Η Πόθια, η πολύχρωμη δωδεκανησιακή ναυτική πολιτεία με τα αρχοντικά της, τα λαϊκά σπίτια της, τις όμορφες εκκλησίες της και το ζωηρό λιμάνι της είναι από μόνη της ένα αξιοθέατο.
Ωστόσο, πέρα από την Πόθια, η Κάλυμνος κρύβει πολλές φυσικές ομορφιές και αξίζει τον κόπο να την περιηγηθείτε απ’ άκρη σ’ άκρη για να τις ανακαλύψετε. Ενας λόγος παραπάνω για να έρθετε στο «νησί των σφουγγαράδων» τις γιορτές του Πάσχα είναι για να βιώσετε εκτός των άλλων και τα «εκρηκτικά» έθιμά του.
Στις γειτονιές των σφουγγαράδων
Στην Πόθια θα επισκεφτείτε το Ναυτικό – Λαογραφικό Μουσείο και το Αρχαιολογικό Μουσείο όπου φυλάσσεται το εντυπωσιακό χάλκινο άγαλμα της «κόρης της Καλύμνου» (5ος π.Χ αι.) που ψάρεψαν με τα δίχτυα τους το 1995 Καλύμνιοι ψαράδες. Αξίζει ακόμη να δείτε τη λαογραφική συλλογή Παραδοσιακό Σπίτι Καλύμνου και στο χωριό Βλυχάδια, το Μουσείο Θαλάσσιων Ευρημάτων. Από το λιμάνι της Πόθιας το Χωριό απέχει 4 χλμ. Εδώ δεσπόζει το κάστρο της Χρυσοχεριάς, κτισμένο από τους Ιππότες του τάγματος του Αγίου Ιωάννη της Ρόδου. Ψηλότερα στον λόφο ξεχωρίζουν τα ερείπια και το τείχος της μεσαιωνικής πόλης. Στον δρόμο για Πάνορμο βρίσκονται οι παλαιοχριστιανικές εκκλησίες του Χριστού της Ιερουσαλήμ (5ος αι. μ.Χ.) και της Ευαγγελίστριας (6ος αι. μ.Χ.), κτισμένες στη θέση αρχαίου ναού του Δήλιου Απόλλωνα (4ος αι. π.Χ.).
Μοναδικό τοπίο στο φιορδ της Ρίνας
Από το λιμάνι της Πόθιας θα κατευθυνθείτε νοτιοανατολικά και θα καταλήξετε στο φιορδ της Ρίνας, μία από τις πλέον αυθεντικές γωνιές του νησιού με μικροσκοπικό λιμάνι. Η περιοχή κατοικείται πιθανόν από τη νεολιθική εποχή. Στο σπήλαιο Δασκαλειό έχουν βρεθεί σκεύη και εργαλεία από τότε, αλλά και μεταγενέστερα μινωικά.
Δυναμίτες και γλέντι παραδοσιακό
Τη Μεγάλη Παρασκευή, στην κεντρική πλατεία του λιμανιού της Πόθιας θα συναντηθούν οι επιτάφιοι από όλες τις ενορίες, ενώ το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου, μετά την Πρώτη Ανάσταση, καίγεται το ομοίωμα του Ιούδα. Ωστόσο, η Κάλυμνος έχει να επιδείξει και ένα παμπάλαιο «εκρηκτικό» έθιμο, ταυτισμένο με τη βασανισμένη ζωή των ντόπιων σφουγγαράδων. Δύο ομάδες από τις ενορίες του Αγ. Νικολάου και Αγ. Στεφάνου που ήταν οι κατεξοχήν γειτονιές των σφουγγαράδων, ανέβαιναν στα αντικριστά βουνά της Πόθιας και έσκαγαν δυναμίτες με σκοπό να ξορκίσουν το κακό, ώστε να γυρίσουν σώοι οι σφουγγαράδες από το μακρινό και επικίνδυνο ταξίδι τους. Σήμερα το έθιμο αυτό συνεχίζεται από τους νεότερους και πραγματοποιείται κάθε Κυριακή του Πάσχα το απόγευμα. Παράλληλα, ο δήμος στην πλατεία της Πόθιας οργανώνει παραδοσιακό γλέντι.
ΕΘΝΟΣ
Κείμενο, φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης