Για τις άμεσες προτεραιότητές του σε περίπτωση που εκλεγεί πρωθυπουργός, τα νομοσχέδια που θα φέρει πρώτα προς ψήφιση στη Βουλή αλλά και το πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει σημαντικά ζητήματα όπως αυτό των θέσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς αλλά και της υπογεννητικότητας μίλησε στην τηλεόραση του Alpha και την εκπομπή «Happy Day» ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Το πρώτο νομοσχέδιο θα αφορά την οργάνωση του κράτους, μετά σε μια μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση, μείωση φορολογικών συντελεστών και απλοποίηση φορολογικού συστήματος, το άσυλο θα καταργηθεί, τα πανεπιστήμια θα πρέπει να επιστρέψουν στους φοιτητές όπου ανήκουν, θα δοθούν κίνητρα για επενδύσεις. Είμαι σίγουρος ότι θα μας εμπιστευθούν οι πολίτες αλλά σέβομαι την εκλογική διαδικασία», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ δίνοντας τη δέσμευση πως «δεν πρόκειται να εξαπατήσει τους πολίτες».
«Δεν έχω τάξει πολλά, είμαι 15 χρόνια στην πολιτική και δεν έχω πει ποτέ ψέματα, είμαι συνεπής σε όσα έχω πει. Δεν πρόκειται ποτέ να εξαπατήσω τους πολίτες. Για παράδειγμα δεν έχω πει ότι θα καταργήσω τον ΕΝΦΙΑ αλλά θα τον μειώσω κατά 30%. Είναι κοστολογημένα αυτά που λέμε. Πρέπει να βλέπουμε τι φέρνουμε προς τα μέσα δηλαδή επενδύσεις και νέες δουλειές, μόνο έτσι θα μεγαλώσει η πίτα», πρόσθεσε.
Παράλληλα, δεσμεύτηκε για επιβολή του αντικαπνιστικού νόμου. «Πρέπει να σκεφτόμαστε και τους εργαζόμενους που δεν καπνίζουν, είναι επικίνδυνο να τους επιβάλουμε το παθητικό κάπνισμα».
Σχολιάζοντας τις προεκλογικές παροχές Τσίπρα επανέλαβε πως «η πραγματική βοήθεια δεν είναι να δώσουμε ένα επίδομα στον συνταξιούχο αλλά να βρούμε δουλειά στο παιδί και στα εγγόνια του. Kανένας συνταξιούχος δεν θα αλλάξει την ψήφο του επειδή πέντε μέρες πριν τις εκλογές δόθηκε ένα προεκλογικό επίδομα, αλλά πρέπει να μεγαλώσει η πίτα και να μειωθούν οι φόροι.
Κληθείς να απαντήσει για το πρόβλημα με τις θέσεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς είπε ότι θα δώσει ένα κουπόνι αξίας 180 ευρώ ώστε αν δεν επαρκούν οι δημόσιοι παιδικοί σταθμοί να έχουν οι γονείς πρόσβαση στους ιδιωτικούς, «θα έχουμε ένα κονδύλι για αυτό το σκοπό. Θέλουμε να δοκιμάσουμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε βρεφονηπιοκόμους να υποστηρίξουν παιδιά στο σπίτι. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τις γεννήσεις και έχω πει ότι θα δώσω 2.000 ευρώ για κάθε παιδί. Το δημογραφικό αφορά την οικονομία και την παραγωγικότητά μας».
Οσο για το εάν είναι προετοιμασμένος για αλλαγή ηγεσίας στη ΝΔ είπε ότι «η παράταξη είναι ενωμένη και μετά τις εκλογές θα κάνουμε ταμείο και θα διορθώσουμε τα λάθη μας. Εχω όμως απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση του ελληνικού λαού. Αυτό που με χαροποιεί είναι ότι τρία χρόνια μετά την ανάληψη προεδρίας της ΝΔ η παράταξη είναι ενωμένη και συσπειρωμένη. Κάνουμε μεγάλο άνοιγμα στην κοινωνία και θέλω οι πολίτες να δουν την ανανεωμένη πορεία και να επιλέξουν προσεκτικά και ποιους θα στείλουν στην ευρωβουλή».
Μάλιστα εξέφρασε την ελπίδα «το αποτέλεσμα να είναι τέτοιο που να δρομολογηθούν άμεσα πολιτικές εξελίξεις διότι δεν αντέχει άλλο η χώρα μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Θα ήθελα το αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου να είναι τόσο ισχυρό ώστε να οδηγηθούμε το συντομότερο σε εθνικές εκλογές».
Η οικογενειακή ζωή και τα παιδικά χρόνια
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δίστασε να απαντήσει και σε πιο προσωπικές ερωτήσεις, όπως η σχέση με τη σύζυγό του και τα παιδιά του, αλλά και τις αναμνήσεις που είχε ο ίδιος ως παιδί.
Ειδικότερα, σε ερώτηση για το κατά πόσο η οικογένειά του έχει αποδεχτεί το βεβαρημένο πρόγραμμά του ο πρόεδρος της ΝΔ είπε πως «η ανάμειξη με την πολιτική πρέπει να είναι οικογενειακή απόφαση και αναγνωρίζει ότι ειδικά τώρα πριν τις εκλογές δεν υπάρχει αρκετός χρόνος. Η Μαρέβα όμως έρχεται συχνά μαζί μου και καταφέρνουμε να ξεκλέψουμε όμορφες στιγμές ηρεμίας, οι οποίες χρειάζονται. Δεν πρέπει κανείς να παρασύρεται από την αδρεναλίνη της προεκλογικής περιόδου».
Αναφερόμενος στις δυσκολίες που είχε με τη σύζυγό του και απαντώντας στην ερώτηση «αν το γυαλί ραγίσει μπορεί να ξανακολλήσει;» δήλωσε πως «δεν πιστεύω ότι άμα το γυαλί ραγίσει δεν ξανακολλάει ήμασταν αρκετά χρόνια χώρια αλλά είμαστε ξανά μαζί και είμαστε καλύτερα και πιο ώριμοι δεχθήκαμε και οι δύο τα σφάλματά μας και η συμβουλή μου είναι ότι οι οικογένειες όσο μπορούν πρέπει να μένουν ενωμένες. Οχι γιατί είναι καλό για τα παιδιά αλλά καμία φορά νομίζει κανείς ότι υπάρχει κάτι καλύτερο αλλά αυτό είναι μια φαντασίωση».
Περιγράφοντας τη σύζυγό του Μαρέβα έκανε λόγο για μια επιτυχημένη επιχειρηματία που πάλεψε πολύ για την επιχείρησή της. «Ακούω κάθε μέρα από πρώτο χέρι τα προβλήματα μιας μικρομεσαίας επιχείρησης. Είναι πολύ τρυφερός άνθρωπος γίνεται κομμάτια πολλές φορές για να βοηθήσει τον κόσμο. Δεν θα πω ότι είμαστε μια συνηθισμένη οικογένεια λόγω της δουλειάς, αλλά είμαστε μια κανονική οικογένεια. Προσπαθώ μια φορά στις 15 να βγαίνουμε ένα βράδυ με τη Μαρέβα να πάμε για ποδήλατο ή για τρέξιμο μαζί».
Στην ερώτηση αν καταφέρνει να είναι πιο χαλαρός σε περιόδους διακοπών ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι οι αγαπημένες του ασχολίες είναι ο αθλητισμός και το διάβασμα συμπληρώνοντας πως «δεν είναι τόσο του ξενυχτιού αλλά πιο πολύ πρωϊνός τύπος. «Συνήθως νωρίς το πρωί γράφω και ομιλίες μου. Το ζήτημα του κινητού είναι πρόβλημα και για μένα και τη Μαρέβα προσπαθούμε όταν βγαίνουμε να αφήνουμε τα κινητά στην άκρη».
Οσο για το πώς θα αντιδρούσε εάν του έλεγε μία από τις κόρες του ότι ο σύντροφός της ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Θα τον καθίσω κάτω και θα του πω ότι πρέπει να κάνει κάτι διαφορετικό. Δεν μου έχει τύχει αλλά θα το αντιμετώπιζα με πολύ χιούμορ».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για τα παιδικά του χρόνια λέγοντας πως «ως παιδί στερήθηκε τον πατέρα του και δεν μπορεί να πει ότι είχε μια συνηθισμένη εφηβεία». «Στα 18 μου έφυγα και πήγα να σπουδάσω στο εξωτερικό και δεν ήθελα να με κρίνουν από το επώνυμό μου», τόνισε. Παραδέχτηκε επίσης ότι «του λείπει ο πατέρας του και πως ήταν τυχερός που τον είχε μαζί του έως τα 99 του χρόνια».
«Η σχέση μας όσο περνούσε ο χρόνος γινόταν καλύτερη αλλά είχα μια καταπληκτική σχέση με τον πατέρα μου. Με καμάρωσε πολύ όταν έγινα πρόεδρος της ΝΔ και είμαι σίγουρος ότι από εκεί που είναι με βλέπει και χαίρεται».
Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στο θέμα της ιδιωτικότητας που εκ των πραγμάτων πολύ δύσκολα υπάρχει για έναν πολιτικό και τις επιπτώσεις αυτού στα παιδιά.
«Ο πολιτικός δεν έχει ιδιωτική ζωή και αφού τα παιδιά επιλέγουν να είναι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα ακούσουν και πολλά κακά πράγματα. Αλλά είναι πολιτικοποιημένα και δίνουν κι αυτά τον δικό τους αγώνα. Δεν υπάρχει πλέον αυτό το τείχος ιδιωτικής και δημόσιας ζωής. Ο πολιτικός είναι διαρκώς εκτεθειμένος, πρέπει να ξέρει ο πολίτης για παράδειγμα που θα κάνεις διακοπές γιατί αυτός θα μας κρίνει».