Συνεντεύξεις

Νίκος Μπόνης : «Εξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα μας οδηγήσει σε καταστροφή»

«Η μη συμφωνία έχει παγώσει την αγορά και υπονομεύει κάθε προοπτική ανάπτυξης, ιδίως εν μέσω της τουριστικής περιόδου. Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να συνειδητοποιήσει έστω και τώρα, πως η ευημερία των Ελλήνων προϋποθέτει την βελτίωση της απασχόλησης, των αμοιβών εργασίας, σημαίνει αύξηση της παραγωγικότητας, της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της οικονομίας»
Στην ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στη «δ», ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Νίκος Μπόνης.
«Ένα σενάριο που όλοι απευχόμαστε είναι μια ενδεχόμενη έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη. Αυτό θα μας οδηγούσε στην καταστροφή. Οι επιχειρήσεις δεν πρόκειται να αναπτυχθούν και το κράτος χάνοντας συνεχώς έσοδα μπορεί να βρεθεί σε αδυναμία να διατηρήσει τα σημερινά επίπεδα μισθών και συντάξεων ή ακόμη και την πληρωμή των στοιχειωδών για την λειτουργία του», δηλώνει ο κ Νίκος Μπόνης.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου αναφέρεται και στις κατασχέσεις των λογαριασμών επιχειρηματιών του νησιού από το Δήμο Ρόδου.
«Η απόφαση του δήμου να κατάσχει τους λογαριασμούς επιχειρηματιών ήταν άκρως λανθασμένη, διότι προχώρησε στην τιμωρητική ενέργεια για τους επιχειρηματίες προτού τελειώσει η προθεσμία που έχει τεθεί για τη ρύθμιση οφειλών. Η συγκεκριμένη πράξη σημαίνει καταδίκη εν μέσω της σεζόν», τονίζει ο κ. Νίκος Μπόνης.

Η συνέντευξη του κ. Νίκου Μπόνη, αναλυτικά:
• Πώς διαμορφώνεται ή κατάσταση στην αγορά καθώς δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές της χώρας;
Μιλάμε ξεκάθαρα για μια “ισορροπία τρόμου”. Η μη συμφωνία έχει παγώσει την αγορά και υπονομεύει κάθε προοπτική ανάπτυξης, ιδίως εν μέσω της τουριστικής περιόδου. Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να συνειδητοποιήσει έστω και τώρα, πως η ευημερία των Ελλήνων προϋποθέτει την βελτίωση της απασχόλησης, των αμοιβών εργασίας, σημαίνει αύξηση της παραγωγικότητας, της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της οικονομίας. Προϋποθέτει δηλαδή σημαντικές μεταρρυθμίσεις και αύξηση των επενδύσεων. Βασικός κανόνας για μακροπρόθεσμες επενδύσεις είναι ένα σταθερό και προβλέψιμο θεσμικό και οικονομικό περιβάλλον, με ανοιχτή την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και ενίσχυση εμπιστοσύνης των επενδυτών στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μας.

• Έντονα ακούγεται πλέον πως ή Ελλάδα θα τεθεί εκτός ευρωζώνης. Τι θα σημάνει αυτό για την τοπική οικονομία;
Η τοπική οικονομία βασίζεται στο μεγαλύτερο ποσοστό της στον τουρισμό. Ένα σενάριο που όλοι απευχόμαστε είναι μια ενδεχόμενη έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη. Αυτό θα μας οδηγούσε στην καταστροφή. Το τουριστικό μας προϊόν θα καταστραφεί. Όπως όλοι γνωρίζουμε τα επίπεδα του πρωτογενούς τομέα είναι αμελητέο ποσοστό. Όπως επίσης είναι γνωστό, η Ελλάδα δεν διαθέτει εργοστάσια που να παράγουν προϊόντα τα οποία να είναι απαραίτητα για την λειτουργία το ξενοδοχείων, των εστιατορίων κ.λ.π. εισάγουμε σχεδόν τα πάντα. Με την αποχώρηση της χώρας ο πληθωρισμός θ´ ανέβει κατακόρυφα σε ποσοστό της τάξης 30 με 50% με ότι αυτό συνεπάγεται για την εισαγωγή προϊόντων.Με λίγα λόγια το κόστος κτήσης ενός προϊόντος θα είναι άμεσα 30 με 50% μεγαλύτερο. Χωρίς συμφωνία λοιπόν -και κατά συνέπεια χωρίς επενδύσεις-, οι άνεργοι δεν πρόκειται να βρουν δουλειά, δεν πρόκειται να μείνουν στη χώρα μας, στον τόπο μας, τη Ρόδο μας. Οι επιχειρήσεις δεν πρόκειται να αναπτυχθούν και το κράτος χάνοντας συνεχώς έσοδα μπορεί να βρεθεί σε αδυναμία να διατηρήσει τα σημερινά επίπεδα μισθών και συντάξεων ή ακομη και την πληρωμή των στοιχειωδών για την λειτουργία του.

