Αθώοι κρίθηκαν χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου 7 αιρετοί που ενεπλάκησαν στην πολύκροτη υπόθεση της λειτουργίας καντίνας σε κοινόχρηστο χώρο του πρώην Δήμου Λινδίων.
Η υπόθεση για την οποία είχε προκληθεί μεγάλος θόρυβος στο νησί, τον Ιούνιο του 2010, μετά την αποστολή ανώνυμων καταγγελιών στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στις δικαστικές αρχές και στα τοπικά ΜΜΕ, αποδείχτηκε… «φούσκα».
Κατηγορούμενοι για παράβαση καθήκοντος και για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος ήταν συγκεκριμένα οι κ.κ. Γεώργιος Ελευθερίου, Γεώργιος Αντωναράκης, Βασίλειος Παπαιωάννου, Παναγιώτης Ιδομενέας, Νικόλαος Σαββαϊδης, Βαγιανός Διακολουκάς, Σταύρος Ορφανός και Στεργούλα Ελευθερίου.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι 7 πρώτοι, ως υπάλληλοι με πρόθεση παρέβησαν τα καθήκοντα της υπηρεσίας τους με σκοπό να προσπορίσουν σε άλλον παράνομο όφελος και να βλάψουν άλλον και συγκεκριμένα ο μεν πρώτος εξ’αυτών με την ιδιότητα του ως Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λινδίων, οι δε λοιποί με την ιδιότητα τους ως μελών του ως άνω Συμβουλίου, στα καθήκοντα των οποίων αναγόταν η χορήγηση αδειών λειτουργίας κινητής καντίνας για άσκηση υπαίθριου στάσιμου εμπορίου, στην από 27.08.2008 συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λινδίων και παρά την αντίθετη εισήγηση του αρμοδίου Γραφείου έκδοσης αδειών καταστημάτων του Δήμου η οποία ανέφερε: «σας διαβιβάζουμε ολόκληρο τον φάκελο στον οποίο περιέχονται τα δικαιολογητικά που έχουν υποβληθεί στο Δήμο, προκειμένου να -χορηγηθεί άδεια άσκησης υπαίθριου στάσιμου εμπορίου για λειτουργία κινητής καντίνας που βρίσκεται στην Κεντρική παραλία Δ.Δ. Λίνδου, εντός ιδιωτικού ακινήτου με KM 181 γαιών Λίνδου…στην Στεργούλα Ελευθερίου του Ευαγγέλου, λαμβάνοντας υπόψη ότι η ενδιαφερόμενη δεν πληροί τις προϋποθέσεις που προβλέπονται από την σχετική νομοθεσία, καθόσον δεν έχει εισοδήματα αποκλειστικά από την άσκηση υπαίθριου εμπορίου και το ατομικό της εισόδημα ξεπερνάει το αφορολόγητο μισθωτών και συνταξιούχων», προέβησαν σε λήψη απόφασης για την χορήγηση αδείας λειτουργίας κινητής καντίνας για άσκηση -υπαίθριου στάσιμου εμπορίου στην Στεργουλα Ελευθερίου, η οποία είναι σύζυγος του τότε προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Ελευθερίου Γεωργίου.
Η τελευταία φέρεται στο ίδιο κατηγορητήριο με πρόθεση να προκάλεσε σε άλλους την απόφαση να εκτελέσουν τις άδικες πράξεις που διέπραξαν.
Το δικαστήριο τους έκρινε αθώους αφού δεν διαπίστωσε δόλο, ενώ κρίθηκε ότι από τη συγκεκριμένη πράξη δεν προκλήθηκε βλάβη σε βάρος του δήμου και του δημοσίου.
Σημειώνεται μάλιστα ότι η καντίνα δεν δούλεψε καθόλου και ότι υπήρξε μη σύννομη εισήγηση της τεχνικής υπηρεσίας που παρέσυρε τους αιρετούς.
Ως συνήγοροι υπεράσπισής τους παρέστησαν οι δικηγόροι κ.κ. Σταύρος Σταυρής και Παν. Παναγιωτακόπουλος.