Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου θα καθίσουν την 24η Ιουνίου 2020 4 (3 γυναίκες κι ένας άνδρας) κατηγορούμενοι για ψευδή υπεύθυνη δήλωση (έκαστος κατά μόνας) και για απάτη (μόνο η τέταρτη), που φέρονται οι μεν τρεις να επεδίωξαν την πρόσληψή τους στο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Ρόδου παράρτημα Ρομά, ως διαμεσολαβητές, ισχυριζόμενοι ψευδώς, ότι γνώριζαν την… διάλεκτο ρομάνι και η μια να το πέτυχε!
Το παράρτημα Ρομά του συγκεκριμένου κέντρου έχει ως στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης και προώθησης στην απασχόληση της συγκεκριμένης ομάδας πληθυσμού, η οποία βιώνει πολλαπλό κοινωνικό αποκλεισμό και ζει υπό συνθήκες διαβίωσης μη αποδεκτές.
Η πρώτη κατηγορουμένη φέρεται την 15η Φεβρουαρίου 2017, εν γνώσει της να δήλωσε ψευδή γεγονότα με έγγραφη υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 ν.1599/1986 και συγκεκριμένα, αφού προσήλθε στο Δήμο Ρόδου προκειμένου να υποβάλει αίτηση για την πρόσληψή της σε θέση ΠΕ Διαμεσολαβητή του Προγράμματος “Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά” του Δήμου Ρόδου, απηύθυνε προς το Δήμο Ρόδου υπεύθυνη δήλωση, την οποία συνέταξε επί του ειδικού εντύπου και στην οποία δήλωσε ότι γνώριζε τα κοινωνικά χαρακτηριστικά της κοινότητας ΡΟΜΑ και της διαλέκτου της, γεγονός εν γνώσει της ψευδές, αφού αγνοούσε παντελώς την διάλεκτο “Ρομανί” της κοινότητας των Ρομά.
Ο δεύτερος και η τρίτη κατηγορούνται ότι έπραξαν το ίδιο την 13η Φεβρουαρίου 2017 και την 7η Φεβρουαρίου 2017, αντίστοιχα ενώ η τέταρτη φέρεται παραπέρα πέραν της ψευδούς βεβαιώσεως την 14η Φεβρουαρίου 2017 να παρέστησε ψευδώς στους αρμόδιους υπαλλήλους του Δήμου Ρόδου μέσω υπεύθυνης δήλωσης ότι πληρούσε τις νόμιμες προϋποθέσεις για την πρόσληψή της σε θέση ΠΕ διαμεσολαβητή του Προγράμματος “Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά” του Δήμου Ρόδου, μεταξύ των οποίων και η γνώση των κοινωνικών χαρακτηριστικών και της διαλέκτου των Ρομά, γεγονός εν γνώσεις της ψευδές αφού αγνοούσε παντελώς την διάλεκτο «Ρομανί» της κοινότητας των Ρομά στην Ελλάδα, παραπλανώντας τους με τον τρόπο αυτό ώστε να προβούν σε περιουσιακή διάθεση και ειδικότερα στην πρόσληψη της κατηγορουμένης στο Δήμο Ρόδου δυνάμει της από 8ης Μαΐου 2017 σύμβασης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και στην καταβολή των αντίστοιχων αποδοχών μέχρι και την 30η Ιουνίου 2017, προκαλώντας βλάβη στην περιουσία του Δήμου με αντίστοιχο παράνομο περιουσιακό όφελος της κατηγορουμένης (προερχόμενο δηλαδή από την περιουσία του Δήμου).
Η «δημοκρατική» είχε αποκαλύψει την 26η Ιουλίου 2017 ότι ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, διαβίβασε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, περίληψη απόφασης λύσης σύμβασης εργασίας προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου μιας κατοίκου της Ρόδου, που προσελήφθη και απασχολείτο στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ρόδου με Παράρτημα Ρομά», κατόπιν καταγγελίας της σύμβασης εργασίας από την υπηρεσία για σπουδαίο λόγο (δεν γνωρίζει τη διάλεκτο ρομανί).
Η υπόθεση είχε φτάσει μάλιστα μέχρι το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου μετά από αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της υπαλλήλου, εκδικάστηκε και απορρίφθηκε το αίτημά της για την έκδοση προσωρινής διαταγής.
Πιο συγκεκριμένα ο Δήμος Ρόδου, μετά από έγκριση του ΑΣΕΠ, ανακοίνωσε την πρόσληψη με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου 9 ατόμων για το «Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ρόδου με Παράρτημα Ρομά», που χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα.
Η Ροδίτισσα υπέβαλε αίτηση συμμετοχής για την ειδικότητα της Διαμεσολαβήτριας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης ή Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.
Μαζί με την αίτηση της υπέβαλε και όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά μεταξύ των οποίων υπεύθυνη δήλωση στην οποία αναφέρει ότι γνωρίζει τα κοινωνικά χαρακτηριστικά της κοινότητας ΡΟΜΑ και τη διάλεκτο ρομανί.
