Ειδήσεις

Μ. Κεφαλογιάννης από τη Ρόδο: «Τα νησιά δοκιμάζονται από τα κυβερνητικά μέτρα»

Το μεταναστευτικό ήταν το αντικείμενο της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε χτες, στο πλαίσιο της 36ης Γενικής Συνέλευσης της Επιτροπής Νήσων της CPMR, η οποία διεξήχθη στην Ρόδο. Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης επικεντρώθηκε στην προσφυγική κρίση, τονίζοντας:
«Η Ευρώπη φάνηκε ότι απέτυχε σε δύο σημαντικές πολιτικές: η μία είναι η οικονομία καθώς δεν προχωρήσαμε στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση όπως την είχαμε οραματιστεί στην αρχή της δεκαετίας του ’50 και η δεύτερη είναι το μεταναστευτικό. Όταν ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια, σκεφτήκαμε ότι μπορούσαμε να κάνουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, αλλά αυτό δεν επετεύχθη. Οι Ευρωπαίοι πετύχαμε το κοινό νόμισμα αλλά όχι την οικονομική ενοποίηση. Όπως λέμε στην Ελλάδα, δεν κάναμε ΟΝΕ κάναμε μόνο το… ΝΑΙ. Κι αυτός είναι ο λόγος που  βιώσαμε την κρίση με πιο δραματικό τρόπο από ό,τι οι ΗΠΑ που είχαν την δυνατότητα να εκδίδουν ομόλογα, να τυπώνουν νόμισμα και να στηρίζουν τον λαό στην κρίση. Όσον αφορά το μεταναστευτικό, δυστυχώς η Ευρώπη φάνηκε ανέτοιμη να υποδεχτεί 1εκ. πρόσφυγες με αξιοπρέπεια. Όταν άλλοι λαοί, όπως ο Λίβανος –με υψηλότατο χρέος- υποδέχτηκε 1,2εκ. πρόσφυγες. Η Ιορδανία υποδέχτηκε 1,8εκ. πρόσφυγες.     Και η Ευρώπη δεν ήταν καν σε θέση να υποδεχτεί 1εκ. πρόσφυγες. Σταμάτησε η ροή στα Βαλκάνια με επιλογή και ευθύνη της Ευρώπης. Τα σύνορα της Ε.Ε. δεν είναι στην Ειδομένη. Και η κατάσταση αυτή την στιγμή στην Ειδομένη, δεν περιποιεί τιμή στην Ευρώπη όταν δεν μπορεί να περιχαρακώσει τον δικό της ζωτικό χώρο και τρέπεται σε άτακτη φυγή από συμπεριφορές όπως αυτή του κ. Ερντογάν. Δηλαδή, έχουμε ένα κράτος που αυθαιρετεί συνεχώς σε διάφορα θέματα όπως οι μειονότητες, η αντιμετώπιση του Τύπου, το Κουρδικό κ.λπ.
Η Ευρώπη, συνεπώς δεν μπορεί να έχει μια πολιτική ‘αλά κάρτ’. Πρέπει να είναι δυνατή, έτοιμη και να χαράζει πολιτικές. Η Ευρώπη δεν δημιουργήθηκε για να καταρρεύσει, δημιουργήθηκε για να εξελιχθεί».
ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους, ο κ. Κεφαλογιάννης υπογράμμισε τα εξής:
«Η Ευρώπη δοκιμάζεται. Ειδικά τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που είναι το ακροτελεύτιο κομμάτι της ευρωπαϊκής επικράτειας, δοκιμάστηκε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ευρώπης. Η Ευρώπη απέτυχε να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση. Δεν κατάφερε να υποδεχτεί τους πρόσφυγες από την Συρία και το Ιράκ. Οι ιδεοληψίες της σημερινής κυβέρνησης, η οποία, ουσιαστικά ταύτισε τους μετανάστες με τους πρόσφυγες, αποδείχθηκε ότι ήταν μια αποτυχημένη πολιτική. Χάσαμε πολύτιμο χρόνο. Δεν αξιοποιήσαμε τα κονδύλια της Ε.Ε. με συνέπεια να βρεθούμε στο ‘μάτι του κυκλώνα’ δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην πιο σημαντική πηγή εσόδων της ελληνικής οικονομίας που είναι ο Τουρισμός. Τα σύνορα της Ελλάδας είναι εδώ, στα νησιά και όχι στην Ειδομένη. Εμείς πρέπει να προστατεύσουμε την εθνική μας κυριαρχία, να θωρακίσουμε τα νησιά και να σταματήσουν οι ροές που έρχονταν κατά εκατοντάδες χιλιάδες. Άρα, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αξιοποιήσουμε ό,τι εργαλεία μάς δίνει η Ε.Ε. και να δώσουμε λύσεις. Τώρα που αρχίζει η τουριστική περίοδος πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».
Σε ερώτηση σχετικά με τις συνεχείς αυξήσεις στον ΦΠΑ και τα νέα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης, ο κ. Κεφαλογιάννης είπε: «Τα ψέματα έχουν κοντά… ποδάρια. Από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης που θα έδινε περιθώριο ανάπτυξης πήγαμε σε δυσβάσταχτη φορολογία για τους πολίτες. Η απόκλιση του προγράμματος από την εφαρμογή του είναι 24δις ευρώ. Αυτό δείχνει την αποτυχία του σχεδιασμού της σημερινής κυβέρνησης. Τα βάρη τα πληρώνουν οι μικροί και οι μεσαίοι με τις αυξήσεις του ΦΠΑ σε όλα. Τα νησιά δοκιμάζονται από αυτά τα μέτρα και χρειάζονται την αλληλεγγύη της Ε.Ε.»
Στο ερώτημα για ενδεχόμενο εκλογών, ο ευρωβουλευτής απάντησε:
«Εκλογές δεν μπορούν να γίνονται κάθε δύο χρόνια. Η Ν.Δ. ζητάει εκλογές γιατί αυτή είναι μια αποτυχημένη κυβέρνηση και στο τέλος του δρόμου, βλέπουμε περιπέτεια. Αφού αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να κυβερνήσει για ένα σωρό λόγους τότε το κόστος των εκλογών είναι πολύ μικρότερο από το κόστος της παραμονής της σημερινής κυβέρνησης. Γι αυτό και ζητάμε εκλογές. Η Ελλάδα που βρίσκεται σε μια δίνη, μπορεί με μια συναίνεση και με συνεργασία μπορεί να βγει από την κρίση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν σοβαρή αντιπολίτευση τόσα χρόνια. Αποδείχθηκε δυστυχώς ότι δεν είναι ούτε σοβαρή κυβέρνηση. Όσο παραμένει, ανεβαίνει και ο λογαριασμός και κανείς δεν αντέχει να πληρώνει άλλο…»

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου