Διεξάγοντας «επιχείρηση τρόμου» εις βάρος του άμαχου πληθυσμού της Μαριούπολης, η οποία βομβαρδίζεται ανελέητα μέσω ξηράς, αέρος και θαλάσσης, η Ρωσία έδωσε το βράδυ της Κυριακής ολιγόωρη διορία στις ουκρανικές αρχές έως τις 04.00 τα ξημερώματα (05.00 ώρα Μόσχας) σήμερα, Δευτέρα 21 Μαρτίου, για την παράδοση της στρατηγικής σημασίας πόλης της Μαύρης Θάλασσας.
Το τελεσίγραφο, που πλέον έχει παρέλθει, απορρίφθηκε από το Κίεβο και το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης, με τις επόμενες ώρες να προμηνύονται ιδιαίτερα δύσκολες καθώς χιλιάδες άμαχοι -μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά- παραμένουν εγκλωβισμένοι στην πόλη όπου οι συνθήκες παραμένουν δραματικές.
«Καμιά περίπτωση παράδοσης»
Δεν τίθεται επ’ ουδενί ζήτημα οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να καταθέσουν τα όπλα και να εγκαταλείψουν την πολιορκούμενη Μαριούπολη στον ρωσικό στρατό, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, η Ιρίνα Βέρεστσουκ.
«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση οποιασδήποτε παράδοσης, ή κατάθεσης των όπλων», είπε η κυρία Βέρεστσουκ, σύμφωνα με την Ουκράινσκα Πράβντα. «Έχουμε ήδη ενημερώσει τη ρωσική πλευρά σχετικά» πρόσθεσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Μίλησε για «εσκεμμένη χειραγώγηση» και «αληθινή απαγωγή ομήρων», αναφερόμενη στο ρωσικό τελεσίγραφο.
Το ρωσικό τελεσίγραφο
Χθες, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας απαίτησε με οκτασέλιδη επιστολή του οι ουκρανικές δυνάμεις στη Μαριούπολη να «καταθέσουν τα όπλα» και «γραπτή απάντηση» στο τελεσίγραφό του για να σωθούν -όπως είπε- οι κάτοικοι και οι υποδομές του λιμανιού στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα.
«Ζητάμε από τις επίσημες αρχές του Κιέβου να δείξουν λογική και να ανακαλέσουν τις διαταγές που είχαν δώσει προηγουμένως, οι οποίες υποχρέωναν τους μαχητές να θυσιαστούν και να γίνουν ‘μάρτυρες της Μαριούπολης’», ανέφερε ο ρώσος αντιστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ.
«Καταθέστε τα όπλα» πέταξε ο ρώσος ανώτατος αξιωματικός. «Βρίσκεται σε εξέλιξη τρομερή ανθρωπιστική καταστροφή (…). Όλοι όσοι καταθέσουν τα όπλα θα έχουν εγγυημένη την απόλυτα ασφαλή αποχώρησή τους από τη Μαριούπολη».
Σύμφωνα με τον αντιστράτηγο Μιζίντσεφ. η Ρωσία και η Ουκρανία συμφώνησαν στο δρομολόγιο που θα πρέπει να πάρουν οι κάτοικοι της Μαριούπολης για να πάνε σε ασφαλή εδάφη ελεγχόμενα από το Κίεβο αργότερα σήμερα. «Από τις 10:00, ώρα Μόσχας (…) η Ρωσία θα κρατήσει ανοικτούς τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους από τη Μαριούπολη προς ανατολάς και, κατόπιν συμφωνίας με την ουκρανική πλευρά, προς δυσμάς», πρόσθεσε.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας απηύθυνε μέσω Telegram νωρίτερα χθες μήνυμα στις αρχές της Μαριούπολης: «Έχετε μια ιστορική επιλογή (μπροστά σας) — είτε θα σταθείτε στο πλάι του λαού σας, ή θα πάτε με τους εγκληματίες».
«Οι δυνάμεις κατοχής συνεχίζουν να συμπεριφέρονται σαν τρομοκράτες», αντέτεινε η Ιρίνα Βέρεστσουκ μέσω Telegram. «Λένε ότι συμφωνούν (να ανοίξει) ανθρωπιστικός διάδρομος και το πρωί, βομβαρδίζουν τον χώρο από όπου γίνεται η εκκένωση. Η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν. Το σημαντικότερο για εμάς είναι να σώσουμε τη ζωή και την υγεία των πολιτών μας».
Πρόσθεσε ότι στην απάντησή της στη ρωσική πλευρά την κάλεσε «αντί να χάνει το χρόνο της γράφοντας οκτασέλιδες επιστολές απλά να ανοίξει τους διαδρόμους».
«Μια τρομερή ανθρωπιστική καταστροφή είναι σε εξέλιξη», δήλωσε ο Μιζίντσεφ και πρόσθεσε: «Όλοι όσοι καταθέτουν τα όπλα τους έχουν εγγυημένη ασφαλή διέλευση από τη Μαριούπολη».
Ακολουθεί σύνοψη της 25ης ημέρας του πολέμου στην Ουκρανία:
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία έχει προθεσμία έως νωρίς το πρωί της Δευτέρας 21 Μαρτίου να απαντήσει αν θα παραδώσει τη Μαριούπολη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ria.
Σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης, η Ρωσία βομβάρδισε σχολή καλών τεχνών, όπου είχαν βρει καταφύγιο 400 πολίτες, μεταξύ των οποίων παιδιά.
Χιλιάδες κάτοικοι της Μαριούπολης οδηγήθηκαν με τη βία στη Ρωσία και στη συνέχεια στάλθηκαν σιδηροδρομικώς σε οικονομικά υποβαθμισμένες πόλεις, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.
Το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη, ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, καταστράφηκε από ρωσική επίθεση, δήλωσε ο Βαντίμ Ντενισένκο, σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας.
Η Ρωσία έπληξε την Ουκρανία με πυραύλους κρουζ από πλοία στην Κασπία και τη Μαύρη Θάλασσα και εκτόξευσε υπερηχητικούς πυραύλους από τον εναέριο χώρο της Κριμαίας, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Η επίθεση σε στρατόπεδο στην πόλη Μικολάιβ τα ξημερώματα του Σαββάτου προκάλεσε τον θάνατο άνω των 40 στρατιωτών, σύμφωνα με τους New York Times.
Μπαράζ εκρήξεων στο Κίεβο το βράδυ της Κυριακής.
Οβίδα εξερράγη έξω από πολυκατοικία στο Κίεβο, με αποτέλεσμα πέντε άτομα να τραυματιστούν, δήλωσε το απόγευμα ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας.
Τουλάχιστον 902 άμαχοι είχαν χάσει τη ζωή τους και 1.459 τραυματίστηκαν στην Ουκρανία μέχρι τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Υπάρχουν φόβοι ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος.
Σύμφωνα με το ουκρανική βουλή, 115 παιδιά από την Ουκρανία έχουν χάσει τη ζωή τους και τουλάχιστον 140 ακόμη έχουν τραυματιστεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.
Δέκα εκατομμύρια άνθρωποι -περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Ουκρανίας- έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους λόγω του πολέμου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Εξ αυτών, περισσότεροι από 3,3 εκατ. έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους Ισραηλινούς βουλευτές, σε ομιλία του μέσω βίντεο, να βοηθήσουν την Ουκρανία, συγκρίνοντας τη ρωσική επίθεση με το σχέδιο των Ναζί απέναντι στους Εβραίους. Νωρίτερα, μιλώντας στο CNN, δήλωσε έτοιμος για διαπραγματεύσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, προειδοποιώντας ωστόσο ότι εάν οι ουκρανορωσικές συνομιλίες αποτύχουν, τότε η υφήλιος θα βρεθεί πιο κοντά σε έναν Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν σχεδόν συμφωνήσει σε ορισμένα «κρίσιμα» θέματα.
Με πληροφορίες από Reuters, BBC, AFP, Guardian