Η μεσογειακή κουζίνα διαθέτει πληθώρα αγαπημένων τροφίμων, ιδανικά από άποψη θρεπτικών συστατικών, για το τραπέζι των καλοκαιρινών μηνών.
Ξεκινώντας από τα κατεξοχήν καλοκαιρινά, λαδερά φαγητά, τα οποία γίνονται συνήθως με τη χρήση ντομάτας, είναι ιδιαίτερα πλούσια σε λυκοπένιο, υψηλής βιοδιαθεσιμότητας, που προσφέρει αντιοξειδωτική προστασία, πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες. Η εποχιακή μελιτζάνα περιέχει νασουνίνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό φλαβονοειδές, που έχει αποδειχθεί πως προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα από τη δράση των ελεύθερων ριζών.
Τα βλήτα είναι το κατεξοχήν καλοκαιρινό συνοδευτικό των κύριων πιάτων, είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία όπως μαγνήσιο, κάλιο και φώσφορο.
Τα ψάρια κυρίως τα λιπαρά όπως οι σαρδέλες είναι πλούσια σε ω λιπαρά οξέα, βιταμίνες Α και D, ωφελώντας την όραση, την υγεία των οστών και της καρδιάς.
Τα θαλασσινά, όπως οι γαρίδες, τα καβούρια και τα μύδια, είναι χαμηλά σε λιπαρά, ενώ άλλα όπως το καλαμάρι, το καβούρι, τα στρείδια και τα μύδια περιέχουν μικρή ποσότητα ω-3 λιπαρών οξέων.
Αποτελούν όμως πολύ καλή πηγή ιχνοστοιχείων, όπως το σελήνιο, ο ψευδάργυρος, το ιώδιο και ο χαλκός. Το σελήνιο είναι πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό και μαζί με το ιώδιο εμπλέκονται στην καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, ο χαλκός βοηθά στην παραγωγή των λευκών και ερυθρών κυττάρων, ενώ ο ψευδάργυρος συμμετέχει στην παραγωγή τεστοστερόνης και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα θαλασσινά ανήκουν στην κατηγορία των αφροδισιακών τροφίμων.
Καρπούζι: το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο. Γλυκό και δροσιστικό, πλήρως ενυδατικό και πολύ χαμηλό σε θερμίδες (μόνο 30 θερμίδες ανά 100 g). Περιέχει συστατικά χρήσιμα για τον οργανισμό, όπως λυκοπένιο, βιταμίνη C, βιταμίνη Α, και βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως Β6 και Β1, κάλιο αλλά και μαγνήσιο.
Επιλέξτε ποικιλία και χρώμα στα πιάτα σας και εξασφαλίστε τη σωστή θρέψη του οργανισμού σας!
Καλό καλοκαίρι!