Η εκρηκτική διάσταση που λαμβάνουν για χιλιάδες νοικοκυριά οι φουσκωμένοι λογαριασμοί της ΔΕΗ, τέθηκε στον πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) Ν. Μπουλαξή, από τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κατά την ακρόασή του για τα πεπραγμένα της Αρχής κατά τα έτη 2014, 2015 και 2016. Αυτό που προέκυψε από την συζήτηση είναι ότι:
Πρώτον, όσον αφορά τις επιπλέον χρεώσεις που βαρύνουν τους οικιακούς καταναλωτές βάσει του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου (για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, για πολύτεκνους, δομές αλληλεγγύης και νησιά), με αποτέλεσμα να εκτοξεύονται στα ύψη οι λογαριασμοί τους (δίχως να συμπεριλαμβάνονται στα παραπάνω τα δημοτικά τέλη και το τέλος υπέρ ΕΡΤ), ο κ. Μπουλαξής είπε ότι «για να αλλάξει η χρέωση αυτή πρέπει να υπάρξει τροπολογία της κυβέρνησης» και ως εκ τούτου, όπως διευκρίνισε, η ΡΑΕ «δεν έχει αποφασιστική αρμοδιότητα επ’ αυτού». Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις εν λόγω χρεώσεις το 90% είναι για τα νησιά. Πρόκειται δηλαδή για βασικές λειτουργίες του κράτους οι οποίες βαρύνουν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ τους καταναλωτές. Όπως παραδέχθηκε ο ίδιος επικαλούμενος ευρωπαϊκά παραδείγματα (π.χ. της Ισπανίας) «πράγματι για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας υπάρχει και η κρατική επιχορήγηση», αλλά όπως υπογράμμισε «αυτό όμως είναι απόφαση της Πολιτείας». «Η ΡΑΕ μπορεί μόνο να προσδιορίζει τα ανταλλάγματα. Το πώς πληρώνονται και αν θα υπάρξει αναχρηματοδότηση κλπ. είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης και όχι της Αρχής», σημείωσε. Είναι ενδεικτική του προβληματισμού για την έκταση που έχει λάβει το θέμα των υπέρογκων χρεώσεων το σχόλιο της προέδρου της Επιτροπής Θεσμών Τασίας Χριστοδουλοπούλου η οποία είπε: «Υπάρχει ένα ερώτημα αν ένα κράτος πρόνοιας μετακυλύει στους καταναλωτές τα βάρη του –αν υπάρχει κράτος πρόνοιας».
Δεύτερον, όσον αφορά τις εξοντωτικές χρεώσεις εφόσον κάποιος υπερβεί τις 2.000 kwh το τετράμηνο (ή 1.000 kwh το δίμηνο), ο πρόεδρος της ΡΑΕ ήταν πιο σαφής, παραδεχόμενος ότι η Αρχή είναι αντίθετη στην αυξημένη συνολική χρέωση. «Αυτό είναι στρέβλωση και είναι προβληματικό και θα εισηγηθούμε στον αρμόδιο υπουργό να το διορθώσει», δήλωσε.
Είχαν προηγηθεί τοποθετήσεις βουλευτών που έθεσαν το θέμα των υπέρογκων λογαριασμών. Όπως είπε ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Τζαβάρας «πληρώνοντας ο καταναλωτής λογαριασμό πληρώνει και μια σειρά ποσά που αυξάνουν την κατανάλωση κατά τρόπο περίεργο και που δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι προς την καλώς εννοούμενη προστασία του καταναλωτή». Αναφερθείς δε στα τέλη κοινής ωφελείας που προστίθενται ρώτησε τον κ. Μπουλαξή «υπό ποια έννοια η Αρχή σας δεν έχει ασχοληθεί με αυτό και αν μπορεί μια επιχείρηση να εισπράττει μαζί με την κατανάλωση του ρεύματος και αυτό το τέλος το οποίο δεν είναι ανταποδοτικό». «Είναι ανοιχτή η συζήτηση αν είναι τέλος ή φόρος», σχολίασε ο πρόεδρος της ΡΑΕ καταδεικνύοντας την ασάφεια που υπάρχει και την οποία πληρώνει ακριβά ο καταναλωτής. Μάλιστα ο κ. Μπουλαξής πρότεινε οι κοινωνικά αδύναμοι να λαμβάνουν φτηνό έως και δωρεάν ρεύμα μέσω της κλιμακωτής ελάφρυνσης με βάση τις πραγματικές δυνατότητές τους. «Η αλληλεγγύη πρέπει να αποδεικνύεται έμπρακτα», υπογράμμισε.
Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την πώληση μέρους των μονάδων της ΔΕΗ, ο πρόεδρος της ΡΑΕ άφησε να εννοηθεί ότι στις συζητήσεις αυτές περιλαμβάνονται εκτός των λιγνιτικών μονάδων και υδροηλεκτρικά εργοστάσια, χωρίς ωστόσο να μπορεί να δώσει με σαφήνεια κάποια εικόνα, αφού όπως διευκρίνισε, δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν η τελική συμφωνία θα περιλαμβάνει ή θα εξαιρεί τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια.
ΒΗΜΑ