Aκρως επιφυλακτικές να προβούν σε προσλήψεις εμφανίζονται οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, λόγω της παρατεταμένης αβεβαιότητας στη χώρα, που συνδέεται κατά κύριο λόγο με τη μακρά περίοδο διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους και δευτερευόντως με την προοπτική αλλαγής του εργασιακού θεσμικού πλαισίου στον ιδιωτικό τομέα. Οι φόβοι και η ανησυχία του επιχειρηματικού κόσμου αποτυπώνονται στις εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές απασχόλησης, κάτι που καταγράφεται σε όλες τις εκτιμήσεις οργανισμών αλλά και στην ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος.
Νούμερο ένα παράγοντας που μπλοκάρει τις επιχειρήσεις είναι η ανησυχία για επιβολή μέτρων ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων. Οπως μάλιστα σημειώνει στην «Κ» η CEO της εταιρείας στρατηγικών λύσεων ανθρώπινου δυναμικού, People for Business, Ρεβέκκα Πιτσίκα αυξάνεται ο αριθμός των εταιρειών που δεν ακυρώνουν αλλά παγώνουν έργα, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις ενώ ο Μάιος είναι ο πρώτος μήνας από τις αρχές του 2014 που γίνεεται λόγος ξανά για απολύσεις στελεχών.
Ενας επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας θεωρείται το συνεχώς μεταβαλλόμενο φορολογικό πλαίσιο, και οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για νέα αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες, αυτό αναμένεται να μεταφραστεί σε απολύσεις.
Όπως επισημαίνει η κ. Πιτσίκα, το συνεχώς μεταβαλλόμενο φορολογικό πλαίσιο ωθεί πολυεθνικές εταιρείες να φύγουν από την Ελλάδα. «Εταιρείες με ηχηρά ονόματα που μπορεί στη χώρα μας να είχαν μόνο εμπορική δραστηριότητα, αλλά που απασχολούσαν συνήθως 40-50 εργαζόμενους, εγκαταλείπουν την Ελλάδα, με αποτέλεσμα στην καλύτερη περίπτωση να μένουν κάποιοι εργαζόμενοι χωρίς δουλειά (αν μιλάμε για εξαγορά από άλλη εταιρεία), στη χειρότερη, μένουν όλοι άνεργοι» δηλώνει χαρακτηριστικά. Οι περικοπές προσωπικού γίνονται κυρίως σε πιο παραδοσιακές ειδικότητες.
Καθημερινή