Συνεντεύξεις

Λίτσα Φτακλάκη: «Στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024 καθορίζεται το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης»

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, μέσα από ένα μεστό και αμιγώς ευρωπαϊκό λόγο, η κα Φτακλάκη, πολιτεύτρια της ΝΔ στα Δωδεκάνησα και γνώστρια των ευρωπαϊκών πολιτικών ως διδάκτωρ ευρωπαϊκών σπουδών και διεθνούς πολιτικής, αποτυπώνει το διακύβευμα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου 2024 τόσο για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και για τη χώρα μας καθώς αυτές οι εκλογές γίνονται σε μια χρονική περίοδο γεωπολιτικών και γεωοικονομικών τεκτονικών αναταράξεων.
• To Ιούνιο του 2024, οι Ευρωπαίοι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν τους αντιπροσώπους τους για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θα θέλαμε να μας ιεραρχήσετε τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ε.Ε. στην νέα περίοδο 2025-2030.
Ένα από τα κρισιμότερα ζητήματα που θα καθορίσει τις πολιτικές συζητήσεις σε ολόκληρη την επικράτεια της Ε.Ε. είναι το θέμα της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας που δεν αφορά μόνο τις έννοιες της ασφάλειας και της άμυνας. Η συνεχής άνοδος του επιθετικού οικονομικού ανταγωνισμού και στρεβλώσεων, όπως ήταν π.χ. ο αμερικανικός νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA), που επιδοτεί τις αμερικανικές βιομηχανίες, αλλά και οι πολλαπλές κρίσεις που βιώνει τις τελευταίες δεκαετίες η Ένωση – δημοσιονομική, ενεργειακή, υγειονομική και γεωπολιτική, οδηγούν την ευρωπαϊκή διακυβέρνηση σε μια προτεραιοποίηση της αυτονομίας της στους νευραλγικούς τομείς της οικονομίας της, της ενέργειας, των πρώτων υλών, κα. με στόχο την ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας και της ισχυρής παρουσίας της στη διεθνή οικονομία.
Επίσης, η ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής αυτονομίας μετατρέπεται σταδιακά σε ζήτημα υπαρξιακής σημασίας για την Ένωση καθώς οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις απαιτούν την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και μια νέα ευρωπαϊκή αμυντική νοοτροπία από τους θεσμούς, τις βιομηχανίες και τους επενδυτές. Να θυμίσω πως η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Von der Leyen, έχει δηλώσει τη ύπαρξη ενός επίτροπου Άμυνας, στη νέα Επιτροπή, θέτοντας την άμυνα στο επίκεντρο της επόμενης θητείας.
Εξίσου σημαντική είναι και η πολιτική της διεύρυνσης με τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και τις νέες υποψήφιες χώρες- Ουκρανία, Μολδαβία και Γεωργία, και τις αλλαγές που θα επιφέρει γεωπολιτικά αλλά και δημοσιονομικά. Ήδη έχει ξεκινήσει μια δημόσια συζήτηση για το μέλλον της Πολιτικής Συνοχής καθώς υπάρχει ο κίνδυνος μείωσης των κονδυλίων για τις επωφελούμενες χώρες, όπως είναι π.χ. η Ελλάδα Επίσης, εγείρονται ζητήματα ασφάλειας της Ένωσης καθώς η προοπτική της ένταξης της τριάδας (Ουκρανία, Μολδαβία και Γεωργία) δεν αρέσει καθόλου στη Ρωσία του Πούτιν. Άλλο ένα σημαντικό θέμα αποτελεί η διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος και το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου (New Pact for Migration and Asylum)- που εγκρίθηκε προσφάτως από το Ε.Κ. μετά από μια διαβούλευση 4 ετών. Ένα ζήτημα που δοκίμασε την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών και ανέδειξε τη διαφορετική αντίληψη ως προς τη διαχείριση του ζητήματος.
Τέλος, το διαχρονικό διακύβευμα της πολιτικής ενοποίησης της Ένωσης με την ανάπτυξη κοινών πολιτικών σε τομείς νευραλγικούς, όπως της οικονομίας, της κοινωνικής πολιτικής, του περιβάλλοντος καθώς και της προοπτικής μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας καθώς και μιας κοινής πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης, συνεχίζει να παραμένει ψηλά στην ατζέντα για το Μέλλον της ΕΕ, όπως και το ζήτημα της αναθεώρησης των Συνθηκών για να μπορέσουν να γίνουν τα επόμενα μεγάλα βήματα στην Ένωση.
• Για την Ελλάδα ποιο είναι το διακύβευμα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου 2024;
Ενδιαφέρον ερώτημα καθώς μου δίνετε την ευκαιρία να τονίσω τη σπουδαιότητα αυτών των εκλογών για τη χώρα μας. Εκλογές που θα αξιολογήσουν ποιους/ες εμπιστευόμαστε για να μας εκπροσωπήσουν στο Ε.Κ. και το κυριότερο, το πολιτικό κόμμα που θέλουμε να είναι η φωνή μας στο περίπλοκο σύστημα της Ευρωπαϊκής διακυβέρνησης.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ευρωβαρόμετρου, οι Έλληνες πολίτες σε επίπεδο εσωτερικής πολιτικής της Ένωσης αναδεικνύουν την ακρίβεια σε συνάρτηση με τους χαμηλούς μισθούς, καθώς και ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα, τη βελτίωση της δημόσιας υγείας καθώς και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης (ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, έντονα καιρικά φαινόμενα, αλλαγή των εποχών, ανομβρία, κ.α.), οριζόντια προβλήματα καθώς αναδεικνύονται και από τους πολίτες των άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε., σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα. Επίσης, η άμυνα και ασφάλεια της ΕΕ είναι ψηλά στην ατζέντα των Ελλήνων, όπως συμβαίνει και στο σύνολο των κρατών-μελών της Ε.Ε., κάτι απολύτως λογικό καθώς το γεωπολιτικό σκηνικό στα ανατολικά σύνορα της Ένωσης μετά τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία έως τις εμπόλεμες ζώνες στη Μέση Ανατολή, έχει αλλάξει τα δεδομένα και η αξία της ειρήνης, δεν θεωρείται δεδομένη.

• Στην Ελλάδα διαπιστώνουμε πως τα πολιτικά κόμματα έχουν σηκώσει υπέρμετρα τους τόνους, ως να είναι εθνικές εκλογές. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Καταρχήν, θεωρώ πως η συμμετοχή σε αυτές τις ευρωεκλογές θα είναι πολύ μεγαλύτερη από αντίστοιχες εκλογικές αναμετρήσεις και επιβεβαιώνομαι από σχετική έρευνα του ευρωβαρόμετρου που δείχνει πως περίπου το 80% των Ελλήνων πιστεύει ότι η προσέλευση στις κάλπες των ευρωεκλογών είναι ακόμη πιο σημαντική δεδομένης της γεωπολιτικής κατάστασης. Άλλωστε, η εφαρμογή για πρώτη φορά της επιστολικής ψήφου, ένα επίτευγμα της κυβέρνησης της ΝΔ, ενισχύει αυτή την τάση και απαντά σε αυτούς που θεωρούν πως λόγω της έναρξης της τουριστικής περιόδου, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό δεν θα μπορέσουν να πάνε να ψηφίσουν. Απλά να τονίσουμε πως για να μπορέσει κάποιος να ψηφίσει με επιστολική ψήφο θα πρέπει να δηλώσει τα στοιχεία του στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών έως τις 29 Απριλίου (https://epistoliki.ypes.gov.gr/login).
Ως εκ τούτου, τα πολιτικά κόμματα αντιλαμβανόμενα αυτή τη δυναμική προσπαθούν να κερδίσουν όσο το δυνατό μεγαλύτερο μερίδιο της εκλογικής πίτας και να αυξήσουν τα ποσοστά τους από τις πρόσφατες εθνικές εκλογές- και εδώ αναφέρομαι κυρίως στα κόμματα της αντιπολίτευσης που προσπαθούν να το επιτύχουν καλλιεργώντας συνθήκες πόλωσης και τοξικότητας. Για αυτό και παρακολουθούμε υψηλούς τόνους στην πολιτική αντιπαράθεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να επιδίδονται σε μια στείρα καταγγελτική ρητορική- πολλές φορές άνευ ουσίας, και με έναν και μόνο στόχο: τον αποπροσανατολισμό του εκλογικού σώματος.
