Περίπου 3.000 καταλύματα στη Ρόδο «πωλούνται» μέσω της πλατφόρμας Αirbnb σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων, κ. Γιώργο Ματσίγκο, ο οποίος ζήτησε από την υπουργό κα Έλενα Κουντουρά στο 13ο συνέδριο περιφερειακής ανασυγκρότησης που πραγματοποιήθηκε στο νησί μας, να κρατά ο ΕΟΤ, όπως παλαιότερα, αναλυτικά στοιχεία για τις διανυκτερεύσεις ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα για την τουριστική κίνηση και για τυχόν διαφυγόντα έσοδα από τη φορολογία.
«Πώς ελέγχονται και πώς φορολογούνται τα καταλύματα του AirBnB και τι ποιότητα υπηρεσιών προσφέρουν; Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εικόνα για τις πραγματικές αφίξεις. Με τα στατιστικά στοιχεία θα μπορείτε προφανώς να ελέγξετε τα διαφυγόντα κέρδη», είπε ο κ. Ματσίγκος. Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το 2017 επισκέφθηκαν την Ελλάδα 1,37 εκατομμύρια τουρίστες οι οποίοι έμειναν σε καταλύματα της Airbnb, ενώ αντίστοιχα 318.000 Έλληνες που ταξίδεψαν στο εξωτερικό έμειναν σε αντίστοιχες κατοικίες.
Στο μεταξύ σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία, ένας τυπικός οικοδεσπότης στην Ελλάδα κέρδισε περίπου 2.870 € ενοικιάζοντας τον χώρο του για 28 μέρες τον χρόνο. Όπως ανακοίνωσε η Airbnb, επιδιώκοντας μεγαλύτερη διαφάνεια, εγκαινιάζει πρωτοβουλία για την προώθηση του υγιούς τουρισμού και συστήνει νέα συμβουλευτική επιτροπή και δίνει αναλυτικά στοιχεία για περισσότερες από 300 μεγάλες πόλεις και 80 χώρες σε όλο τον κόσμο. Τα νέα δεδομένα, που είναι προσβάσιμα σε όλους, καλύπτουν όλο το 2018 και αποτελούν μέρος της δέσμευσης της εταιρείας, με τις τοπικές κυβερνήσεις για διαφάνεια, και αποδεικνύουν τα οφέλη του υγιούς τουρισμού στους κατοίκους και τις κοινότητές τους.
Επιδότηση εργασίας
Η επιδότηση εργασίας μπορεί να ενισχύσει την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου επί της ουσίας, ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, κ. Γιώργος Ματσίγκος στη συνεδρίαση του 13ου αναπτυξιακού συνεδρίου.
«Κατά τη διάρκεια του χειμώνα υπολογίζουμε ότι 12.000-14.000 εργαζόμενοι στη Ρόδο επιδοτούνται με 360 ευρώ το μήνα. Αυτή η επιδότηση μπορεί να δοθεί στις επιχειρήσεις για να προσλάβουν προσωπικό και να δουλέψουν τη χειμερινή περίοδο με μειωμένο κόστος λειτουργίας. Εάν υπάρξει μείωση της φορολογίας και οι ασφαλιστικές εισφορές είναι μειωμένες κατά τη διάρκεια του χειμώνα, θα καταφέρουμε να έχουμε ανοιχτά ξενοδοχεία. Και για να μην παρεξηγηθώ, δεν εννοώ η επιδότηση εργασίας να αφορά μόνο τα ξενοδοχεία, αλλά κάθε επιχείρηση που θα λειτουργεί το χειμώνα και θα απασχολεί προσωπικό. Με αυτό τον τρόπο το τουριστικό πακέτο θα είναι οικονομικό και ανταγωνιστικό. Αυτά τα μέτρα εφάρμοσε και η Κύπρος η οποία πλέον έχει 12μηνο τουρισμό και όχι απλά μία μεγαλύτερη σεζόν», είπε ο κ. Ματσίγκος.