Ενημέρωση σχετικά με το Συνέδριο της TUI που θα διεξαχθεί στην Ρόδο από τις 25 μέχρι και τις 27 Απριλίου 2018, έκανε χτες ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος από κοινού με τον κ. Στέφανο Ράμπερ, ο οποίος είναι Προϊστάμενος Επιμελητής Πτήσεων και υπεύθυνος Επιμελητείας Πτήσεων στο Ανόβερο για τα θέματα Εναέριας Κυκλοφορίας στην Ελλάδα και κατάγεται από την Ρόδο.
Όπως δήλωσε ο δήμαρχος: «Το φετινό Παγκόσμιο Συνέδριο της TUI προοριζόταν αρχικώς να γίνει στην Ισπανία. Με συντονισμένες και εύστοχες κινήσεις του κ. Ράμπερ, με δικές μου παρεμβάσεις και με συνεχή επικοινωνία με υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας, καταφέραμε να γίνει το Συνέδριο στην Ρόδο καθώς είναι ο προορισμός που μπορεί να συγκεντρώσει τους εκπροσώπους των επιμέρους τμημάτων των αεροπορικών εταιρειών της TUI. Δεν είναι ένα ακόμη συνέδριο, η TUI είναι ένας κολοσσός: πέραν των άνω των 120 αεροσκαφών, διακινεί τεράστιο αριθμό επισκεπτών σε όλο τον κόσμο. Σε συνεργασία με όλες τις παραγωγικές τάξεις, συμφωνήσαμε να γίνει στο νησί μας, και γι αυτό ετοιμαζόμαστε για την επόμενη εβδομάδα».
Στις 25 και 26 θα εξεταστεί το τεχνοκρατικό μέρος από τα στελέχη της TUI (πτήσεις, αεροδρόμια, τρόπος αεροπορικών συγκοινωνιών κ.λπ.) ενώ στις 27 έχουν προσκληθεί η υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, ο υπουργός Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης και επιπλέον δύο ακόμη Δήμοι, Ηράκλειο και Κως, για να γίνει ένα κοινό σχέδιο μαζί με την Ρόδο παράλληλα και με το πρόγραμμα για Τουρισμό 365 ημέρες τον χρόνο –ένα μεγάλο ζητούμενο εδώ και 30 χρόνια.
«Στόχος του Δήμου Ρόδου είναι να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε ένα πρόγραμμα χειμερινό που θα καλύψει όχι μόνον την Ρόδο, αλλά και δύο ακόμη προορισμούς ως κίνητρο για να έρχονται αεροσκάφη τον χειμώνα. Είναι ένα μεγάλο εγχείρημα….» όπως είπε.
Από την πλευρά του, ο κ. Ράμπερ δήλωσε τα εξής: «Το Συνέδριο της TUI θα γίνει από τις 25 έως τις 27 Απριλίου στο ξενοδοχείο ‘Ρόδος Παλάς’. Η δουλειά μου στην TUI αφορά το πτητικό έργο. Είναι η πρώτη φορά που θα καθίσουν να μιλήσουν όλοι οι υπεύθυνοι που είναι για το πτητικό κομμάτι. Θα μιλήσουμε επίσης για τον Τουρισμό. Από εκεί και πέρα οι συμμετέχοντες θα είναι 27 (από Δήμους, ΕΟΤ, ΣΕΤΕ, ΠΝΑΙ, εξειδικευμένους από την Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας κ.λπ.) και την TUI Fly από την Αγγλία (TUI Airways), Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία και Γαλλική Corsair.
Υπολογίζουμε ότι θα ξεπεράσουμε τις 10.000 πτήσεις στην Ελλάδα με αύξηση της τάξης του 10% σε σχέση με το 2017. Όσον αφορά την επέκταση της τουριστικής σεζόν, είναι θέμα Μάρκετινγκ και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού».
Σε ερώτηση σχετικά με την κατάσταση του αεροδρομίου της Ρόδου (και των άλλων αεροδρομίων) καθώς από τότε που ανέλαβε η γερμανική Fraport Greece δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτε, ο κ. Ράμπερ δήλωσε: «Πρέπει να της δοθεί ακόμη, χρόνος. Στο Συνέδριο της TUI θα είναι και εκπρόσωποι της Fraport Greece. Δεν πιστεύω ότι κάποιος έρχεται να κάνει κάτι άσχημο. Όλοι έχουμε τον ίδιο σκοπό. Νομίζω πως θα δούμε στα επόμενα χρόνια τα αποτελέσματα».
Σε αυτό το σημείο παρενέβη και ο δήμαρχος, λέγοντας: «Για το πώς πορεύεται η Fraport Greece στα 14 αεροδρόμια είναι γνωστό, αφού και μέσα σε ένα χρόνο δεν έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες. Έχω κάνει επαφές πολλές φορές μαζί τους, αλλά δεν μπορούν να γίνουν μεγάλες παρεμβάσεις μέχρι και τον Οκτώβριο. Το σχέδιο είναι να γίνουν όλες οι εργασίες μετά το πέρας της σεζόν. Ωστόσο η πτέρυγα των εξωτερικών πτήσεων είναι ακόμη κλειστή αν και με διαβεβαίωσαν ότι θα ανοίξει σύντομα και θα είναι ανακαινισμένη. Εμάς μας ενδιαφέρει το ζήτημα των μειωμένων τελών προσγείωσης (Landind Fees) στα Charters διότι χωρίς αυτό το κίνητρο δεν μπορούμε να έχουμε χειμερινό τουρισμό και πτήσεις Charters. Θα το θέσουμε μαζί με όλα τα ζητήματα».