«Στη Ρόδο το λιμανάκι της Λάρδου και η παραλία της Τσαμπίκας, στην Κω η παραλία στο Μαστιχάρι, δεν θα είναι πλέον στο ΤΑΙΠΕΔ. Με το νέο ταμείο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, δεν κινδυνεύουν από ξεπούλημα»
Στην κοινή συνεδρίαση (20/5/16) των Διαρκών Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου, Δημόσιας Διοίκησης και Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης με θέμα τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις», τοποθετήθηκε ο Νεκτάριος Σαντορινιός, μέλος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου. (http://www.youtube.com/watch?v=Vfhu597LG6E&feature=youtu.be)
Ο βουλευτής Δωδεκανήσου, στην ομιλία του, εξήγησε αρχικά τις συνθήκες που έφεραν την Κυβέρνηση στο να νομοθετήσει το παρόν νομοσχέδιο, λέγοντας ότι η απαίτηση των δανειστών, ήταν να αυξηθεί το Φ.Π.Α στην ηλεκτρική ενέργεια και το νερό. Αυτό θα έπληττε κυρίως τις φτωχές οικογένειες, τις μικρές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σχολίασε, γι’ αυτό το λόγο ήταν κομβικής σημασίας η απόφαση να μοιραστεί μικρότερο βάρος, σε περισσότερες κατηγορίες έμμεσων φόρων. Ακόμη, όμως και σε αυτές τις συνθήκες, η Κυβέρνηση το πράττει με γνώμονα το κοινωνικό δίκαιο, συμπλήρωσε.
Ο Νεκτάριος Σαντορινιός, ανέφερε ακόμη ότι μέχρι σήμερα καταφέραμε, να διαπραγματευτούμε με σθένος και σχέδιο και φέραμε μια συμφωνία, που χαλαρώνει τη μέγγενη των υψηλών δημοσιονομικών στόχων, που προηγούμενες Κυβερνήσεις είχαν θέσει για τα επόμενα χρόνια και που δεν θα μπορούσαν, να εξυπηρετηθούν απ’ τον ελληνικό λαό. Σήμερα είμαστε στο τέλος αυτής της διαδρομής, τόνισε. Δεν πανηγυρίζουμε. Ξέρουμε, πως ο λαός αντιλαμβάνεται, πως κάτι αλλάζει, πως με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την πραγματική διαπραγμάτευση για τη βιώσιμη διαχείριση του χρέους μπορεί, να έρθει η ελπίδα στη χώρα.
Ο Νεκτάριος Σαντορινιός στηλίτευσε όμως και την στάση της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων των επιτροπών, σημειώνοντας ότι, ο λαός δεν έχει πάθει αμνησία και ξέρει πολύ καλά ποιος έφερε 25% ύφεση στη χώρα, ποιος έφερε 63 δις μέτρα, ποιος έφερε 27% ανεργία. Άλλωστε, πρόσθεσε, το 1% έμμεσοι φόροι, ήταν μέσα στη συμφωνία που ψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία και από την Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Αναφορικά με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου στάθηκε ιδιαίτερα στο νέο υπερταμείο και αλλά και στον φόρο κατανάλωσης οινοπνεύματος και την επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης.
Σε σχέση με το νέο υπερταμείο, κατηγόρησε την αντιπολίτευση για ψέματα και λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Φτιάχνετε ένα δικό σας ταμείο στο μυαλό σας, έτσι όπως θα το φτιάχνατε προφανώς εσείς, εάν νομοθετούσατε και επ’ αυτού πυροβολείτε». Στο Ταμείο που φέρνει η Κυβέρνηση, εξήγησε, περιλαμβάνονται λιγότερα ακίνητα από αυτά που η Ν.Δ. είχε μεταφέρει στο ΤΑΙΠΕΔ. Χαρακτηριστικά, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, ανέφερε ότι για παράδειγμα, στη Ρόδο το λιμανάκι της Λάρδου και η παραλία της Τσαμπίκας δεν θα είναι πλέον στο ΤΑΙΠΕΔ, δεν κινδυνεύουν από ξεπούλημα. Το ίδιο και στην Κω η παραλία στο Μαστιχάρι.
Τη διαχείριση των ακινήτων στο νέο ταμείο, θα έχει η ΕΤΑΔ, πρόσθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μια εταιρεία, η οποία έχει αποδείξει ότι ξέρει, να αξιοποιεί με όρους δημοσίου συμφέροντος. Μπορεί, να εγγυηθεί την ορθή διαχείριση των ακινήτων του δημόσιου, χωρίς να ξεπουλάει όσο- όσο, ανέφερε, ενημερώνοντας τα μέλη της επιτροπής ότι η Ν.Δ. ξεπουλούσε 17 € το τετραγωνικό στην παραλία Αφάντου, στη Ρόδο.
Για το τέλος διανυκτέρευσης σχολίασε, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, πως η μετάθεση του για το 2018 είναι σε θετική κατεύθυνση, γιατί θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις, να σχεδιάσουν την τιμολογιακή τους πολιτική σε σχέση με τα νέα συμβόλαια, που θα υπογράψουν για το 2018. Ταυτόχρονα, όμως, θα μας δώσει, είπε, τη δυνατότητα σε συνεργασία με τους φορείς του τουρισμού, να επεξεργαστούμε άλλα μέτρα εναλλακτικά και εξίσου προσοδοφόρα, όπως π.χ. η φορολόγηση της μίσθωσης κατοικιών μέσω ηλεκτρονικών σελίδων όπως το RBNB, ένα μέτρο που και μεγαλύτερα έσοδα μπορεί, να αποφέρει και αποτελεί αίτημα των φορέων του τουρισμού.
Ενώ για την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος του φόρου κατανάλωσης του οινοπνεύματος στα Δωδεκάνησα, είπε χαρακτηριστικά ότι ως βουλευτής Δωδεκανήσου εκφράζει τον προβληματισμό του για τη ρύθμιση. Είναι, εξήγησε, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, ενα καθεστώς που αποτελεί το μόνο, που έχει απομείνει από την ειδική τελωνειακή πολιτική, που είχε καθιερωθεί από την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου. Θεωρώ, τόνισε τέλος, ότι η μετάθεσή της κατάργησης του για το 2018 είναι μια πρώτη νίκη, αλλά ελπίζω να παραμείνει σε ισχύ.
Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Νεκτάριου Σαντορινιού:
Σας ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριοι Υπουργοί ήθελα να ξεκινήσω διαφορετικά, αλλά άκουσα από τον προηγούμενο ομιλητή ότι ο λαός δεν έχει πάθει αμνησία. Ευτυχώς δεν έχει πάθει αμνησία και ξέρει πολύ καλά ποιος έφερε 25% ύφεση στη χώρα, ποιος έφερε 63 δις μέτρα, ποιος έφερε 27% ανεργία. Για να τελειώνουμε με αυτό το παραμυθάκι. Είναι προφανές ότι κανένας δεν μπορεί να χαίρεται όταν νομοθετεί έμμεσους φόρους, βέβαια, να μην ξεχνάμε ότι αυτοί οι έμμεσοι φόροι, το 1% ήταν μέσα στη συμφωνία που ψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία και από την Αξιωματική Αντιπολίτευση και από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και από το Ποτάμι και όλους τους υπόλοιπους.
Ακόμη και σε κάτι τέτοιες στιγμές, εμείς το πράττουμε με γνώμονα το κοινωνικό δίκιο. Η απαίτηση των δανειστών, το είπε ο κ. Υπουργός, ήταν να αυξηθεί το Φ.Π.Α στην ηλεκτρική ενέργεια και το νερό. Αυτό θα έπληττε κυρίως τις φτωχές οικογένειες, τις μικρές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις γι’ αυτό το λόγο ήταν κομβικής σημασίας η απόφαση να μοιραστεί μικρότερο βάρος, σε περισσότερες κατηγορίες έμμεσων φόρων.
Σχολιάζοντας τις ρύθμισεις του νομοσχεδίου, θα ήθελα να σταθώ στη μετάθεση της εφαρμογής επιβολής του τέλους διανυκτερεύσεις για το 2018.
Γιατί ενώ είναι ένα μέτρο, το οποίο είναι ευρέως διαδεδομένο στην Ευρώπη, το ξέρουμε άλλωστε, το έχουμε πληρώσει, όσοι ταξιδεύουμε στην Ευρώπη θα ερχόταν, όμως, να προστεθεί σε λιγότερο από έξι μήνες στην αύξηση του Φ.Π.Α. διανυκτέρευσης και του Φ.Π.Α. εστίασης. Η μετάθεση αυτή είναι σε θετική κατεύθυνση, γιατί θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις, να σχεδιάσουν την τιμολογιακή τους πολιτική σε σχέση με τα νέα συμβόλαια, που θα υπογράψουν για το 2018. Ταυτόχρονα, όμως, θα μας δώσει τη δυνατότητα σε συνεργασία με τους φορείς του τουρισμού, να επεξεργαστούμε άλλα μέτρα εναλλακτικά και εξίσου προσοδοφόρα, όπως π.χ. η φορολόγηση της μίσθωσης κατοικιών μέσω ηλεκτρονικών σελίδων όπως το RBNB, ένα μέτρο που και μεγαλύτερα έσοδα μπορεί, να αποφέρει και αποτελεί αίτημα των φορέων του τουρισμού.
Σε σχέση με το νέο υπερταμείο, ειλικρινά, δεν έχετε βαρεθεί, να λέτε τόσο ψέματα; Δεν έχετε βαρεθεί, να λέτε ψέματα για τη διαχείριση; Δεν έχετε βαρεθεί, να λέτε ψέματα για την ιδιωτικοποίηση; Φτιάχνετε ένα δικό σας ταμείο στο μυαλό σας, έτσι όπως θα το φτιάχνατε προφανώς εσείς, εάν νομοθετούσατε και επ’ αυτού πυροβολείτε. Ε, λοιπόν, το δικό μας ταμείο, αυτό που φέρνει η Κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση μ’ αυτά, που λέτε εσείς. Θέλω να επισημάνω με απλά παραδείγματα ότι τα περισσότερα ακίνητα, που είχατε εσείς μεταφέρει στο ΤΑΥΠΕΔ με σκοπό το ξεπούλημά τους, γιατί αυτή είναι η μόνη σας λογική, να ξεπουλάτε. 17 € το τετραγωνικό στην παραλία Αφάντου τόσο ξεπουλήσατε, για να το ξέρετε.
Τώρα, γυρίζουμε στην ΕΤΑΔ, όπου εκεί πέρα είναι μια εταιρεία, η οποία έχει αποδείξει ότι ξέρει, να αξιοποιεί με όρους δημοσίου συμφέροντος. Μπορεί, να εγγυηθεί την ορθή διαχείριση των ακινήτων του δημόσιου, χωρίς να ξεπουλάει όσο όσο. Έτσι, για παράδειγμα, στη Ρόδο το λιμανάκι της Λάρδου και η παραλία της Τσαμπίκας δεν θα είναι πλέον στο ΤΑΥΠΕΔ, δεν κινδυνεύουν από ξεπούλημα. Το ίδιο και στην Κω η παραλία στο Μαστιχάρι, αλλά και άλλα «φιλέτα» του ελληνικού δημοσίου, που τα είχατε βγάλει «στο σφυρί» θα αξιοποιηθούν με όρους δημοσίου συμφέροντος.
Επίσης, ως βουλευτής Δωδεκανήσου θέλω, να εκφράσω τον προβληματισμό μου για τη ρύθμιση, που αφορά στην κατάργηση του ειδικού καθεστώτος του φόρου κατανάλωσης του οινοπνεύματος στα Δωδεκάνησα.. Ένα καθεστώς που αποτελεί το μόνο, που έχει απομείνει από την ειδική τελωνειακή πολιτική, που είχε καθιερωθεί από την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου. Θεωρώ ότι η μετάθεσή του για το 2018 είναι μια πρώτη νίκη, αλλά και ελπίζω ότι θα παραμείνει.
Δεν θέλω, να πάρω πολύ από το χρόνο, γιατί θέλω να σεβαστώ το χρόνο των υπολοίπων συναδέλφων και δεν θ’ αναφερθώ στα κόκκινα δάνεια, που τελικά κάποτε πρέπει, να μας διευκρινίσετε, αν θα τα ψηφίσετε ή δεν θα τα ψηφίσετε. Μια τα ψηφίζετε, μια λέτε «δεν είναι έτσι». Απλά, θέλω, να υπενθυμίσω ότι άλλος ο νόμος για τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων, που είναι συνδεδεμένα με πρώτη κατοικία και άλλος ο νόμος Κατσέλη. Ο νόμος Κατσέλη ισχύει. Για να μην ακούμε εδώ πέρα ανακρίβειες, που ελέχθησαν προηγουμένως.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μέχρι σήμερα καταφέραμε, να διαπραγματευτούμε με σθένος και σχέδιο. Φέραμε μια συμφωνία, που χαλαρώνει τη μέγγενη των υψηλών δημοσιονομικών στόχων, που οι δικές σας Κυβερνήσεις είχαν θέσει για τα επόμενα χρόνια και που δεν θα μπορούσαν, να εξυπηρετηθούν απ’ τον ελληνικό λαό. Σήμερα είμαστε στο τέλος αυτής της διαδρομής. Δεν πανηγυρίζουμε. Ξέρουμε, πως ο λαός αντιλαμβάνεται, πως κάτι αλλάζει, πως με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την πραγματική διαπραγμάτευση για τη βιώσιμη διαχείριση του χρέους μπορεί, να έρθει η ελπίδα στη χώρα. Καταλαβαίνουμε ότι αυτό και σας στενοχωρεί και σας πανικοβάλει. Εμείς, θα συνεχίσουμε.
Ευχαριστώ.
Καλα τους κανεις, αυτοι που σε ψηφισαν τα ηθελε ο κολο……. τους. Βαλε κι αλλους φορους μην σταματας.