Ειδήσεις

Ειδικές δυνάμεις με drone στο σακίδιο – Το σχέδιο των Ενόπλων Δυνάμεων

πιταχύνεται ο σχεδιασμός εξοπλισμού όλων των μελών των Ειδικών Δυνάμεων με drones, με σκοπό την προσαρμογή και των τακτικών τους στα διδάγματα του σύγχρονου πολέμου. Η Αθήνα βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τους Αμερικανούς για την προμήθεια σημαντικού αριθμού περιφερόμενων πυρομαχικών (loitering munitions) Switchblade (τόσο τα παλαιότερα τύπου 300 όσο και κάποια νεότερα τύπου 600 του συγκεκριμένου μοντέλου), τα οποία θα τεθούν στη διάθεση της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου.

Τα Switchblade 300 έγιναν ευρέως γνωστά ιδιαίτερα στο πρώτο στάδιο του ρωσοουκρανικού πολέμου, καθώς παραχωρήθηκαν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις από τις ΗΠΑ, όπου χρησιμοποιήθηκαν κυρίως εναντίον ανδρών του ρωσικού στρατού σε χαρακώματα, πολυβολεία ή οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Στο πρόσφατο παρελθόν, είχαν χρησιμοποιηθεί από το σώμα των Αμερικανών πεζοναυτών και στο Αφγανιστάν αλλά και στο Ιράκ, σε συνδυασμό μάλιστα με άλλα φορητά όπλα που χρησιμοποιούν οι Ειδικές Δυνάμεις, όπως είναι οι φορητοί αντιαρματικοί πύραυλοι Javelin (επίσης γνωστοί από την Ουκρανία).

Αναδιοργάνωση
Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των ελληνικών Ενόπλωn Δυνάμεων, αλλά και της παροχής δυνατοτήτων στο σύνολο των στρατιωτών θητείας, εξετάζεται η εκπαίδευση σε μελλοντικό χρόνο στη χρήση «περιφερόμενων πυρομαχικών», όπως είναι ο ενδεδειγμένος όρος γι’ αυτό που περιγράφεται συχνά (λανθασμένα) ως «καμικάζι drones».

Η παραγωγή εγχώριων συστημάτων αυτού του τύπου σε τέτοιους αριθμούς που να μπορούν να εξοπλιστούν και να εκπαιδευθούν μεγάλες μονάδες του Στρατού Ξηράς, όπως σχεδιάζεται από τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, θα αργήσει, μιας και η ελληνική αμυντική βιομηχανία δεν έχει ακόμη τη δυνατότητα να υποστηρίξει μια τέτοια επένδυση. Είναι και αυτός ο σχεδιασμός μέρος της ευρύτερης συζήτησης για το λεγόμενο «φινλανδικό μοντέλο».

Ωστόσο, κρίθηκε ότι τουλάχιστον οι Ειδικές Δυνάμεις πρέπει να αποκτήσουν και να επεκτείνουν κάποιες υφιστάμενες (περιορισμένες) δυνατότητες με συστήματα που βρίσκονται ήδη στην αγορά. Μάλιστα, η σημασία που δίδεται στην ενίσχυση των Ειδικών Δυνάμεων με αυτά τα συστήματα, φαίνεται από το γεγονός ότι αποτελεί ένα από τα λίγα προγράμματα που τέθηκαν ως άμεσης προτεραιότητας στη μικρή λίστα που συνέταξαν οι υπεύθυνοι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Ο σύγχρονος τρόπος διεξαγωγής πολέμου απαιτεί γνώση χειρισμού drones από το πεζικό, όμως, η χρήση τους από τις Ειδικές Δυνάμεις θα αποτελέσει σταδιακά εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για αποτελεσματικές επιχειρήσεις.

Πέρα από τα πεδία μαχών της Ουκρανίας, η χρήση περιφερόμενων πυρομαχικών έχει καταγραφεί και στη Μέση Ανατολή, στις σκληρές συγκρούσεις του ισραηλινού στρατού με τους τρομοκράτες της Χαμάς. Ενώ η αξία των drones αποδείχθηκε επιχειρησιακά και κατά τη συντριβή των αρμενικών δυνάμεων από τους Αζέρους στο Καραμπάχ.

Τα Switchblade 300 μπορούν να χρησιμοποιηθούν κυρίως εναντίον πεζικού και ελαφράς θωράκισης οχημάτων, έχουν βάρος 2,5 κιλών έκαστο, μήκος περίπου μισό μέτρο και εμβέλεια 10 χιλιομέτρων. Αλλωστε, τα Switchblade 600 μπορούν να είναι αποτελεσματικά και εναντίον τεθωρακισμένων (με βάρος 15 κιλά, μήκος 1,3 μέτρα και εμβέλεια 40 χιλιόμετρα), γι’ αυτό και οι συζητήσεις με τους Αμερικανούς περιλαμβάνουν και των δύο τύπων περιφερόμενα πυρομαχικά.

Το πρόγραμμα βρίσκεται στη φάση της ενεργοποίησής του και γίνεται, ως είθισται στις αγορές από τις ΗΠΑ, μέσω FMS (Foreign Military Sales). Το συνολικό κόστος είναι μικρότερο των 100 εκατ. δολαρίων και μέρος του θα καλυφθεί με χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ. Εν ολίγοις, η Ελλάδα θα καταβάλει λιγότερα από τα μισά χρήματα που απαιτούνται για την προμήθεια των drones, εκμεταλλευόμενη τον πολύ καλό δίαυλο που υπάρχει με τις ΗΠΑ. Οι πιστώσεις μάλιστα για την προμήθεια των Switchblade και ενδεχομένως κάποιων ακόμη συστημάτων που εξετάζεται να αποκτηθούν από το αμερικανικό οπλοστάσιο, προέρχονται από την εξοικονόμηση πόρων που προέκυψαν από την ακύρωση προμήθειας πεπαλαιωμένων συστημάτων αμφίβολης επιχειρησιακής και πρακτικής αξίας στον σύγχρονο πόλεμο.

Τα Bradley
Συνεχίζονται, παράλληλα, οι επαφές με τους Αμερικανούς για την παραχώρηση των 62 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης τύπου Bradley, που αναφέρονται και στην επιστολή που έστειλε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον περασμένο Ιανουάριο, ο Αντονι Μπλίνκεν. Κλιμάκιο του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) θα βρεθεί στις ΗΠΑ για να αξιολογήσει την κατάστασή τους και να κάνει την τελική εισήγηση στην Αθήνα. Φαίνεται, πάντως, ότι δημιουργείται δυνατότητα για διεύρυνση του συγκεκριμένου αριθμού με επιπλέον 102 Bradley, από αποθέματα που διαθέτει η εταιρεία BAE Systems.

Φωτογραφία: Το οπλικό σύστημα Switchblade 300, που έχει ενταχθεί στο οπλοστάσιο των Αμερικανών πεζοναυτών, είναι ένα όπλο που έχει αποδειχθεί αξιόπιστο και ευέλικτο στα πεδία των μαχών, γι’ αυτό και κρίθηκε απαραίτητο για τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις από τη Διεύθυνση Ειδικού Πολέμου. Φωτ. AeroVironment

Πηγή kathimerini.gr

Βασίλης Νέδος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου