Ειδήσεις

Άρχισε η εξόρμηση της εφορίας στις παραλίες

Του Σπύρου Δημητρέλη

Ξεκίνησε η φετινή εξόρμηση της εφορίας στις παραλίες. Ελεγκτικά συνεργεία από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες σχεδόν όλης της χώρας θα χτενίσουν τις τουριστικές περιοχές, όπως παραλιακά θέρετρα και νησιά, σε μια προσπάθεια για τη δημιουργία κλίματος φορολογικής συμμόρφωσης. Ήδη οι έλεγχοι ξεκίνησαν… πιλοτικά το τριήμερο της Πρωτομαγιάς σε κοσμοπολίτικα νησιά του Αιγαίου με τουλάχιστον εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα το τριήμερο της Πρωτομαγιάς:

-στη Σαντορίνη διαπιστώθηκαν 93 παραβάσεις σε 26 επιχειρήσεις. Από τις 26, επεβλήθη η προβλεπόμενη ποινή του 48ωρου “λουκέτου” σε 5 επιχειρήσεις, ενώ στις υπόλοιπες διαπιστώθηκαν από 1 έως 10 παραβάσεις.

-στη Μύκονο σε 12 επιχειρήσεις διαπιστώθηκαν 62 παραβάσεις και σε μία ειδικά επεβλήθη χρηματική κύρωση 1000 ευρώ

-στη Νάξο σε επιχείρηση εστιατορίου και ενοικιαζόμενων δωματίων επεβλήθη πρόστιμο 1.380 ευρώ για 16 μη εκδόσεις αποδείξεων παροχής υπηρεσιών

Ο σχεδιασμός για τους φετινούς ελέγχους στις παραλίες και τις τουριστικές περιοχές της χώρας από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων φέρει την κωδική ονομασία “Αργοσαρωνικός 2” και προβλέπει τον έλεγχο 53.000 επιχειρήσεων από τις οποίες οι 19.000 θα γίνουν σε επιχειρήσεις που εδρεύουν σε νησιά.

Τι και πώς θα ελέγχεται

Προκειμένου να αποφευχθούν οι κίνδυνοι για την αποτελεσματικότητα των ελέγχων λόγω εντοπιότητας των ελεγκτών θα γίνεται αιφνιδιαστική επίσκεψη ελεγκτών από εφορίες εκτός της χωρικής τους αρμοδιότητας. Για παράδειγμα, οι ελεγκτές από τη ΔΟΥ Ρόδου θα ελέγχουν επιχειρήσεις στα νησιά των Κυκλάδων και αντίστροφα. Παράλληλα, οι ελεγκτές της Υπηρεσίας Ελέγχων και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) θα πραγματοποιούν “καταδρομικές” επιχειρήσεις σε όλες τις περιοχές της χώρας οι οποίες θα αποφασίζονται την τελευταία στιγμή.

Οι έλεγχοι θα έχουν ως βασική πυξίδα και τον επανέλεγχο επιχειρήσεων οι οποίες εντοπίσθηκαν τα προηγούμενα χρόνια να παραβιάζουν τη φορολογική νομοθεσία, κυρίως μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων. Και αυτό διότι σε περίπτωση υποτροπής οι κυρώσεις πολλαπλασιάζονται.

Οι κυρώσεις

Στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται ότι δεν έχουν εκδοθεί αποδείξεις θα επιβάλλονται στους παραβάτες τα εξής:

– Πρόστιμο ίσο με το 50% επί του φόρου που θα προέκυπτε από την έκδοση της απόδειξης. Το ποσό του προστίμου, όμως, δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 250 ευρώ ανά έλεγχο για τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

– Στην περίπτωση που μια επιχείρηση εντοπισθεί να μην εκδίδει αποδείξεις εντός 5ετίας από τη διαπίστωση της αρχικής παράβασης, τότε επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 100% του φόρου που εμπεριέχεται στην απόδειξη που δεν εκδόθηκε με ελάχιστο τα 500 ευρώ εφόσον τηρούνται απλογραφικά βιβλία και 1.000 ευρώ εφόσον τηρούνται διπλογραφικά βιβλία.

– Εφόσον υπάρξει νέα υποτροπή εντός 5ετίας από την πρώτη παράβαση το πρόστιμο ανέρχεται στο 200% του φόρου που εμπεριέχεται στην απόδειξη με ελάχιστο τα 1.000 ευρώ για απλογραφικά βιβλία και τα 2.000 ευρώ για διπλογραφικά βιβλία.

– Εφόσον από τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι δεν έχουν εκδοθεί δέκα ή περισσότερες αποδείξεις ή η αξία των αποδείξεων που δεν εκδόθηκαν ξεπερνά τα 500 ευρώ τότε επιβάλλεται παράλληλα και η ποινή της 48ωρης αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης. Μάλιστα εφόσον υποτροπιάσει η επιχείρηση η ποινή του λουκέτου επιβάλλεται έως και για δέκα ημέρες.

– Για την παραποίηση λογισμικού των ταμειακών μηχανών επιβάλλεται πρόστιμο από 5.000 έως 20.000 ευρώ.

Πηγή capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου