Ειδήσεις

Τουρισμός: Σήμα για υπέρβαση των αφίξεων του 2019

Ψηλά έχει θέσει τον πήχη ο ελληνικός τουρισμός για τη φετινή σεζόν, με δεδομένο ότι ο αριθμός των αφίξεων αεροσκαφών για το διάστημα Μαρτίου-Οκτωβρίου εκτιμάται ότι θα αυξημένος κατά 12% σε σχέση με το 2019.

Σε επίπεδα υψηλότερα από εκείνα του 2019, όταν οι αφίξεις των τουριστών είχαν ανέλθει σε 34 εκατ., εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί και ο αριθμός των ταξιδιωτών που θα προσγειωθούν στα ελληνικά αεροδρόμια, με την άνοδο να ξεπερνά το 28,9%, με βάση τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Συντονισμού Πτήσεων (ΕΟΣΠ).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΕΟΣΠ για την αεροπορική κίνηση του 2022, οι μεν αφίξεις αεροσκαφών εκτιμάται ότι, με βάση τον προγραμματισμό, θα σημειώσουν αύξηση της τάξης του 47% σε σχέση με το 2021 και 12% συγκριτικά με το 2019, στις δε αφίξεις επιβατών αναμένεται άνοδος σε ποσοστό 70,6% σε σχέση με το 2021 και κατά 29% συγκριτικά με το 2019.

Στον αυξημένο σε σχέση με το 2019 αριθμό των slots που έχουν δεσμεύσει οι αεροπορικές εταιρείες στα ελληνικά αεροδρόμια αναφέρθηκε πρόσφατα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος. Και μπορεί, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς -με δεδομένο ότι οι ακυρώσεις πτήσεων το 2022 δεν «κοστίζουν» ουσιαστικά στις αεροπορικές εταιρείες-, τα νούμερα των slots να μην είναι ευθέως συγκρίσιμα με εκείνα του 2019, ωστόσο, δίνουν το στίγμα του έντονου ενδιαφέροντος που καταγράφεται για την Ελλάδα.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι οι αεροπορικές εταιρείες, η μία μετά την άλλη, επαναφέρουν τα πτητικά τους προγράμματα στα προ πανδημίας επίπεδα, προσφέροντας αντίστοιχο, αν όχι μεγαλύτερο, αριθμό διαθέσιμων θέσεων για τους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς πρώτης γραμμής.

Την ίδια στιγμή, πάντως, την εκτίμησή του ως προς τις εισπράξεις του 2022 έκανε ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης, μέσω του λογαριασμού του στο twitter, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Μετά το σοκ της εισβολής στην Ουκρανία, η ζήτηση για την Ελλάδα ανακάμπτει εντυπωσιακά. Δεδομένη η απώλεια της ρωσικής αγοράς, η οποία όμως θα καλυφθεί από άλλες αγορές. Διαφαίνονται τουριστικά έσοδα κοντά στα επίπεδα του 2019. Αν το πετύχουμε, θα είναι μεγάλη επιτυχία της χώρας».

Η σταδιακή άνοδος της ζήτησης καθώς πλησιάζει η περίοδος αιχμής του καλοκαιριού αποτυπώνεται και στο Recovery Τracker του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (INSETE). Mε βάση τα δεδομένα, ο αριθμός των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων για την τρέχουσα εβδομάδα (από 18/4 έως 24/4) είναι αυξημένος κατά 12,6% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα (από 11/4 έως 17/4) και ξεπερνά τις 345 χιλιάδες.

Ακόμη καλύτερες είναι οι προοπτικές για την αμέσως επόμενη εβδομάδα του Απριλίου, όταν και έχουν προγραμματιστεί πάνω από 392 χιλιάδες αεροπορικές θέσεις, με την άνοδο να ανέρχεται στο 13,6%. Πιο ισχυρή είναι η ζήτηση για την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, με τον αριθμό των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων που έχουν προγραμματιστεί από το εξωτερικό να υπερβαίνει τις 503 χιλιάδες και να είναι αυξημένος σε ποσοστό 28% σε σχέση με την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου. Νούμερο ενδεικτικό της ενισχυμένης τουριστικής ζήτησης που καταγράφεται για την Ελλάδα.

Ο μεγαλύτερος όγκος προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων προέρχεται από τις δύο παραδοσιακές δεξαμενές τουριστών για την Ελλάδα, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ισχυρή είναι και η διαφαινόμενη δυναμική της γαλλικής αγοράς, με τους Ιταλούς και τους Ολλανδούς να έπονται. Στη λίστα με τις χώρες απ’ όπου έχουν προγραμματιστεί οι περισσότερες θέσεις βρίσκονται επίσης η Κύπρος, το Ισραήλ, η Ελβετία, η Τουρκία, το Βέλγιο και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Η Αθήνα, το Ηράκλειο, η Θεσσαλονίκη, η Ρόδος και η Κέρκυρα είναι οι προορισμοί που φαίνεται ότι θα υποδεχτούν τον μεγαλύτερο αριθμό τουριστών μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, με τα Χανιά, τη Σαντορίνη, την Κω, τη Μύκονο και τη Ζάκυνθο να συμπληρώνουν την πρώτη 10άδα.

Euro2day.gr
Εύα Δ. Οικονομάκη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου