ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΔΕΚΟ
Σε «οικονομική ασφυξία» οδηγούνται τα πανεπιστήμια. Η μείωση των προϋπολογισμών τους για το 2015 έως και 80% σε σύγκριση με το 2009, αλλά και η καθυστέρηση της καταβολής και αυτών των «ψαλιδισμένων» κονδυλίων έχουν ως αποτέλεσμα κάποια ιδρύματα να αδυνατούν να πληρώσουν ακόμη και τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ.
Την ίδια ώρα, αντιδράσεις προκαλούν στα πανεπιστήμια οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους με κυριότερη την καθολική συμμετοχή των φοιτητών και των διοικητικών υπαλλήλων στην εκλογή των πρυτανικών αρχών, αλλά και την κατάργηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, που αποτελούσε λύση σε περιπτώσεις που είχε εμποδιστεί η εκλογική διαδικασία από μειοψηφίες.
«Σε αντίθεση με όσα είχε δηλώσει ο υπουργός κατά την προηγούμενη σύνοδο, αυτό το σχέδιο νόμου συνιστά μεγάλης έκτασης αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των πανεπιστημίων και όχι σύνολο εμβαλωματικών ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση επειγόντων θεμάτων τους. Τέτοιες αλλαγές προϋποθέτουν διάλογο, ενδελεχή σχεδιασμό και ευρεία συναίνεση», αναφέρει η σύνοδος των πρυτάνεων σε ομόφωνο ψήφισμά της. Μάλιστα, για το θέμα θα συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση της συνόδου των πρυτάνεων το προσεχές Σάββατο στην Αθήνα.
Αναφορικά με το μείζον θέμα της υποχρηματοδότησης των πανεπιστημίων, η σύνοδος των πρυτάνεων τονίζει ότι για να μπορέσουν τα πανεπιστήμια να λειτουργήσουν είναι ανάγκη να εξευρεθούν πρόσθετοι πόροι, που θα επαναφέρουν τους προϋπολογισμούς τουλάχιστον στα επίπεδα του 2014.
Ταυτόχρονα, οι πρυτάνεις ζητούν από την κυβέρνηση να άρει την υποχρέωση για πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, ώστε τα ιδρύματα να χρησιμοποιήσουν το πλεόνασμα του 9% για να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες τους και προτείνει τον ορισμό μιας επιτροπής με εκπροσώπηση των συναρμόδιων υπουργείων και της συνόδου, η οποία θα επεξεργαστεί προτάσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών εκτέλεσης των προϋπολογισμών των πανεπιστημίων.
imerisia.gr