Με δειλά βήματα έχει αρχίσει να ζεσταίνεται η τουριστική αγορά την ώρα που εντός κι εκτός ελληνικών τειχών καλλιεργείται κλίμα υπεραισιοδοξίας ώστε να δοθεί η απαιτούμενη ελπίδα και ώθηση για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων του κλάδου. Παρά τις όποιες ενδείξεις βέβαια, κοινή πεποίθηση παραμένει το γεγονός ότι το στοίχημα θα κριθεί την τελευταία στιγμή.
Το πρώτο θετικό μήνυμα για τις αφίξεις μετά από μήνες
Ήδη το πιλοτικό άνοιγμα της χώρας από τον Απρίλιο για συγκεκριμένες αγορές, έφερε το πρώτο θετικό μήνυμα, με τις αφίξεις να καταγράφουν για πρώτη φορά μετά από 14 μήνες, μια ανοδική τάση στη διακίνηση επιβατών από το εξωτερικό εν συγκρίσει με τον Απρίλιο του 2020, όπου και η χώρα βρισκόταν σε καθολικό lockdown.
Ειδικότερα και βάσει των στατιστικών στοιχείων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για την επιβατική κίνηση των αεροδρομίων, οι αφίξεις επιβατών εξωτερικού έφτασαν τις 101.521 επιβάτες εν συγκρίσει με τον Απρίλιο του 2020 όπου είχαν αφιχθεί μόλις 5.484 επιβάτες, μια αύξηση δηλαδή της τάξης του 1.751,2%.
Ο συνολικός αριθμός των πτήσεων (εσωτερικού και εξωτερικού) ανήλθε στις 12.569 καταγράφοντας επίσης άνοδο 126,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 όπου είχαν πραγματοποιηθεί 5.559 πτήσεις.
Παρότι τα στοιχεία δείχνουν βελτιωμένα σε σχέση με τον περσινό Απρίλιο, αν συγκριθούν με τον Απρίλιο του 2019 όπου και δεν υπήρχε η πανδημία η πτώση αγγίζει το 83,8%. Πτώση της τάξης του 69,4% εμφανίζουν και τα στοιχεία σε σύνολο τετραμήνου 2021, αφού διακινήθηκαν 1.663.764 επιβάτες σε σχέση με τους 5.444.514 επιβάτες που είχαν διακινηθεί τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2020.
Την ίδια στιγμή οι προγραμματισμένες πτήσεις προς την χώρα μας από προορισμούς του εξωτερικού αυξάνουν, τα κρουασιερόπλοια έχουν αρχίσει να καταφθάνουν σε ελληνικά λιμάνια και το ενδιαφέρον καταγράφεται μεγάλο, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες και τουριστικοί φορείς.
Γερμανία, Γαλλία και Αγγλία, παρά τις προειδοποιήσεις του Βρετανού πρωθυπουργού οι Βρετανοί να μην επιλέγουν για διακοπές την Ελλάδα, την Γαλλία και την Ισπανία, είναι οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες από τις οποίες αυξάνουν σταδιακά οι κρατήσεις προς την χώρα μας, με τους κατοίκους τους να εκμεταλλεύονται και τις εκπτώσεις που προσφέρονται από τις ισχύουσες διαφημιστικές καμπάνες της Ελλάδας.
Στις πρώτες κρατήσεις προχωρούν και οι Αμερικανοί, δεδομένων των αυξημένων πτήσεων από τις ΗΠΑ προς την χώρα μας αλλά και του γρήγορου ρυθμού του εμβολιασμού του αμερικανικού πληθυσμού. Έντονο είναι το ενδιαφέρον και από την αγορά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και των χωρών της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής για τους ελληνικούς προορισμούς, ιδίως μετά την καθιέρωση ταξιδιωτικού διαδρόμου χωρίς καραντίνα μεταξύ Ελλάδας και ΗΑΕ. To παραπάνω ανέφεραν τα στελέχη του ΕΟΤ μετά την συμμετοχή τους στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση Arabian Travel Market (ATM) του Ντουμπάι, που πραγματοποιήθηκε από τις 16 έως σήμερα 19 Μαΐου.
Παραμένει έντονο το ενδιαφέρον
Ελπίδες για το μέλλον δίνουν και οι αναζητήσεις για τον ελληνικό προορισμό. Σύμφωνα με την Google το ενδιαφέρον για την Ελλάδα τον Απρίλιο ήταν αυξημένο κατά 50%, ενώ υπερδιπλασιασμός παρατηρείται το μήνα Μάϊο σε σχέση με πέρυσι. Βάσει της μηχανής αναζήτησης μάλιστα το ενδιαφέρον είναι έντονο για την Κω, το Ηράκλειο και την Αθήνα, καθώς και για τη Ρόδο και τη Σαντορίνη. Ακολουθεί η Μύκονος, η Χαλκιδική, η Κέρκυρα, τα Χανιά και η Ζάκυνθος.
Αν συνυπολογίσει κανείς και το γεγονός ότι περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους πολίτες (ποσοστό 56%) σκοπεύουν να ταξιδέψουν αυτό το καλοκαίρι, με τη συντριπτική πλειοψηφία να επιλέγει να μετακινηθεί εντός της γηραιάς ηπείρου, σύμφωνα με την European Travel Commission (ETC), τότε κατανοεί το θετικό μομέντουμ που αρχίζει να δημιουργείται.
Οι εκτιμήσεις
Παρότι βέβαια τα προαναφερθέν ενδιαφέρον δεν μετουσιώνεται εξολοκλήρου σε κρατήσεων, ενώ και όποιες κρατήσεις έχουν ήδη γίνει παραμένουν ευέλικτες, η κυβέρνηση προχωρά σε υπεραισιόδοξες προβλέψεις με στόχο να διαμορφώσει ένα γενικότερο θετικό κλίμα, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό όπου η επανεκκίνηση φαντάζει δύσκολο εγχείρημα για ορισμένες επιχειρήσεις.
Να θυμίσουμε ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσαν το γερμανικό φόρουμ Hessischer Kreis και η Boston Consulting Group με θέμα «Το αναπτυξιακό παράδειγμα της Ελλάδας: τολμηρές μεταρρυθμίσεις, έξυπνες και βιώσιμες επενδύσεις στο μέλλον» προέβλεψε ότι φέτος θα φτάσει η χώρα στο 50% των εισπράξεων του 2019
«Πέρυσι ήμασταν στο 25% του 2019, φέτος ελπίζουμε ότι θα ξεπεράσει το 50%» σημείωσε ο Πρωθυπουργός καλώντας μάλιστα παρά την «δύσκολη» επιδημιολογικά περίοδο τους επισκέπτες να έρθουν στη χώρα καθώς τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. «Δεν πρόκειται να κάνουμε οποιονδήποτε συμβιβασμό σε ό,τι αφορά την ασφάλεια καθώς θα καλοσωρίζουμε ανθρώπους στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ωστόσο, το καλοκαίρι του 2021 είναι πολύ διαφορετικό από το καλοκαίρι του 2020», τόνισε.
Αντίστοιχα το οικονομικό επιτελείο φιλοδοξεί να ανακτηθούν δέκα μονάδες επί του συνόλου του «τουριστικού τζίρου» του 2019, οι οποίες θα προσδώσουν 1% στο ΑΕΠ.
Μικρότερο καλάθι όμως φαίνεται να κρατούν οι παράγοντες του τουρισμού τουλάχιστον προς ώρας, τονίζοντας με την πρώτη ευκαιρία την ανάγκη ρεαλιστικών προβλέψεων καθώς και το γεγονός ότι ο αγώνας της φετινής χρονιάς θα κριθεί «στα πέναλτι». Οι εκτιμήσεις τους κινούνται στην ανάκτηση του 40% του 2019, σε αντίθεση με την αρχή της χρονιάς που έκαναν λόγγο για ανάκτηση του 55% με 60% του 2019, κι αυτό γιατί το πρώτο πεντάμηνο έχει ήδη χαθεί.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, κ. Γιάννης Ρέτσος, μιλώντας προ ημερών στο Φόρουμ των Δελφών ανέφερε ότι την τρέχουσα χρονιά οι ταξιδιωτικές εισπράξεις θα φτάσουν το 40% περίπου του 2019 σημειώνοντας ότι η όποια έκφραση εκτιμήσεων γίνεται με πολύ διστακτικό τρόπο.
Τα δεδομένα θα μπορούσαν να αλλάξουν προς το καλύτερο βέβαια αν ο ρυθμός εμβολιασμού προχωρήσει βάσει σχεδίου, αν το πράσινο πιστοποιητικό υιοθετηθεί εγκαίρως κι αν η πολυπόθητη επέκταση της σεζόν γίνει πραγματικότητα.
Πηγή: insider.gr