Πάνω από 1,7 εκατ. άτομα είχαν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση στην Ελλάδα μέχρι την Τρίτη το απόγευμα, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για τους πλήρως εμβολιασμένους ξεπερνούσε τις 770.000.
Σύμφωνα με το Our World in Data, ένα πρότζεκτ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης το οποίο, εκτός των άλλων, καταγράφει την πορεία των εμβολιασμών ανά χώρα, το 7,4% του πληθυσμού της χώρας μας έχει εμβολιαστεί πλήρως, φέρνοντας την Ελλάδα λίγο πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου το 6,94% έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, και αρκετά πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο, που είναι στο 2,67%. Παρ’ όλα αυτά, εξετάζοντας τους αντίστοιχους αριθμούς για τους ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, η Ελλάδα έχει εμβολιάσει περίπου το 17% του πληθυσμού, ενώ η Ε.Ε. βρίσκεται στο 18,73%, με πολλές χώρες να έχουν εμβολιάσει ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού τους με έστω την πρώτη δόση, όπως π.χ. η Μάλτα, στην οποία πάνω από το 43% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση, ή η Ουγγαρία, όπου ο αντίστοιχος αριθμός ξεπερνά το 33%.
Οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα προχωρούν, αλλά υπεύθυνοι εμβολιαστικών κέντρων σε κέντρα υγείας της χώρας και φαρμακοποιοί λένε στην «Κ» ότι οι ακυρώσεις ραντεβού, με έμφαση σε αυτά που αφορούν τα εμβόλια της AstraZeneca, συνεχίζονται.
Ο Παναγιώτης Δημόπουλος, αναπληρωτής διοικητής στο νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» στην Αχαΐα, αναφέρει πως το 10% με 12% των ραντεβού για εμβόλιο AstraZeneca που περιμένουν ημερησίως δεν έρχεται, τονίζοντας πως στο συγκεκριμένο εμβολιαστικό κέντρο έχουν εμβολιαστεί περίπου 1.000 άτομα από τις 16 Μαρτίου με AstraZeneca – πάνω από 9.200 άτομα έχουν εμβολιαστεί στο ίδιο κέντρο με Pfizer, αλλά σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Ενας εφημερεύων γιατρός στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου στον Βόλο λέει στην «Κ» πως έχουν αρκετές ακυρώσεις ραντεβού για AstraZeneca –«έχουν αυξηθεί οι ακυρώσεις, γενικά φοβάται ο κόσμος», αναφέρει–, ενώ ο Νίκος Ζεράκης, εφημερεύων γιατρός στο Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας στη Χαλκιδική, σημειώνει πως υπάρχουν ακυρώσεις καθώς ο περισσότερος κόσμος προτιμάει το εμβόλιο της Pfizer και προσπαθεί να αλλάξει το ραντεβού του. «Από τα 30 ραντεβού την ημέρα, συνήθως τα 20-22 έρχονται», λέει. «Δυστυχώς έχουμε πτώση στην προσέλευση και αυτό οφείλεται στα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων», εξηγεί στην «Κ» ο Αντρέας Μπελτσίδης, υπεύθυνος του εμβολιαστικού κέντρου στο Κ.Υ. Σταυρούπολης στην Ξάνθη. «Δέχθηκε ένα χτύπημα η αξιοπιστία του εμβολίου, κακώς βέβαια», τονίζει σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Το όφελος
Την προηγούμενη εβδομάδα, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης υποστήριξαν πως είναι 100 φορές πιο πιθανό να υποστεί κάποιος σπάνια εγκεφαλική φλεβική θρόμβωση αν νοσήσει από κορωνοϊό από ό,τι αν δεν νοσήσει, ενώ είναι 10 φορές πιο πιθανό να το πάθει από τον κορωνοϊό αντί από τα εμβόλια των Pfizer και Moderna και 8 φορές πιο πιθανό από ό,τι με το εμβόλιο της AstraZeneca. «Προσπαθώ να ενημερώσω τον κόσμο ότι είναι προς το συμφέρον της υγείας του να κάνει οποιοδήποτε σκεύασμα εμβολίου κατά του κορωνοϊού», συμπληρώνει ο κ. Μπελτσίδης, ενώ το ίδιο κάνουν και πολλοί φαρμακοποιοί, οι οποίοι προσπαθούν να μεταπείσουν τον κόσμο που πηγαίνει στο φαρμακείο για να αλλάξει ή να ακυρώσει το ραντεβού για AstraZeneca.
Ενας φαρμακοποιός στο Κολωνάκι, ο οποίος δεν ήθελε να ονομαστεί, τονίζει στην «Κ» πως πολλά ραντεβού για AstraZeneca άλλαξαν, σε αντίθεση με αυτά για Pfizer, αλλά όταν δεν υπήρχαν άλλα διαθέσιμα Pfizer, ο ίδιος έπεισε πολλούς να κάνουν AstraZeneca από το να μην εμβολιαστούν καθόλου. Η Θεοδώρα, φαρμακοποιός στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, λέει πως πολλοί ρωτούν ποιο εμβόλιο θα κάνουν πριν κλείσουν ραντεβού και αν έχουν κλείσει ήδη με AstraZeneca, κάνουν αίτημα για αλλαγή, ενώ μια άλλη φαρμακοποιός στη Θεσσαλονίκη αναφέρει στην «Κ» πως από τη στιγμή που βγήκαν τα δημοσιεύματα περί παρενεργειών του εμβολίου της AstraZeneca, μέχρι τώρα πάρα πολλά ραντεβού έχουν ακυρωθεί ή αντικατασταθεί, με την τάση να παραμένει σταθερή όλες αυτές τις εβδομάδες.
Θα μπορούσε όμως κάτι να έχει αρχίσει να αλλάζει τώρα που η διασπορά στη χώρα παραμένει σημαντική; Ο Ιωάννης Ντόκος, διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, λέει στην «Κ» πως την Τρίτη είχαν πολύ λίγες ακυρώσεις στα ραντεβού. «Είναι ελάχιστες σε σχέση με τις άλλες μέρες», σημειώνει.
Πηγή: kathimerini.gr