξεκινήσει από το Ισραήλ, να πάει Τουρκία και μετά στην Ελλάδα, από όπου θα διοχετευθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ένα ακόμη σενάριο είναι το ενδεχόμενο συνεργασίας Τουρκίας – Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ μέσω του αγωγού EastMed.

Σημειώνεται, δε, ότι πριν από 14 μήνες ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει ότι σε περίπτωση που λύσουμε το θέμα της Κύπρου, λύνεται και το 60% των ζητημάτων της Ανατολικής Μεσογείου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου