Δυο περίπου μέρες μετά το πράσινο φως του ελληνικού κοινοβουλίου στα νέα μέτρα λιτότητας και την ώρα που στις Βρυξέλλες συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για μια συμφωνία στο Eurοgroup, για μια ακόμα φορά το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εκφράζεται κατά των ελαφρύνσεων του ελληνικού χρέους. Σε ερώτηση της εφημερίδας Bild σχετικά με περαιτέρω ελαφρύνσεις ή επιμήκυνση αποπληρωμής δανείων, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών έσπευσε να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών της Αθήνας και απάντησε: «Δεν επίκεινται τέτοια μέτρα για το χρέος».
Την ίδια ώρα αισιόδοξος ότι από αύριο κιόλας, στη σύνοδο του Eurogroup, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για μία καλή και οριστική λύση στο χρέος, ώστε στη συνέχεια να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE) και να επιχειρηθεί η έξοδος στις αγορές, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, με αποκλειστική δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Δύο 24ωρα μετά από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, ο κ.Τσακαλώτος επισημαίνει πως η χώρα ανταποκρίθηκε πλήρως και εγκαίρως στις υποχρεώσεις της, οπότε οι αποφάσεις πλέον είναι στα χέρια των θεσμών και δεν υπάρχει άλλοθι για άλλη καθυστέρηση στο θέμα της ρύθμισης του χρέους. Αναφερόμενος, δε, στο σκεπτικό με το οποίο πραγματοποιήθηκαν τόσο οι έως τώρα διαπραγματεύσεις, όσο και η διεκδίκηση για τη συνολική συμφωνία για το χρέος, ο υπουργός τονίζει πως αυτό εστιάζεται στην έξοδο της χώρας από την επιτροπεία, στη δημιουργία ισχυρού κοινωνικού κράτους και στην ένταξη της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης, στην οποία, όμως, αυτήν τη φορά ο κόσμος της εργασίας θα είναι συμμέτοχος.
Επομένως «σύννεφα» φαίνεται πως συγκεντρώνονται πάνω από τον φαινομενικά… ανέφελο ουρανό του Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, στη διάρκεια του οποίου η Αθήνα ελπίζει ότι θα λάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τους Ευρωπαίους δανειστές για τα βήματα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, τα οποία εξάλλου ζητά διακαώς και το ΔΝΤ, προκειμένου να συμμετάσχει με χρηματοδότηση στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.
Στο μεταξύ στις Βρυξέλλες, συνεχίζονται σήμερα, οι εντατικές διαβουλεύσεις αξιωματούχων της Ευρωζώνης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τεχνοκρατών των θεσμών, με στόχο να καταλήξουν μέχρι το Δευτέρα το μεσημέρι σε ένα σχέδιο συνολικής συμφωνίας για την Ελλάδα, το οποίο θα υποβάλουν για εξέταση στο Eurogroup.
«Είμαστε σε συνεχείς επαφές τόσο σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών όσο και με το ΔΝΤ για την καλύτερη δυνατή προετοιμασίας της συζήτησης στο Εurogroup της Δευτέρας», ανέφερε στις Βρυξέλλες κοινοτική πηγή με πρόσβαση στη διαπραγμάτευση, διευκρινίζοντας ωστόσο πως όλα τα ενδεχόμενα για την συνεδρίαση της Δευτέρας είναι ανοικτά.
Τα θέματα που θα πάνε εξετάσουν οι υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι ο καθορισμός της διάρκειας κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την ελάφρυνση του χρέους.
Με απλά λόγια, το Βερολίνο παραμένει σταθερό στην άποψή του πως μόνο μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, το 2018 -και αν αυτό κριθεί απαραίτητο, όπως έλεγε η συμφωνία του Μαΐου του 2016 στο Eurogroup– θα εξεταστεί εάν χρειάζεται να ληφθούν μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.
Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι στην υπόθεση του ελληνικού χρέους, όπως και εν γένει στη διαπραγμάτευση για την Ελλάδα, ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού παραμένει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Και αυτό προκύπτει ξεκάθαρα από τις δηλώσεις του εκπροσώπου της καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος ουσιαστικά λέει πως η Άνγκελα Μέρκελ έχει αφήσει τον κ. Σόιμπλε να χειρίζεται «εν λευκώ» το θέμα, διαμηνύοντας πως η Ελλάδα δεν θα πρέπει να προσβλέπει σε κάποιου είδους πολιτική συμφωνία, εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας.
Η φράση-«κλειδί», άλλωστε, στα λεγόμενα του κ. Ζάιμπερτ, είναι ότι στο Eurogroup «το ζήτημα βρίσκεται σε καλά χέρια».
Έκτακτο Eurogroup πριν τις 15 Ιουνίου αν δεν υπάρξει συμφωνία
Σε σχέση με το χρέος, το σχέδιο της συμφωνίας θα βασίζεται στον οδικό χάρτη που υιοθετήθηκε το Μάιο του 2016 από το Εurogroup, ο οποίος προβλέπει βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις. Στη συνεδρίαση της Δευτέρας οι Ευρωπαίοι καλούνται να αναλάβουν δέσμευση έναντι του ΔΝΤ σε σχέση με το περιεχόμενο των μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα εφαρμόσουν με τη λήξη του μνημονίου το καλοκαίρι του 2018 με στόχο την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Το ΔΝΤ ζητάει ρητή δέσμευση προκειμένου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.
Το τελικό σχέδιο για τον καθορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων και του χρέους θα κληθούν να διαμορφώσουν τη Δευτέρα το πρωί οι τεχνοκράτες του ΕWG, που είναι στενοί συνεργάτες των υπουργών οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης.
Μια συνολική απόφαση τη Δευτέρα θα ανοίξει το δρόμο για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ώστε να μπορεί να αγοράζει ομόλογα του κράτους και επιχειρήσεων, αυξάνοντας έτσι την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Mε δεδομένο ότι ο χρόνος πιέζει στις Βρυξέλλες θεωρούν πολύ πιθανό εάν δεν επιτευχθεί συνολική συμφωνία αύριο να συγκληθεί έκτακτο Εurogroup νωρίτερα από τη μεθεπόμενη τακτική συνεδρίαση που είναι προγραμματισμένη για τις 15 Ιουνίου.
Όλα τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι, το καλύτερο δυνατό σενάριο, στο οποίο μπορεί να ελπίζει η ελληνική κυβέρνηση για τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την προσεχή Δευτέρα, είναι μια επανάληψη ή επαναδιατύπωση των αποφάσεων του Μαΐου του 2016, στην οποία γινόταν μια γενική περιγραφή των βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του.
Ο Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ δεν «βλέπει» σύντομα την ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση
Ενδεικτική, ως προς την εκτίμηση ότι μια συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν θα πρέπει να αναμένεται σύντομα -και πάντως, όχι στο Eurogroup της 22ας Μαΐου- είναι και η δήλωση του μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ.
Μιλώντας στο Reuters, ο κ. Κερέ είπε συγκεκριμένα: «Δεν βλέπω να ξεκινά μια συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο (της ΕΚΤ) για την ένταξη της Ελλάδας (στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, QE) πριν να γίνουν όλα τα βήματα από τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ, πριν να ληφθούν αποφάσεις από το συμβούλιο του ESM και το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ».
Η πλήρης δήλωση του υπουργού Οικονομικών στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Όπως έχει πει ο Μαρξ, οι άνθρωποι καθορίζουν την πορεία τους, αλλά όχι κάτω από συνθήκες που διαλέγουν οι ίδιοι. Και εδώ και δύο χρόνια, υπό δυσμενείς συνθήκες δίνουμε μία πολύ-επίπεδη μάχη σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας. Οφείλουμε ως ευρωπαϊκή Αριστερά και να βγάλουμε τη χώρα από την επιτροπεία, και να εξαλείψουμε τις κοινωνικές ανισότητες, και να δημιουργήσουμε ισχυρό κοινωνικό κράτος, και να μπει επιτέλους η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης, στην οποία, όμως, αυτήν τη φορά ο κόσμος της εργασίας θα είναι συμμέτοχος.
Με αυτό το σκεπτικό έχουμε διαπραγματευτεί έως τώρα, έχουμε προσπαθήσει να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, με αυτό το σκεπτικό διεκδικήσαμε και πετύχαμε τα αντιμέτρα, και με το ίδιο διεκδικούμε τη συνολική συμφωνία για το χρέος. Η χώρα μας με την ψήφιση των μέτρων- αντιμέτρων από την ελληνική Βουλή ανταποκρίθηκε πλήρως και εγκαίρως στις υποχρεώσεις της. Άλλοθι για άλλη καθυστέρηση στο θέμα της ρύθμισης του χρέους δεν υπάρχει. Οι αποφάσεις πλέον είναι στα χέρια των θεσμών για μία καλή και οριστική λύση, ούτως ώστε στη συνέχεια να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη μας στο QE και να επιχειρήσουμε την έξοδο στις αγορές. Είμαι αισιόδοξος ότι αυτό μπορεί να γίνει και ο δρόμος να ανοίξει από αύριο κιόλας στη σύνοδο του Eurogroup.
Η Ελλάδα με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αλλάζει σελίδα. Το αναγνωρίζουν για πρώτη φορά τόσο καθαρά και οι τρεις αρχηγοί των κομμάτων της Ευρωβουλής στην Έκθεσή τους, που μεταξύ άλλων αναφέρουν: “Η Ελλάδα για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης έχει βάσιμες προοπτικές για οικονομική ανάπτυξη. Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να επικεντρωθεί σε πολιτικές που οδηγούν στην έξοδο από το μνημόνιο και προωθούν τη δίκαιη και συμμετοχική ανάπτυξη. Το Eurogroup φέρει την ευθύνη να στηρίξει την πορεία της Ελλάδας προς μια βιώσιμη ανάκαμψη”».
newpost.gr