Η πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας επιτρέπει τα χαμόγελα και το σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα βρίσκεται επί τάπητος.
Μετά το Πάσχα στο οποίο οι Έλληνες επέδειξαν υποδειγματική πειθαρχία στα μέτρα ώστε να αποφευχθεί διασπορά της Covid-19, η κυβέρνηση αρχίζει από σήμερα να ρίχνει το βάρος της στην επόμενη μέρα. Ηδη λειτουργεί Task Force με τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό και αρμόδιο για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Ακη Σκέρτσο σε ρόλο – κλειδί. Οι συσκέψεις με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά που είναι καθημερινοί επισκέπτες στο Μαξίμου και οι τηλεδιασκέψεις με τους υπουργούς και ειδικούς, γίνονται υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που θα έχει τον τελικό λόγο για τον χρόνο έναρξης της σταδιακής άρσης των μέτρων. Συμμετέχουν οι υπουργοί Υγείας Βασίλης Κικίλιας, Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, οι υφυπουργοί Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης και Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου Γρηγόρης Δημητριάδης, ο καθηγητής του LSE και εκπρόσωπος της κυβέρνησης στους ξένους οργανισμούς, Ηλίας Μόσιαλος και άλλοι.
4η Μαΐου
Η ημερομηνία που ήδη έχει συζητηθεί είναι η 4η Μαΐου όπως έγραψε το NEWPOST στις 16 Απριλίου. Εάν δεν υπήρχε η Πρωτομαγιά, που είναι αφορμή για μαζικές συναθροίσεις, πιθανόν η άρση των μέτρων να άρχιζε νωρίτερα. Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός με διάγγελμα (δηλώσεις από το Μαξίμου) θα στείλει τα μηνύματα της επόμενης ημέρας πιθανόν μέσα στο Σαββατοκύριακο.
«Πιστεύω ότι στα τέλη του μήνα θα έχουμε μια πολύ καλύτερη εικόνα, ώστε τον Μάιο να αρχίσουμε, σταδιακά, αν δεν υπάρξει κάποια δραματική αλλαγή, να χαλαρώνουμε τα μέτρα», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον Αλέξη Παπαχελά, στην Καθημερινή. «Αλλά η χαλάρωση αυτή θα γίνεται βήμα-βήμα» τόνισε. «Και, βέβαια, δεν θα αφορά τις μεγάλες ηλικίες και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα”.
Ευπαθείς ομάδες
Ειδικά για τους ηλικιωμένους τόνισε ότι ίσως θα πρέπει να φύγουν από τις πόλεις και να πάνε στο χωριό ή στο εξοχικό τους, αν έχουν, να μείνουν μακριά από τα παιδιά και από τις παραγωγικές ηλικίες που θα αρχίσουν σιγά – σιγά να επιστρέφουν στις δουλειές τους.
Τα μέτρα λήγουν στις 27 Απριλίου, δηλαδή, σε έξι ημέρες. Όλα τα υπουργεία θα παραδώσουν τα πρωτόκολλα που τους έχουν ζητηθεί από το Μαξίμου το αργότερο έως την Πέμπτη. Πυξίδα για το κυβερνητικό σχέδιο σταδιακής άρσης των απαγορεύσεων θα είναι οι ειδικοί όπως ήταν και για την επιβολή τους. Αυτούς άκουσε ο πρωθυπουργός και σήμερα η Ελλάδα είναι παράδειγμα προς μίμηση όπως αναγνωρίζεται διεθνώς.
Τα SMS
Οι πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η άρση των μέτρων θα μπορούσε να γίνει με το άνοιγμα των μικρών εμπορικών καταστημάτων – τα μεγάλα εμπορικά κέντρα όπως είναι το Attica κλπ. θα ακολουθήσουν. Τα κομμωτήρια θα ανοίξουν επίσης πρώτα. Είναι πρώτα στη ζήτηση όπως έδειξαν έρευνες.
Κάθε 10-14 μέρες το κάθε βήμα ώστε να αξιολογείται κατά πόσον επηρεάζει την μετάδοση της Covid-19 η κάθε λειτουργία που προστίθεται.
Οσον αφορά στην κυκλοφορία δεν θα αρθούν οι σημερινές δεσμεύσεις. Τα SMS και οι έγγραφες δηλώσεις θα συνεχίσουν να ισχύουν, όπως αναφέρουν οι πηγές του NEWPOST. Τα καταστήματα για παράδειγμα θα μπορούσαν να ενταχθούν στην έξοδο για τα σούπερ μάρκετ αν και δεν λήφθηκαν τελικές αποφάσεις ακόμη.
Οχι οριζόντια άρση
Οι πληροφορίες του NEWPOST αναφέρουν ότι η άρση των μέτρων δεν θα είναι οριζόντια, δηλαδή, να ανοίξουν για παράδειγμα τα μαγαζιά αδιακρίτως σε όλη τη χώρα. Θα υπάρχει χωροταξική προσέγγιση. Μία περιοχή επιβαρυμένη από κρούσματα που δεν έχει «καθαρίσει» από καραντίνες ή εμφανίζει μια ύποπτη εικόνα σε σχέση με τον κορωνοϊό θα εξαιρείται σε πρώτη φάση. Το Κρανίδι όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο όπου διαμένουν οι μετανάστες και ιχνηλατούνται τυχόν επιπλέον κρούσματα, μετά την έγκυο Σομαλή που βρέθηκε με κορωνοϊό, πιθανόν να χρειαστεί να έχει μια διαφορετική αντιμετώπιση. Όλα αυτά θα κρίνονται ανά πάσα στιγμή με βάση τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής.
Τρίτη Λυκείου
Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε ότι δεν έχει μέχρι στιγμής πάρει κάποιο σήμα ότι ίσως δεν θα έπρεπε να ανοίξουν όλα τα σχολεία. Είναι βέβαιο, πάντως, ότι στους σχεδιασμούς προηγείται η τρίτη Λυκείου, μαζί με τα φροντιστήρια που κάνουν μαθήματα για τις πανελλαδικές. Επίσης προηγούνται
οι φοιτητές που δίνουν για πτυχίο. Δεν φαίνεται να ανοίγουν μικροί χώροι για δραστηριότητες πέραν των σχολικών υποχρεώσεων (μπαλέτο κλπ.) ώστε τα παιδιά που έχουν αυξημένο ιικό φορτίο να μην βγαίνουν εκτός σπιτιού πολλές ώρες και σε διαφορετικούς χώρους. Τα ιδιωτικά σχολεία πιθανόν να μην έχουν απογευματινές δραστηριότητες, πέραν των μαθημάτων.
Οι μάσκες
Σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα για φυσική απόσταση ενάμισι – δύο μέτρων, αυστηρά μέτρα υγιεινής των χώρων και ατομικά. Αυτές οι τρεις αρχές θα είναι ο κανόνας της καθημερινότητας μας για πολλούς μήνες, μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο.
Η χρήση της μάσκας όπως φαίνεται θα γίνει μια γενική συνήθεια. Προβληματίζει ως προς τη χρήση τους από παιδιά με ασφαλή τρόπο. Η πειθαρχία θα πρέπει να χαρακτηρίσει τις συμπεριφορές μας και στους επόμενους μήνες για να μην ξεφύγει η Covid-19, νέα επέλαση του οποίου αναμένεται από το φθινόπωρο.
Η Ούρσουλα και οι «έξυπνες» διακοπές
Σε υποχώρηση εξαναγκάστηκε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά τις δηλώσεις που έκανε στη λογική να ξεχάσουμε τις διακοπές έως το τέλος του 2020. Ο τουρισμός στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες συνεισφέρει ένα σημαντικό ποσοστό στο ΑΕΠ. Στην Ελλάδα φτάνει το 25%. Αντέδρασε η Γαλλία. Η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι θα καταφέρουν να πάνε διακοπές αφού θα βρεθούν κάποιες «έξυπνες λύσεις». Οι «έξυπνες λύσεις» αποτελούν αντικείμενο έρευνας και για τον ελληνικό τουρισμό όπως δήλωσαν οι υπουργοί Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης και Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης.
Η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου αναφέρθηκε σε ένα ευρωπαϊκό ή διεθνές «διαβατήριο» που θα αναφέρει ότι ο συγκεκριμένος επιβάτης υπεβλήθη σε τεστ για κορωνοϊό και βρέθηκε αρνητικός ή σε τεστ αντισωμάτων κ.λπ.