Με δεδομένο ότι δεν υφίστατο κανένας τίτλος σπουδών ή απόδειξη γνώσεως της συγκεκριμένης διαλέκτου, είχε κριθεί μετά από αλληλογραφία και υποδείξεις του ΑΣΕΠ, ότι αρκεί η υπεύθυνη δήλωση.
Στην πορεία ωστόσο κρίθηκε ότι θα πρέπει να συσταθεί επιτροπή και να περάσουν οι υποψήφιοι της συγκεκριμένης θέσεως από συνέντευξη, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πράγματι ομιλούν ρομάνι…
Ακολούθησε η διαδικασία της συνέντευξης από 8μελή επιτροπή, που έκρινε ότι η υπάλληλος, που είχε ήδη προσληφθεί δεν μιλούσε την διάλεκτο, καίτοι, επρόκειτο να εργάζεται ως διαμεσολαβήτρια με τους Ρομά!!
Η ίδια, στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, υποστήριξε ότι η συνέντευξη διενεργήθηκε υπό το κράτος έντονης ψυχολογικής πίεσης, πρόκλησης και εκφοβισμού της, καθώς συντονίστρια της επιτροπής, είπε στους 5 συνεντευξιαζόμενους, υποψήφιους για τη θέση, ότι ο Δήμος Ρόδου, θα κατέθετε μήνυση σε βάρος τους αν διαπιστωνόταν ότι δεν μιλούσαν την διάλεκτο. Τους ζητήθηκε μάλιστα προκαταβολικά να υποβάλουν παραιτήσεις όσοι δεν μιλούσαν πράγματι ρομάνι, ενώ η συνέντευξη μαγνητοσκοπήθηκε!!
Τρεις υποψήφιοι από τους πέντε παραιτήθηκαν από την αίτηση συμμετοχής τους, ενώ η Ροδίτισσα, που απολύθηκε, από την πρώτη στιγμή δήλωσε ότι η διαδικασία ήταν πέραν και έξω από τις προβλέψεις τις προκήρυξης.
Υποστηρίζει δε ότι από την πρώτη μέρα της εργασίας της αντιμετώπισε εργασιακό bullying από την συντονίστρια του προγράμματος.
Εν πάση περιπτώσει την 9η Μαΐου 2017 απεστάλη ερώτημα στην Ειδική Γραμματέα για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά, για να υποδειχθούν τρόπο για την διαπίστωση τυπικών προσόντων της ελεγχόμενης.
Την 25η Μαΐου 2017 έγινε συνέντευξη για να διαπιστωθεί η γνώση της διαλέκτου ρομανί από την ελεγχόμενη μέσω skype και κρίθηκε ότι δεν γνωρίζει τη ρομανί διάλεκτο αλλά και τα κοινωνικά χαρακτηριστικά της κοινότητας Ρομά.
Η ίδια τονίζει ότι γνωρίζει άριστα τη διάλεκτο και διαμαρτυρήθηκε γιατί η ίδια διαδικασία δεν κινήθηκε σε κανένα άλλο Δήμο της χώρας.
https://www.dimokratiki.gr/21-06-2020/diamesolavites-me-roma-den-gnorizan-tin-dialekto-romani-tesseris-katigoroymenoi-sto-edolio/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.
αν κοιταξετε τις μερες που πληρωνουν συνταξεις και κεα ειναι γεματο ρομα.προκειται για ειδικη μεταχειρηση απο το κρατος και απο ολες τις κυβερνησεις ενω δεν θα επρεπε..δεν εχει κανενας τους μονιμη δουλεια ουτε σπιτι επιτηδες κανουν πολλα παιδια επιτηδες για να παιρνουν ολα τα επιδοματα.δημιουργουν μπουλινκ στα παιδια και πανε ολοι μαζι αν γινει κατι για εκφοβισμο.για μενα ειναι πανεξυπνοι οι ρομα αφου εκφοβιζουν ολους και εξαπατουν το κρατος με το να παιρνουν ολα τα επιδοματα ενω καποιος απλος ανθρωπος που εχει πραγματι αναγκη το α21 και τις παροχες του κρατους να μη τα καρπωνεται επειδη κληρονομησε ενσ σπιτι απο τους γονεις του.το κρατος φταιει για ολα και ουτε τα παιδια που καναν αιτηση και δεν ξεραν τη γλωσσα τους δεν φταινε σε τιποτα αφου οι ρομα σε καθε φαναρι και καφετερια που ζητιανεουν μιλαν τελοια ελληνικα και αγγλικα..ζω στο μενιδι αναμεσα σε ρομα και τους ξερω καλα και εχω σπιτι στη ροδο και ερχομαι καλοκαιρι και βλεπω τι γινεται.ευχαριστω
Οσο τους ανεχομαστε στο νησι,ενω γνωριζουμε την συνεχη παραβατικη συμπεριφορα τους,αυτα θα συμβαινουν!
Θράσος; απατεωνιά; αυτοί είμαστε;