• Ποιες θα είναι οι συνέπειες από την αύξηση του ΦΠΑ και την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά; Ποιοι θα θιγούν από αυτό το μέτρο;
Μια ενδεχόμενη κατάργηση του καθεστώτος των συντελεστών του Αιγαίου, θα σημαίνει αύξηση του κόστους ζωής στα νησιά, τουλάχιστον κατά 13% σύμφωνα με την μελέτη που εκπόνησε η ΕΣΕΕ για λογαριασμό του εμπορικού συλλόγου Ρόδου. Είναι δεδομένο πως με την αύξηση αυτή σε προϊόντα, αγαθά και υπηρεσίες, θα επέλθει απώλεια της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος του τόπου μας, σε σχέση με γειτονικές χώρες. Πέραν όμως του τουρισμού, η επιβίωση των νησιωτών θα είναι ακριβότερη κατά πολύ. Άμεσα θα αυξηθεί κατακόρυφα το κόστος ζωής, ενώ παράλληλα τα έσοδα όλο και θα περιορίζονται. Συνεπώς, εκείνοι που θα πληγούν σε ενα τέτοιο ενδεχόμενο, είναι ΟΛΟΙ οι κάτοικοι των νησιών, επιχειρηματίες ή μη.

• Ποια είναι η άποψή σας για την απόφαση του δήμου να κατάσχει τραπεζικούς λογαριασμούς επιχειρηματιών; Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις των επιχειρηματιών;
Η απόφαση του Δήμου να κατάσχει τους λογαριασμούς επιχειρηματιών ήταν άκρως λανθασμένη, διότι προχώρησε στην τιμωρητική ενέργεια για τους επιχειρηματίες προτού τελειώσει η προθεσμία που έχει τεθεί για τη ρύθμιση οφειλών. Στην συνάντηση που κάναμε με τον Δήμαρχο Ρόδου, ζητήσαμε να βρει τρόπο για να αρθούν οι κατασχέσεις των λογαριασμών και παράλληλα αναλάβαμε την υποχρέωση να πείσουμε εκείνους που δεν είχαν υπαχθεί στη ρύθμιση να το κάνουν άμεσα τακτοποιώντας τις οικονομικές εκκρεμότητες που υπάρχουν προς τον Δήμο (φυσικά μιλάμε για όλες τις οφειλές πλην του Δη.Φο.Δω.). Στην πράξη όμως, η ενέργεια του Δήμου να προχωρήσει στην κατάσχεση των λογαριασμών των επιχειρήσεων και το μπλοκάρισμα του ΑΦΜ τους, σημαίνει καταδίκη εν μέσω της σεζόν. Δηλαδή, αυτομάτως, οι επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση τραπεζικό στο σύστημα, τα δάνειά τους κρίνονται ληξιπρόθεσμα και άμεσα απαιτητά και εκ του νόμου για να μπορέσει να ξεμπλοκάρει ΑΦΜ και λογαριασμό θα πρέπει να καταβάλει το 25% της αρχικής οφειλής του. Όπως καταλαβαίνετε αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο για έναν επιχειρηματία, δηλαδή να μπορέσει να καταβάλει το 25% εφάπαξ την στιγμή που δεν το έχει, και την ώρα που η ρευστότητα στην αγορά είναι πολύ περιορισμένη. Εάν ο Δήμος δεν είχε προχωρήσει στην καταστροφική αυτή -για την επιχειρηματικότητα- πράξη, θα μπορούσε ο κάθε επιχειρηματίας να είχε υπαχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων πληρώνοντας φυσικά το αντίστοιχο ποσό.
Προφανώς οι επιχειρηματίες που έχουν “μπλοκαριστεί” από τον δήμο -τουλάχιστον εξ όσων με έχουν ενημερώσει αρκετοί-, θα προχωρήσουν σε αιτήσεις ανάσχεσης της κατάσχεσης.. Ενώ είναι ευχής έργον το γεγονός πως δεν έχει γίνει πράξη η απειλή να σταλούν τα 500 νέα κατασχετήρια, συνεπώς, μπορούμε να ελπίζουμε πως δεν θα ξεκινήσει ο ενταφιασμός και άλλων επιχειρήσεων από την Δημοτική Αρχή της Ρόδου. Ξέρετε είναι πρωτοφανές, μια δημοτική αρχή να καταδικάζει στο κλείσιμο και την χρεοκοπία μια επιχείρηση, την ώρα που αυτή έχει καταφέρει να επιβιώσει μέσα στην κρίση. Ο επιχειρηματικός κόσμος εύχεται να μην υπάρξει συνέχεια σ αυτόν τον εφιάλτη.

• Έχει επηρεαστεί η αγορά από τη μείωση των αφίξεων;
Οι τουρίστες που έρχονται ζητούν από τα ξενοδοχεία που μένουν χρηματοκιβώτια για να κρύψουν τα μετρητά τους. Την ίδια ώρα, η αγορά έχει σαφώς επηρεαστεί από την μείωση των αφίξεων και όχι μόνο των αφίξεων, αφού η πλειοψηφία των τουριστών που καταφθάνουν στη Ρόδο με συστάσεις και οδηγίες απ’ τα πρακτορεία τους, οι οποίες αναφέρουν ρητά να έχουν μετρητά μαζί τους γιατί ενδέχεται να μην μπορούν να προχωρήσουν σε ανάληψη από τα ελληνικά ATΜ. Οπότε όπως καταλαβαίνετε, εάν κάποιος επισκέπτης, θέλει να ξοδέψει χρήματα στην Ρόδο, να μην το κάνει γιατί ζει υπό το καθεστώς της αβεβαιότητας αναφορικά με το τι μέλη γενέσθαι στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των διακοπών και μέχρι την αναχώρηση του. Άρα λοιπόν η κατάσταση μας είναι ήδη τραγική. Ενώ το να επικρατεί η άποψη στην Αμερική, τη Ρωσία, την Ευρώπη οτι η Ελλάδα χρεοκοπεί ανα πάσα ώρα, μόνο καλό δεν μας κάνει. Θεωρώ πως πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε σε μια συμφωνία με τους εταίρους μας.

• Ποιες είναι οι προσδοκίες από τις θερινές εκπτώσεις; Πιστεύετε πως χρειάζονται και οι ενδιάμεσες εκπτώσεις;
Προσδοκίες δεν υπάρχουν κι αν υπάρχουν αυτές είναι μηδαμινές. Οι εκπτώσεις τη θερινή περίοδο δεν ωφελούν τις επιχειρήσεις, εμείς ως προορισμός ελπίζουμε να δουλέψουμε το καλοκαίρι ενώ από την άλλη οι ενδιάμεσες εκπτώσεις κάνουν κακό στις επιχειρήσεις, με δεδομένο πως είναι περίοδο παραλαβής νέου εμπορεύματος, συνεπώς δεν συμφέρει ένα κατάστημα να προχωρά στην πώληση με έκπτωση των εμπορευμάτων του μόλις το παρέλαβε.

• Τι προσδοκούν οι έμποροι από τη λειτουργία της νέας μαρίνας;
Η λειτουργία της νέας Μαρίνας θα αναβαθμίσει το τουριστικό μας προϊόν, θα δώσει δυνατότητα σε ανθρώπους με μεγάλη οικονομική επιφάνεια που έρχονται στη Ρόδο να ξοδέψουν χρήματα. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο θαλάσσιος τουρισμός με γιοτ, σκάφη κτλ είναι για τους πλούσιους. Πελάτες που δυστυχώς δεν κυκλοφορούν πολύ τα τελευταία χρόνια στο νησί. Η αγοραστική δύναμη των επισκεπτών από τις θαλαμηγούς και τα γιοτ, θα δώσει μια νέα προοπτική στη Ρόδο, την ανάπτυξη και την οικονομία της. Μακάρι να είχαμε όχι μόνο μια, αλλά δέκα μαρίνες στο νησί κι έτσι ο τουρισμός μας θα περιελάμβανε μια υψηλότερου επιπέδου εισοδηματική στάθμη γκάμα πελατών επικουρικά στους υπάρχοντες επισκέπτες. Πάντως είναι γεγονός πως βλέπουμε όλο και σπανιότερα πελάτες με μεγάλη οικονομική ευχέρεια, σε αντίθεση με ό,τι επικρατούσε παλαιότερα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου