Με 2.500 κενές θέσεις στον τουριστικό και στον επισιτιστικό κλάδο οδεύει η Ρόδος προς την πλήρη εξέλιξη της σεζόν χωρίς να διαφαίνονται περιθώρια βελτίωσης της κατάστασης και με τις ελλείψεις να παγιώνονται δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των επιχειρήσεων.
Όπως όλα δείχνουν, το πρόβλημα όχι μόνο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αλλά διογκώνεται όσο οι επισκέπτες μας αυξάνονται κάθε χρόνο αλλά οι κενές θέσεις των εργαζομένων δεν καλύπτονται.
Όπως προκύπτει από ασφαλείς πληροφορίες της «δημοκρατικής», περίπου 700 θέσεις στα ξενοδοχεία της Ρόδου έχουν καλυφθεί με προσωπικό από τις Φιλιππίνες και υπολογίζεται ότι περίπου 200 άτομα Ρομά απασχολούνται στα ξενοδοχεία της Ρόδου.
Σε ό,τι αφορά στους Φιλιππινέζους είναι οι υπάλληλοι που προτιμήθηκαν από τους ξενοδόχους για την αξιοποίηση του νόμου που τους δίνει το δικαίωμα να απασχολήσουν εργαζόμενους από τρίτες χώρες, καλύπτοντας ένα μέρος των κενών θέσεων που αφορούν κυρίως βοηθητικές ειδικότητες. Οι εργαζόμενοι από άλλες τρίτες χώρες που απασχολούνται σε μονάδες της Ρόδου, είναι ελάχιστοι.
Οι Φιλιππινέζοι, μέσω των διακρατικών συμφωνιών, είναι στις πρώτες προτιμήσεις των εργοδοτών για την κάλυψη των κενών θέσεων και ακολουθούν το Πακιστάν και η Αίγυπτος.
Τα εργατικά χέρια από τρίτες χώρες είναι μονόδρομος και για τη Ρόδο αφού παρά τις προσπάθειες για να καλυφθούν οι ανάγκες με ντόπιο εργατικό δυναμικό αλλά και Ελληνες εργαζόμενους από άλλες περιοχές της χώρας, αυτό είναι αδύνατον να συμβεί.
Οι περίπου 200 εργαζόμενοι Ρομά, που επίσης καλύπτουν κενά βοηθητικών ειδικοτήτων είναι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού.
Αρκετοί εργαζόμενοι έχουν έρθει και από άλλες περιοχές της χώρας για να απασχοληθούν σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις του νησιού, ο αριθμός όμως δεν είναι τέτοιος που μπορεί να δώσει ουσιαστικές λύσεις όπως συνέβαινε στην προ κορωνοϊού εποχή, που οι εργαζόμενοι -κυρίως από τη βόρεια Ελλάδα- κάλυπταν μερικές χιλιάδες κενές θέσεις.
Οι περισσότερες κενές θέσεις εντοπίζονται στις ειδικότητες καμαριέρας, σερβιτόρου και βοηθού σερβιτόρου, υποδοχής, λαντζέρη, μάγειρα και βοηθού μάγειρα, συντηρητών και βοηθητικού προσωπικού.
Μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται και στην κάλυψη θέσεων διοικητικού προσωπικού που δεν μπορούν όμως να καλυφθούν από τρίτες χώρες γι΄αυτό και καταγράφεται μια υπερπροσπάθεια για «μετεγγραφές» με δελεαστικά πακέτα προσφορών στον συγκεκριμένο τομέα.
Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν όμως και οι εποχιακές επιχειρήσεις στον τομέα της εστίασης με τους ιδιοκτήτες να προσπαθούν να καλύψουν τις κενές θέσεις σε κουζίνα και σέρβις, με υψηλούς μισθούς.
Στη Ρόδο μέσα στους πρώτους μήνες της φετινής τουριστικής περιόδου, πολλοί εργαζόμενοι στον τομέα της εστίασης δεχόμενοι προτάσεις από άλλους εργοδότες και καλύτερα πακέτα αποδοχών, άλλαξαν δουλειά και εργοδότες ακόμα και περισσότερες από μία φορές!
Οι αποδοτικοί εργαζόμενοι διαπραγματεύτηκαν φέτος καλύτερους μισθούς αλλά και έγιναν «μήλον της έριδος» ανάμεσα σε πολλούς εργοδότες που λαμβάνοντας υπ΄όψιν τη δυσκολία στην εύρεση προσωπικού προσφέρουν «γη και ύδωρ».
Οι συνθήκες εργασίας θα είναι και φέτος δύσκολες, αφού το βάρος των κενών θέσεων επωμίζονται οι εργαζόμενοι με υπερωρίες αλλά και σε πολλές περιπτώσεις χωρίς ρεπό προκειμένου να ανταποκριθούν οι επιχειρήσεις στις αυξημένες ανάγκες.
Το βέβαιο είναι πως το εξουθενωμένο από τις προηγούμενες χρονιές προσωπικό είναι αδύνατον να εργαστεί με τους ίδιους ρυθμούς και φέτος. Επιπλέον, οι νέες ξενοδοχειακές μονάδες που λειτουργούν φέτος στο νησί, θα επιτείνουν ακόμα περισσότερο το ήδη μη διαχειρίσιμο πρόβλημα.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», 100 περίπου εργαζόμενοι απασχολήθηκαν το 2023 σε ξενοδοχεία κυρίως της νότιας Ρόδου προερχόμενοι κατά κύριο λόγο από τις Φιλιππίνες, το Πακιστάν, την Αίγυπτο, το Μπαγκλαντές -στην πλειονότητά τους άνδρες- οι οποίοι κάλυψαν κενές θέσεις στην εστίαση και στην καθαριότητα και φέτος ο αριθμός τους έφτασε τους 700!
Τα φθηνά εργατικά χέρια και η προθυμία των κατοίκων να εγκαταλείψουν τις χώρες τους για να εργαστούν στην Ελλάδα, αποτελούν λύση στο τεράστιο πρόβλημα των κενών θέσεων εργασίας στις τουριστικές περιοχές.
Παρά τους γενναιόδωρους πλέον μισθούς και τις βελτιωμένες συνθήκες εργασίες, το πρόβλημα παραμένει άλυτο και τείνει να καταστεί μη διαχειρίσιμο.
Οι εξαντλητικοί ρυθμοί εργασίας και οι υπερωρίες οδήγησαν και πέρσι πολλούς εργαζόμενους σε υπερκόπωση και σε αναρρωτικές άδειες ήδη από τον Αύγουστο και η ίδια κατάσταση αναμένεται να επικρατήσει και φέτος.
Στην παρούσα περίοδο επικρατεί έντονος προβληματισμός στην τοπική αγορά με εργαζόμενους να υποβάλλουν από τώρα παραιτήσεις εξαιτίας του φόρτου εργασίας, να παίρνουν αναρρωτικές άδειες λόγω υπερκόπωσης, να αλλάζουν θέσεις εργασίας εν μια νυκτί αποδεχόμενοι προσφορές ακόμα και με διπλάσιο μισθό και με καταστήματα να περιορίζουν τις ώρες λειτουργίας τους σε μια σεζόν που εκτιμάται ότι η Ρόδος θα καταρρίψει και νέο ρεκόρ αφίξεων.
https://www.dimokratiki.gr/21-05-2024/me-2500-kenes-thesis-prosopikou-odevoun-tourismos-ke-episitismos-filippinezi-ke-roma-kalypsan-900-thesis/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.