Σήμερα και ώρα 12.00 στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών θα συνεδριάσει το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, με αποκλειστικό αντικείμενο την έγκριση του Ειδικού Σχεδίου Χωροταξικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ) του Γκολφ Αφάντου.
Η προγραμματισμένη συνεδρίαση για το ίδιο θέμα της 9ης Μαΐου 2016 είχε αναβληθεί ενόψει της τακτοποίησης του θέματος που ανέκυψε με τον χαρακτηρισμό ως αρχαιολογικού χώρου της προς αξιοποίηση περιοχής, εκκρεμότητα που εξακολουθεί να υφίσταται, αλλά και της επίλυσης θεμάτων που ανέκυψαν με την διαχείριση πολυβολείων και οχυρωμάτων του Γενικού Επιτελείου Στρατού, θέμα για το οποίο υπάρχει περιθώριο συνεννόησης.
Στην συνεδρίαση, όπως έγινε γνωστό, προσκλήθηκε από τον γενικό γραμματέα και πρόεδρο του ΚΣΔΑΔΠ κ. Νίκο Ματζάκο, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, σε ικανοποίηση του από 5 Μαΐου 2016 σχετικού αιτήματός του. Λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του δημάρχου, ο Δήμος Ρόδου θα εκπροσωπηθεί στη σύσκεψη από τον αντιδήμαρχο Διοικητικών Υπηρεσιών κ. Σάββα Διακοσταματίου.
Ανάλογη πρόσκληση δεν απεστάλη στον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκο, που είχε εκφράσει δημοσίς την επιθυμία του να συμμετάσχει στην ίδια σύσκεψη εκπρόσωπος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Παρότι το αντικείμενο της σύσκεψης είναι εξαιρετικά σοβαρό, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκαν εκπρόσωποι των επενδυτών, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δεν έγινε ανάλογη πρόσκληση και στο ΤΑΙΠΕΔ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκος, έχει αναθέσει στη νομική υπηρεσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, την υποβολή προσφυγής ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, μέχρι την 20η Ιουνίου 2016, που λήγει η σχετική προθεσμία, για την ακύρωση της απόφασης του υπουργού Πολιτισμού κ. Μπαλτά με την οποία χαρακτηρίστηκε ως αρχαιολογικός χώρος έκταση 10.000 στρεμμάτων από το Λαδικό έως τον Λουτάνη ποταμό, στα Κολύμπια.
Ο νομικός σύμβουλος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Φιλιππάκος, στο στάδιο αυτό εξετάζει αν η υπουργική απόφαση έχει κανονιστικό χαρακτήρα ή αν πρόκειται ουσιαστικά για ατομική πράξη οπότε και δύναται να προσβληθεί στα διοικητικά δικαστήρια.
Θυμίζουμε ότι η νομική υπηρεσία του Δήμου Ρόδου, δια του προϊσταμένου της κ. Θ. Παπαγεωργίου, γνωμοδότησε ότι η απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού για την αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή Αφάντου είναι άκυρη, επειδή:
1) Απαιτούνταν προηγουμένως κατά τον νόμο (αρ. 12 παρ. 4 του Ν. 3028/2002) οι γνώμες και των Υπουργών Τουρισμού και Οικονομίας ,διότι στη περιοχή υπάρχουν δραστηριότητες αρμοδιότητας του ΕΟΤ (Γκολφ) και του ΤΑΙΠΕΔ (ΕΣΧΑΔΑ) .
2)Ανακριβώς βεβαιώνεται ότι από την απόφαση αναοριοθέτησης δεν προκαλείται δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό κατά παράβαση νόμου, διότι αντίθετα οι περιορισμοί από οριοθετήσεις αρχαιολογικών χώρων, αν είναι ουσιώδεις, συνεπάγονται αποζημιώσεις από το Δημόσιο, ενώ, επιπλέον, και σε άλλη βάση,με τη ματαίωση του ΕΣΧΑΔΑ απομειούνται προβλεφθέντα μέσω ΤΑΙΠΕΔ έσοδα του προϋπολογισμού.
3) Σε σχέση με τις μέχρι σήμερα μικρών εκτάσεων οριοθετήσεις, η αναοριοθέτηση τέτοιου τεράστιου μεγέθους, χωρίς προηγούμενες αρχαιολογικές ανακοινώσεις όπως φυσιολογικά θα έπρεπε να είχαν γίνει αν προέκυπτε αίφνης κάτι πολύ σημαντικό σε πράγματι νέα αρχαιολογικά δεδομένα, δεν πληροί τα απαιτούμενα από τον νόμο για την αναοριοθέτηση «δεδομένα αρχαιολογικής έρευνας πεδίου», ώστε πλην της έλλειψης νόμιμης και πλήρους αιτιολογίας, η πράξη του υπουργού εκδόθηκε κατά κατάχρηση δικαιώματος και παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας, εξυπηρετώντας προφανώς άλλη σκοπιμότητα, σε συνδυασμό με τη χρονική συγκυρία επίσπευσης ώστε να εκδοθεί πρώτη προ της ολοκλήρωσης – και εντεύθεν ματαίωσης- των ΕΣΧΑΔΑ στη ίδια ακριβώς περιοχή, η οποία φάση ολοκλήρωσης ήταν γεγονός γνωστό στο Υπουργείο Πολιτισμού, αφού επίσης συμμετέχει και στη εκπόνηση των ΕΣΧΑΔΑ.
Τα ΕΣΧΑΔΑ τα οποία είναι στη φάση της ολοκλήρωσης στην περιοχή και τα οποία ως διοικητικός θεσμός συνιστούν κατά σύμπραξη όλης της δημόσιας διοίκησης ταχεία με ένα Διάταγμα συνολική πολεοδομική-περιβαλλοντική –αρχαιολογική -αιγιαλού αδειοδότηση μεγάλων επενδύσεων Ν. 3894/2010, κατά τη γνώμη μας ματαιώνονται επειδή δεν επιτρέπονται σε χώρους που προστατεύονται από την αρχαιολογική νομοθεσία.
Στο μεταξύ νομοτεχνικές βελτιώσεις στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, το νέο υπερ –ταμείο αποκρατικοποιήσεων, ζήτησαν το απόγευμα της Πέμπτης από την κυβέρνηση οι θεσμοί. Κατά πληροφορίες πρόκειται για τις διατάξεις που προβλέπουν πως η πλήρης κυριότητα, νομή και κατοχή του συνόλου των μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ μεταβιβάζεται από το Ελληνικό Δημόσιο, άνευ ανταλλάγματος στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, αλλά και την πρόβλεψη του νομοσχεδίου πως η κυριότητα και η νομή επί όλων των ακίνητων του ΤΑΙΠΕΔ, μεταβιβάζονται αυτοδικαίως από το ΤΑΙΠΕΔ στην ΕΤΑΔ χωρίς αντάλλαγμα.
Σημειώνεται πως το ΤΑΙΠΕΔ δεν θα μεταβιβάσει στην ΕΤΑΔ 91 ακίνητα για τα οποία ήδη τρέχουν οι διαδικασίες πώλησης μεταξύ αυτών και του ακινήτου του Γκολφ Αφάντου.
https://www.dimokratiki.gr/21-05-2016/kathorizete-simera-eschada-sto-gkolf-afantou/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.
Ενώ ο ηλίθιος ……τι ;…………..
η διαφορα του ηλιθιου με τον χαζο,ειναι οτι ο χαζος ενω γνωριζει το σωστο εξακολουθει να αρθρογραφει