Κατά την προσωπική μου άποψη, αυτή η τακτική αποτελεί μια παρωχημένη παλαιοκομματική νοοτροπία και θα περίμενε κανείς από τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ) με νέους προέδρους να εφαρμόσουν μια πιο σύγχρονη αντίληψη στην επικοινωνιακή τους τακτική, συνεισφέροντας μέσω ενός γόνιμου πολιτικού διαλόγου στην ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής ταυτότητας της ελληνικής κοινωνίας. Καλό θα είναι να θυμόμαστε πως τα κόμματα, μεταξύ άλλων, έχουν και έναν παιδευτικό χαρακτήρα που συμβάλλει στην εξέλιξη μιας κοινωνίας με γνώση και άποψη. Η κοινωνία θέλει θέσεις και όχι αντιπαραθέσεις. Για αυτό και εφεξής θα βλέπουμε μια συνεχή δημοκοπική άνοδο της ΝΔ σε σχέση με τα άλλα κόμματα
• Πώς αντιμετωπίζει αυτή την πολωτική κατάσταση που περιγράφεται η κυβέρνηση της ΝΔ; Συμπαρασύρεται σε αυτή την μικροκομματική αντιπαλότητα ή έχει σηκώσει ψηλότερα τον πήχη αντιλαμβανόμενη την κρισιμότητα αυτών των εκλογών;
Η ΝΔ έχοντας επίγνωση των συνθηκών, των διακυβευμάτων και των προκλήσεων που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στο άμεσο μέλλον ως Ευρωπαίοι Πολίτες, αξιοποιεί όσο το δυνατόν καλύτερα αυτή την εκλογική διαδικασία καταθέτοντας στο δημόσιο διάλογο προτάσεις για τα ζητήματα που θέτουν οι πολίτες. Προτάσεις που μπορούν να υλοποιηθούν μέσω της Ε.Ε. και της αλληλεγγύης των μελών της, όπως συνέβη, π..χ με δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με την κοινή αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης (Covid-19), της ενεργειακής κρίσης, αλλά και άλλα πολλά ζητήματα στα οποία πρωτοστάτησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως συνέβη στις προηγούμενες κρίσεις, έτσι και στη νέα περίοδο της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης, η κυβέρνηση της ΝΔ θα συνεχίσει να διαδραματίζει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο, με προτάσεις για το Μέλλον της Ένωσης, αλλά και για την ίδια τη χώρα μας. Κλασικό παράδειγμα, η πρόταση του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη για τη διεκδίκηση ενός ενιαίου ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού εργαλείου για την άμυνα της Ευρώπης που θα αντλεί πόρους με την έκδοση ευρωομολόγου, πέραν των άλλων πηγών χρηματοδότησης.
Ας δούμε και στα καθ΄ ημάς πωώς μεταφράζεται αυτό το ισχυρό διεκδικητικό πλαίσιο της κυβέρνησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μεγα-πολιτικής, μεταξύ πολλών σημαντικών πρωτοβουλιών, είναι η δημιουργία του Ειδικού Ταμείου Απανθρακοποίησης (Decarbonization Fund) για τα νησιά μας, που θα χρηματοδοτήσει τη σύνδεση των νησιών μας με το ηπειρωτικό δίκτυο, την αποθήκευση ενέργειας και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την κατασκευή δεξαμενών νερού πολλαπλών χρήσεων, με χρηματοδότηση από τα δικαιώματα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών (οι πόροι του οποίου θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 2 δις ευρώ). Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρωθυπουργός, στο απέραντο γαλάζιο της, η ελληνική πολυνησία πρέπει και θα γίνει πιο πράσινη.
Για να συνεχίσει η Ελλάδα να πρωταγωνιστεί στα ευρωπαϊκά όργανα, να πρωτοστατεί στη λήψη σημαντικών αποφάσεων και να βρίσκεται στο σκληρό πυρήνα των ισχυρών κρατών-μελών της ΕΕ, οφείλουμε να στείλουμε μήνυμα σταθερότητας και συνέχειας των μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας, με μια ισχυρή εκπροσώπησή μας στο ευρωκοινοβούλιο. Στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου ψηφίζουμε ΝΔ, ενισχύοντας το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) που αφενός απέδειξε πως μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις πολυκρίσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ και, αφετέρου πρωτοπορεί στην προετοιμασία της Ένωσης για τη νέα πραγματικότητα, την οποία πλέον καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες.
Δρ Ελευθερία
Φτακλάκη/
Πολιτεύτρια της ΝΔ στα Δωδεκάνησα
Διεθνολόγος/Πολιτικός Επιστήμων-Διδάσκουσα Ευρωπαϊκών
σπουδών στο
Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου