«Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας θα είναι μια καταστροφική πράξη τόσο σε επίπεδο διαβίωσης όσο στην επιχειρηματικότητα και τον τουρισμό. Θα αυξήσει σημαντικά το κόστος διαβίωσης όλων μας».
Στις συνέπειες από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ αναφέρεται μεταξύ άλλων σε συνέντευξή της στη «δ», η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος και πρόεδρος της οργάνωσης «Γυναίκες Χωρίς Σύνορα» κ. Χαρούλα Γιασιράνη.
«Θα πληγεί ο τουρισμός, δηλαδή ο τομέας από τον οποίο άμεσα ή έμμεσα εξαρτόμαστε όλοι. Θα έχουμε τελικά, την κατάργηση της μοναδικής νησιωτικής πολιτικής. Για αυτό το δικαίωμα πρέπει δυναμικά να αντιδράσουμε ενωμένοι όλοι οι κάτοικοι των νησιών», δηλώνει η κ. Χαρούλα Γιασιράνη.
Η κ. Γιασιράνη αναφέρεται και στην αύξηση των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας, εξαιτίας της κρίσης.
«Οι «Γυναίκες Χωρίς Σύνορα» έχουμε σε εξέλιξη μια μεγάλη δράση για την καταπολέμηση της βίας τα δύο τελευταία χρόνια. Περιλαμβάνει στοχευμένες ενημερωτικές-εκπαιδευτικές ενέργειες και καμπάνια μέσω των ΜΜΕ που απέδωσε ήδη, σημαντικά,αφού πολλές γυναίκες ήρθαν σε μας για βοήθεια και συστηματική ψυχοκοινωνική και νομική υποστήριξη σε ατομικές και ομαδικές συνεδρίες», δηλώνει η κ. Γιασιράνη.
Η συνέντευξή της κ. Χαρούλας Γιασιράνη, αναλυτικά:
• Πώς εξελίσσεται η προσπάθεια για την εφαρμογή ευρωπαϊκών προγραμμάτων σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες;
Χρονικά, βρισκόμαστε στην ολοκλήρωση και το κλείσιμο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων της προγραμματικής περιόδου 2007-2013. Από την Περιφέρεια είχαν ενταχθεί μια σειρά από έργα τα οποία στην εκπνοή της περιόδου κινδύνευαν να απενταχθούν είτε γιατί οι φάκελοί τους ήταν ελλιπείς ή επειδή είχε χαθεί πολύτιμος χρόνος. Πρόκειται για έργα με προϋπολογισμό που ανέρχεται στο 1.000.000 ευρώ. Όταν αναλάβαμε τα καθήκοντά μας κάναμε κυριολεκτικά αγώνα δρόμου τόσο εγώ όσο και οι υπηρεσιακοί παράγοντες για να μπορέσουμε να τα σώσουμε.Το ένα δημοπρατείται στις 23/06/15 και αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας με αντικατάσταση συμβατικών φωτιστικών σε νέα, με λαμπτήρες led,ενώ το άλλο θα δημοπρατηθεί τον Ιούλιο και αφορά το Κέντρο Γαστρονομίας. Την επόμενη εβδομάδα συμμετέχουμε στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη. Εκεί θα παρουσιαστούν τα νέα προγράμματα της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020. Μετά το συνέδριο θα επιλέξουμε τα νέα έργα, με καλό σχεδιασμό για να αποφύγουμε κάθε εμπόδιο στην υλοποίησή τους.
• Πόσο εύκολη είναι η εφαρμογή του νέου προγράμματος «Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους» που ανακοινώσατε με τον κ. Ζωγραφίδη; Θα ωφεληθούν και άνθρωποι που δεν συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις;
Έχει ήδη διαφανεί από την ανακοίνωσή του τόσο το μέγεθός του, όσο και οι δυσκολίες του. Στη σύσκεψη που έγινε προ ημερών στο Υπουργείο Εργασίας, η Υφυπουργός κα Θεανώ Φωτίου μας ανακοίνωσε ότι θέλει «να τρέξει γρήγορα» το πρόγραμμα για να επωφεληθούν το συντομότερο οι συμπολίτες μας που βρίσκονται ή απειλούνται από φτώχεια. Διαδικαστικά όμως το εγχείρημα είναι αντικειμενικά δύσκολο, αφού πρέπει όσοι το υλοποιήσουν, δηλαδή οι Περιφέρειες και Δήμοι,να τρέξουν διαδικασίες πολύ σύντομα, χωρίς τις απαραίτητες υποδομές. Από την πλευρά μας έχουμε ένα παραπάνω βαθμό δυσκολίας λόγω της πολυνησίας της Περιφέρειας . Θα πρέπει να έχουμε πολλά σημεία διανομής και πολλούς πιστοποιημένους για το πρόγραμμα υπηρεσιακούς για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τους επωφελούμενους. Καταβάλλουμε πολλή μεγάλη προσπάθεια μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Ηλία Ζωγραφίδη για να ανταποκριθούμε γρήγορα στις απαιτήσεις. Στη διανομή των τροφίμων και των άλλων αναγκαίων ειδών θα μπορούν να ενταχθούν και πολίτες που δεν έχουν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος. Η ένταξη και η επιλογή τους θα γίνει από το υπουργείο, αφού καταγραφούν σε ηλεκτρονική πλατφόρμα από υπηρεσιακούς σε σημεία που θα ανακοινώσουμε τις επόμενες εβδομάδες.
• Ειδικά στα Δωδεκάνησα ποιά θα είναι τα σημεία διανομής των τροφίμων;
Για την επαρχία Ρόδου, που περιλαμβάνει τα νησιά Ρόδο, Σύμη, Χάλκη, Τήλο, Καστελόριζο τη διανομή θα την κάνει ο Δήμος Ρόδου. Για την επαρχία Καλύμνου στην οποία περιλαμβάνονται τα νησιά, Κάλυμνος, Λέρος, Αστυπάλαια, Πάτμος, Λειψοί Αγαθονήσι, Αρκιοί, καθώς και στην επαρχία Καρπάθου τη διανομή θα κάνει η Περιφέρεια, σε σημεία που θα ανακοινώσουμε άμεσα,αφού πρέπει να γίνει η απαραίτητη προετοιμασία.
• Σας ανησυχεί η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ σε όλη τη χώρα και η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά του Αιγαίου καθώς το κόστος διαβίωσης θα γίνει δυσβάστακτο για πολλές οικογένειες;
Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας θα είναι μια καταστροφική πράξη τόσο σε επίπεδο διαβίωσης όσο στην επιχειρηματικότητα και στον τουρισμό. Θα αυξήσει σημαντικά το κόστος διαβίωσης όλων μας και θα πάψουν τα νησιά να είναι ανταγωνιστικοί τουριστικοί προορισμοί. Θα πληγεί ο τουρισμός δηλαδή ο τομέας από τον οποίο άμεσα ή έμμεσα εξαρτόμαστε όλοι . Θα έχουμε τελικά, την κατάργηση της μοναδικής νησιωτικής πολιτικής. Για αυτό το δικαίωμα πρέπει δυναμικά να αντιδράσουμε ενωμένοι όλοι οι κάτοικοι των νησιών.
• Η οικονομική κρίση πιστεύετε πως έχει γίνει αιτία να αυξηθούν τα περιστατικά βιας σε οικογένειες στη Ρόδο; Πώς σκέπτεστε να αντιμετωπίσετε το φαινόμενο;
Το φαινόμενο παρουσιάζει δραματική αύξηση στα χρόνια της κρίσης. Η οικονομική δυσχέρεια που οφείλεται στην απώλεια θέσεων εργασίας , επηρεάζει τις οικογενειακές ή συντροφικές σχέσεις καθοριστικά. Την απώλεια της εργασίας ακολουθεί η απώλεια του ηγετικού ακόμα ρόλου του άνδρα στην οικογένεια και την κοινωνία με αποτέλεσμα να φέρεται βίαια, προσβλητικά, ταπεινωτικά στη γυναίκα,τη σύντροφο ή ακόμα και στα παιδιά του. Οι «Γυναίκες Χωρίς Σύνορα» έχουμε σε εξέλιξη μια μεγάλη δράση για την καταπολέμηση της βίας τα δύο τελευταία χρόνια. Περιλαμβάνει στοχευμένες ενημερωτικές-εκπαιδευτικές ενέργειες και καμπάνια μέσω των ΜΜΕ που απέδωσε σημαντικά, αφού πολλές γυναίκες ήρθαν σε μας για βοήθεια και συστηματική ψυχοκοινωνική και νομική υποστήριξη σε ατομικές και ομαδικές συνεδρίες.
• Υπήρξαν γυναίκες που κατέληξαν να μένουν με τα παιδιά στους στον ξενώνα για να γλιτώσουν τη βία;
Κάποιες από αυτές που δεν είχαν δυνατότητα να μείνουν με ασφάλεια σε άλλη κατοικία ή δεν είχαν την οικονομική άνεση,πήγαν στο ξενώνα. Εκεί έμειναν μέχρι να αποκτήσουν τα εφόδια για να ζήσουν αυτόνομα. Δυστυχώς ο ξενώνας γυναικών θυμάτων βίας της Ρόδου βρίσκεται στην πρώτη θέση πανελλαδικά σε φιλοξενία γυναικών θυμάτων και των παιδιών τους.
• Με αφορμή το γεγονός ότι είστε πρόεδρος της «Οργάνωσης Γυναίκες χωρίς Σύνορα» ποιές δράσεις θα υλοποιήσετε μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα και τι σχεδιάζετε ακόμη;
Προτεραιότητά μας είναι να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας μέχρι το τέλος του χρόνου. Μετά έχουμε σχέδια να κάνουμε τέτοιες δράσεις ακόμη στη Ρόδο αλλά και στα γύρω νησιά για να δώσουμε τη δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες και ειδικά στις γυναίκες να ενημερωθούν για να καταπολεμήσουν το φαινόμενο.