Δύο αστυνομικοί που υπηρετούν στη Φρουρά της Βουλής εμπόδισαν τον χρυσαυγίτη βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη να βιαιοπραγήσει εις βάρος του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Νίκου Δένδια.
Αυτό αποκαλύπτεται από το ενημερωτικό σημείωμα που συνέταξε ο διοικητής της Φρουράς και βρίσκεται στη διάθεση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα.
Ο βουλευτής της ΧΑ Κασιδιάρης Ηλίας ένεκα της παρουσίας του βουλευτή της ΝΔ άρχισε να φωνασκεί, να υβρίζει και προέταξε το χέρι του στον αριστερό βραχίονα του πρώην υπουργού» αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα.
Εδρασαν ακαριαία
Ο υπαστυνόμος Α’ αντιλαμβανόμενος ότι ο πρόεδρος δεν είχε αντιληφθεί την είσοδο της φρουράς μετέβη στη θέση του προεδρεύοντα και ανέφερε ότι η αστυνομική φρουρά ευρίσκετο εντός της αιθούσης, πράγμα το οποίο μεταγενέστερα γνωστοποίησε και ο ίδιος ο προεδρεύων».
Στην τρισέλιδη αναφορά των αστυνομικών της Φρουράς γίνεται μνεία και στην αποβολή του Ηλία Κασιδιάρη από την αίθουσα της Ολομέλειας, με απόφαση του Μάκη Μπαλαούρα, αλλά και των επεισοδίων που προκάλεσαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. «Ο βουλευτής της ΧΑ Κασιδιάρης Ηλίας αντιλαμβανόμενος την πληθώρα των αστυνομικών δυνάμεων και την αποφασιστικότητα αυτών, ανέφερε ότι θα συμμορφωθεί με την εντολή του προέδρου και των αστυνομικών και εξήλθε συνοδεία αστυνομικών της Ολομέλειας. Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής πραγματοποίησαν ρίψη νερού από πλαστικά μπουκάλια προς τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τη στάση του βουλευτή Κασιδιάρη Ηλία. Αφού είχε εξέλθει της Ολομέλειας ο εν λόγω βουλευτής, στη βόρεια είσοδο συνέχιζε να υβρίζει με διάφορες φράσεις» καταλήγει το ενημερωτικό σημείωμα.
Πηγές του Κοινοβουλίου εξηγούν στο «Εθνος της Κυριακής» ότι έξω από τη βόρεια πύλη της Ολομέλειας, από την οποία εισέρχονται οι χρυσαυγίτες βουλευτές, βρίσκονταν τέσσερις αστυνομικοί της Φρουράς. Η απόσταση μεταξύ της πύλης και του εδράνου του Κασιδιάρη είναι πέντε βήματα στην κυριολεξία. Οταν ξέσπασε το επεισόδιο με τον Ν. Δένδια, οι αστυνομικοί μπήκαν κατευθείαν μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας, στην οποία εξελισσόταν συνεδρίαση επιτροπών. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Μάκης Μπαλαούρας δεν είχε αντιληφθεί ότι οι αστυνομικοί είχαν μπει στην αίθουσα και είχαν αποτρέψει βιαιοπραγίες και έκτροπα και συνέχιζε να φωνάζει «Φρουρά, Φρουρά, Φρουρά». Μάλιστα, από τα πρακτικά της Βουλής προκύπτει ότι ο Γιάννης Τραγάκης επιβεβαιώνει την παρουσία των αστυνομικών μέσα στην αίθουσα, ενώ ο πρόεδρος Νίκος Βούτσης αναφέρει ότι η Φρουρά ενήργησε άμεσα και σωστά.
Ποιοι είναι
Ποια είναι όμως η Φρουρά για την οποία έγινε τόσος λόγος την περασμένη εβδομάδα; Διευθυντής είναι ο ταξίαρχος Κωνσταντίνος Κυριαζόπουλος, προερχόμενος από τη μάχιμη υπηρεσία της Κρατικής Ασφάλειας. Οταν ανέλαβε καθήκοντα τον Νοέμβριο του 2015, μάλλον δεν περίμενε ότι θα βρισκόταν σε μια εξίσου «μάχιμη» υπηρεσία, στη Φρουρά της Βουλής. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Βουλή, η συμπεριφορά των βουλευτών της Χρυσής Αυγής είναι ιδιαιτέρως απαξιωτική απέναντι και στους αστυνομικούς.
Οι υπηρετούντες στη Φρουρά γίνονται αποδέκτες ύβρεων και απαξιωτικών εκφράσεων που δεν είναι δυνατόν να αναπαραχθούν για ευνόητους λόγους. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι χυδαίες ύβρεις του Κασιδιάρη κατά την αποβολή του από την Ολομέλεια, οι οποίες καταγράφηκαν από κάμερα δημοσιογράφων, είναι… λάιτ μπροστά στα όσα λέγονται όταν δεν υπάρχουν κάμερες.
«Δεν θα συμπεριφερθούν όπως οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Η Βουλή φυλάσσεται αποτελεσματικά, τα κάγκελα έξω από το κτίριο έχουν φύγει και οι υπηρετούντες εφαρμόζουν τους κανόνες με σεβασμό στη Δημοκρατία και τις εντολές του προέδρου. Αποστειρώνουν τον χώρο μόνο με απώθηση, χωρίς εντάσεις και χειροδικίες» αναφέρει πηγή του Κοινοβουλίου.
Στη Φρουρά υπηρετούν 245 αστυνομικοί, οι οποίοι υπάγονται σε πέντε τμήματα της υπηρεσίας. Το πρώτο τμήμα είναι της Τάξης και Τροχαίας, το οποίο ελέγχει τους εξωτερικούς χώρους της Βουλής. Το δεύτερο είναι η Ασφάλεια, υπεύθυνο για όσα συμβαίνουν εντός του Κοινοβουλίου. Τα υπόλοιπα τρία τμήματα είναι των Διαπιστεύσεων, αρμόδιο για τον έλεγχο όσων εισέρχονται και εξέρχονται από τη Βουλή, Προσωπικού και Διαχείρισης. Αρμόδιες πηγές εξηγούν ότι οι δυσκολότερες περιπτώσεις που είχαν να διαχειριστούν εντός της Βουλής ήταν τρεις.
Οι πιο δύσκολες περιπτώσεις
Η πρώτη και με διαφορά ήταν τον Φεβρουάριο του 2016 στην Επιτροπή για τα Εξοπλιστικά Προγράμματα. Ηταν η πρώτη φορά στα χρονικά του Κοινοβουλίου που με ομόφωνη απόφαση των άλλων κομμάτων εφαρμόστηκε το άρθρο 81 του Κανονισμού της Βουλής και παρενέβη ο φρούραρχος και έβγαλε εκτός κοινοβουλευτικής αιθούσης τον Ηλία Κασιδιάρη, τον Χρήστο Παππά και τους άλλους βουλευτές της Χρυσής Αυγής.
Η συζήτηση στην Επιτροπή Εξοπλισμών και Αμυνας για το Προσφυγικό γινόταν κεκλεισμένων των θυρών. Οι χρυσαυγίτες είχαν επιτεθεί με αδιανόητες εκφράσεις στον παριστάμενο αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ ο Κασιδιάρης κινηματογραφούσε με το κινητό του μέρος της απόρρητης συνεδρίασης. Ο Χρ. Παππάς αρνιόταν να βγει από την αίθουσα και χρειάστηκε η παρέμβαση του φρούραρχου της Βουλής για να απομακρυνθούν οι χρυσαυγίτες.
Η δεύτερη πιο δύσκολη περίπτωση ήταν αυτή της 8ης Μαΐου 2016, όταν το προεδρείο της Βουλής είχε ζητήσει να αποχωρήσουν οι Χρήστος Παππάς και Γιάννης Λαγός. Και πάλι είχε απαιτηθεί η παρέμβαση της Φρουράς. Η τρίτη πιο δύσκολη περίπτωση αποδεικνύει ότι η Φρουρά είναι παρούσα όποτε χρειαστεί και εφαρμόζει τον Κανονισμό της Βουλής.
Οταν ο βουλευτής της ΧΑ Ιωάννης Σαχινίδης επιχείρησε να μοιράσει σακούλες με είδη της οργάνωσης σε μαθητές γυμνασίου που επισκέπτονταν το Κοινοβούλιο, η Φρουρά είχε αντιδράσει άμεσα και είχε ενημερώσει το προεδρείο για τη δράση του.
Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα για το περιστατικό, ο Ι. Σαχινίδης είχε μοιράσει στις 28 Μαρτίου 2017 σακούλες με προπαγανδιστικά βιβλία, μπρελόκ, στυλό, κούπες και άλλα είδη που έφεραν το έμβλημα της οργάνωσης σε μαθητές από σχολείο της Πέλλας. Ο χρυσαυγίτης είχε πλησιάσει τους μαθητές και είχε επιχειρήσει να τους «μπολιάσει» με το «δηλητήριο» της οργάνωσης, αλλά είχε γίνει αντιληπτός από τη Φρουρά και με εντολή του προέδρου Νίκου Βούτση είχαν κατασχεθεί οι σακούλες και ο Σαχινίδης παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Δεοντολογίας.
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ -ΕΘΝΟΣ