Παρά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις της Τετάρτης, Αθήνα και τρόικα δεν κατάφεραν να συγκλίνουν σε τέτοιο βαθμό που να θεωρείται ικανοποιητικός ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup την Παρασκευή. Οι διαφορές των δύο πλευρών παραμένουν στα γνωστά μεγάλα “αγκάθια”, με την κυβέρνηση να στρέφει τις προσπάθειές της πλέον και στην εξεύρεση πολιτικής λύσης για την επίλυσή τους.
Οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα το πρωί, πριν αναχωρήσουν από την Αθήνα τόσο ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλ. Τσκαλώτος, όσο και οι επικεφαλής των θεσμών, για να παρευρεθούν στο Αμστερνταμ, που θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup.
Ενδεικτικό των προσπαθειών που καταβάλλονται για να υπάρξουν βήματα σύγκλισης είναι ότι οι συναντήσεις της Τετάρτης ξεκίνησαν στις 10.30 το πρωί και συνεχίστηκαν – με μικρά διαλείμματα – έως τα χαράματα της Τετάρτης. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομίας, κ. Γ. Σταθάκης, αποχώρησε από το ξενοδοχείο που λαμβάνουν χώρα οι συζητήσεις στη 1.30 πμ της Τετάρτης και τη σκυτάλη στις διαβουλεύσεις πήρε ο υπουργός Εργασίας, κ. Γ. Κατρούγκαλος, με τη σύσκεψη να ολοκληρώνεται στις 3 πμ.
Να σημειωθεί ότι κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης, ανέφερε μετά το πέρας των συναντήσεων ότι αλλού υπήρξε περισσότερη και αλλού λιγότερη σύγκλιση. Σε ό,τι αφορά την πορεία των συζητήσεων:
– Στο ασφαλιστικό ο κ. Κατρούγκαλος μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι οι δανειστές δεν δέχονται την ελληνική πρόταση για αύξηση των εισφορών και ζητούν μικρότερη αύξησή τους και μεγαλύτερη μείωση των επικουρικών συντάξεων. Ωστόσο, σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν δέχεται μεγαλύτερη μείωση των επικουρικών συντάξεων και η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει τις θέσεις της στο Eurogroup της Παρασκευής όπου θα αναζητηθεί λύση στο πρόβλημα, πολιτικής φύσεως. Επίσης, σημείωσε ότι θα προχωρήσει κανονικά η κατάθεση του νομοσχεδίου, αν και δεν απέκλεισε να γίνουν δεκτές οι προτάσεις των θεσμών σε ορισμένα θέματα, όπως η διαχείριση της περιουσίας των ταμείων.
– Απόσταση παραμένει στο θέμα των “κόκκινων” δανείων, καθώς υπάρχουν διαφορές τόσο σε ό,τι αφορά στο ύψος των ορίων που θα τεθούν για την προστασία από την πώληση των δανείων που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία, όσο και στη διάρκεια της προστασίας. Οι δανειστές θέλουν το καθεστώς προστασίας να τελειώσει στο τέλος του 2016, ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει διετή περίοδο προστασίας.
– Η τρόικα επιμένει σε μεγαλύτερη μείωση του αφορολόγητου ορίου, από αυτή που προτείνει η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, ζητά να υποχωρήσει στα 8.182 ευρώ από 9.550 ευρώ σήμερα, ενώ η Αθήνα έχει προτείνει να μειωθεί στα 9.091 ευρώ, με τον κ. Τσακαλώτο να εμφανίζεται ανυποχώρητος στο συγκεκριμένο θέμα.
– Εντονη ήταν οι συζήτηση και για τα ποια περιουσιακά στοιχεία θα περιέλθουν στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων προς αξιοποίηση. Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της σύστασης και λειτουργίας του νέου Ταμείου είναι κρίσιμο, καθώς αρκετές χώρες – μεταξύ των οποίων και η Γερμανία – θεωρούν ότι αποτελεί βασική προϋπόθεση για να κλείσει η αξιολόγηση του προγράμματος.
Καθημερινή