Συνεντεύξεις

Ευθύμιος Λέκκας: «Διανύουμε μια περίοδο σεισμικής διέγερσης»

«Η Ελλάδα είναι χώρος όπου μπορεί να εκδηλωθεί μεγάλος σεισμός. Γίνονται διάφορες προσεγγίσεις με περισσότερη ή λιγότερη ακρίβεια.. Οι επιστήμονες είναι συνδεδεμένοι με την κοινωνία. Θα πρέπει να είναι σοβαροί και να μην προκαλούν ανησυχία στους πολίτες. Πρέπει να ενημερώνουν την πολιτεία για ένα σεισμικό γεγονός».
Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας καθηγητής Γεωλογίας σεισμολόγος κ. Ευθύμιος Λέκκας με αφορμή τις επιστημονικές ανακοινώσεις που γίνονται κατά καιρούς.
Ο κ. Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε πως δεν ανησυχεί από τη σεισμική δραστηριότητα στα Δωδεκάνησα.
«Είναι επόμενο να υπάρχει αυτή η σεισμικότητα γιατί όπως και να το κάνουμε προηγήθηκε σεισμός. Διανύουμε μια περίοδο σεισμικής διέγερσης . Σε κάθε περίπτωση παρακολουθούμε την εξέλιξη και δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα».
Σε ερώτηση σχετικά με την εμπειρία που απέκτησε από την επίσκεψή του στο Νεπάλ, ο κ. Λέκκας δήλωσε:
«Στο Νεπάλ σημειώθηκε ένα τεράστιο σεισμικό γεγονός. Είδαμε εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν μείνει αβοήθητοι. Δεκάδες χιλιάδες ήταν τραυματισμένοι και εγκλωβισμένοι στα ερείπια. Ήταν μια τεράστια καταστροφή που μας άφησε ανεξίτηλα σημάδια».
Ο κ. Ευθύμιος Λέκκας αναφέρεται και στο νέο πρόγραμμα του ΟΑΣΠ που θα περιλαμβάνει αρκετές δράσεις.

Η συνέντευξη του κ. Ευθύμιου Λέκκ,α αναλυτικά:
• Σας ανησυχεί η σεισμική δραστηριότητα που σημειώθηκε και στα Δωδεκάνησα;
Μετά από το μεγάλο σεισμό στην Κάσο έχουμε μεγάλη σεισμικότητα όχι μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά σε όλο το νομό Δωδεκανήσου. Είναι επόμενο να υπάρχει αυτή η σεισμικότητα γιατί όπως και να το κάνουμε προηγήθηκε σεισμός. Διανύουμε μια περίοδο σεισμικής διέγερσης. Σε κάθε περίπτωση παρακολουθούμε την εξέλιξη και δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα.
• Γιατί επιμένουν οι επιστήμονες για την εκδήλωση μεγάλου σεισμού και ανακινούν συνεχώς το θέμα; Είναι ορατός ο κίνδυνος;
Κοιτάξτε, η Ελλάδα είναι χώρος όπου μπορεί να εκδηλωθεί μεγάλος σεισμός. Γίνονται διάφορες προσεγγίσεις με περισσότερη ή λιγότερη ακρίβεια. Επισημαίνω πως οι προγνώσεις πρέπει να είναι σοβαρές. Πάνω από όλα όμως όλοι οι επιστήμονες πρέπει να έχουν κοινωνική ευαισθησία και να χρησιμοποιούν τα σύγχρονα συστήματα προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Αυτό οφείλουν να κάνουν. Οι επιστήμονες είναι συνδεδεμένοι με την κοινωνία. Θα πρέπει να είναι σοβαροί και να μην προκαλούν ανησυχία στους πολίτες. Πρέπει να ενημερώνουν την πολιτεία για ένα σεισμικό γεγονός.
• Ποιές είναι οι εντυπώσεις που αποκομίσατε από το σεισμό που σημειώθηκε στο Νεπάλ;
Στο Νεπάλ σημειώθηκε ένα τεράστιο σεισμικό γεγονός. Δεν μπορεί το συλλάβει κάποιος που δεν έχει λάβει μέρος σε τέτοιες αποστολές. Σε κάθε περίπτωση εμάς μας σημάδεψαν οι επτά ημέρες που μείναμε εκεί. Χωρίς φαγητό νερό και γενικά τα απαραίτητα. Αυτό δεν είχε νόημα γιατί είδαμε εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν μείνει αβοήθητοι. Δεκάδες χιλιάδες ήταν τραυματισμένοι και εγκλωβισμένοι στα ερείπια. Ήταν μια τεράστια καταστροφή που μας άφησε ανεξίτηλα σημάδια.
• Οι υπηρεσίες στην Ελλάδα και στη Ρόδο είναι προετοιμασμένες για τέτοια φαινόμενα;
Σε πολύ μεγάλο επίπεδο είμαστε προετοιμασμένοι. Η προετοιμασία εξαρτάται από πολλά πράγματα. Το ίδιο και η αποτελεσματικότητα σε μια έκτακτη ανάγκη. Έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση, τους ανθρώπους, τους πόρους, τις δομές που υπάρχουν. Σε μεγάλο βαθμό οι Έλληνες είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν ένα μεγάλο σεισμό. Όσο μεγαλώνει όμως το μέγεθος της σεισμικής δόνησης καταλαβαίνετε ότι τόσο αυξάνεται και ο βαθμός δυσκολίας στην αντιμετώπιση. Τους κινδύνους που θα εμφανιστούν μέσα σε κάποια λογικά πλαίσια μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε.
• Τι έχουν δείξει οι έλεγχοι στα δημόσια κτήρια σε ό,τι αφορά την αντοχή τους σε ισχυρούς σεισμούς;
Σε όσα δημόσια κτήρια έγιναν έλεγχοι έδειξαν πως μπορούν σε ικανό βαθμό να αντεπεξέλθουν σε μια σεισμική δόνηση. Είμαστε σε καλό επίπεδο. μένει να γίνει δουλειά ακόμη σε κτήρια στα οποία δεν έχουν γίνει έλεγχοι.
• Μπορούν να αντέξουν τα σχολικά κτήρια;
Το συντριπτικό ποσοστό των κτηρίων όπου λειτουργούν σχολεία μπορεί. Υπάρχουν όμως και κάποια παλιά κτήρια. Σε αυτά που είναι όμως σε λειτουργία προσπαθούμε να βάλουμε κανόνες σεισμικής ασφάλειας προκειμένου να μην κινδυνεύουν οι μαθητές που είναι στο εσωτερικό τους.
• Ποιά είναι τα επόμενα βήματα που θα γίνουν από τον οργανισμό αντισεισμικής προστασίας;
Θα καθοριστούν τα επόμενα βήματά μας στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΣΠ που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Τρίτη 23 Ιουνίου. Θα κατατεθεί για έγκριση ένα φιλόδοξο πρόγραμμα. Τα κονδύλια είναι λίγα. Οι επιστήμονες όμως έστω και με λίγα χρήματα πρέπει να προσπαθούν για το καλό του κοινωνικού συνόλου. Έχουν δρομολογηθεί δεκάδες δράσεις που θα υλοποιηθούν σε όλη τη χώρα όπως εκπαίδευση σε σχολεία και υπηρεσίες.
• Περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα δράσεις και για τα Δωδεκάνησα;
Έχουν περιληφθεί δράσεις και για τα Δωδεκάνησα. Θα υπάρχει πλούσια η δραστηριότητα του ΟΑΣΠ.
• Έχετε συνεργασία με το Δήμο Ρόδου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την ανανέωση των συμβάσεων για την αντισεισμική προστασία;
Είμαστε σε συνεργασία και με το δήμο Ρόδου και την Περιφέρεια. Έχουμε αποφασίσει ένα πρόγραμμα ελάχιστων ενεργειών για να είμαστε σε ικανότητα και ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε μια έκτακτη ανάγκη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου