«Οι καλλιτέχνες αντιμετωπίζονται σαν χομπίστες εδώ και καιρό, είτε από κυβερνήσεις είτε και από εμάς τους ίδιους είτε μέσα από την κοινωνία μας».
Αυτό δηλώνει μεταξύ άλλων ο μουσικοσυνθέτης κ. Σάββας Καραντζιάς στην «δ» περιγράφοντας την επόμενη μέρα μετά την κρίση του κορωνοϊού και πώς αυτή η κατάσταση βρίσκει τον καλλιτεχνικό κόσμο. Επίσης, μιλάει για το Φεστιβάλ που ετοιμάζει, για το πρόγραμμα με τις παρουσίες του σε ξένες μεγάλες πόλεις ενώ δηλώνει πως περνάει και μια δημιουργική περίοδο της ζωής του καθώς σε λίγες μέρες ολοκληρώνει το νέο έργο με τίτλο ‘Αντρέι Ρουμπλιώφ’ που θα κάνει πρεμιέρα στις 15 Οκτωβρίου στη Μόσχα.
• Κύριε Καραντζιά είναι γεγονός πως η κρίση που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού επηρέασε την ζωή μας και φυσικά, τους καλλιτέχνες. Θα ήθελα το σχόλιό σας για όλες τις καλλιτεχνικές δράσεις που αναγκαστικά αναβλήθηκαν και φυσικά, για τους ανθρώπους της Τέχνης που φώναξαν «δεν είμαστε χομπίστες», όταν ανακοινώθηκαν τα οικονομικά μέτρα ενίσχυσης από την κυβέρνηση.
Σίγουρα όλο αυτό που ζούμε με την πανδημία, επηρέασε όλον τον κόσμο. Ακόμα και χώρες με ιδιαίτερα ανεπτυγμένο το αίσθημα της τέχνης. Στη χώρα μας όμως πιστεύω πως η κρίση δεν είναι τωρινή. Υπήρχε χρόνια. Απλά η πανδημία βοήθησε στο να βγει στην επιφάνεια. Οι καλλιτέχνες αντιμετωπίζονται σαν χομπίστες εδώ και καιρό, είτε από κυβερνήσεις είτε και από εμάς τους ίδιους είτε μέσα από την κοινωνία μας.
Είναι απίστευτο, πως ακόμα και σήμερα ακούς φράσεις από γονείς στα παιδιά τους όπως «Έλα μωρέ, μουσικός θα γίνεις; Και τι θα τρως;» ή όταν σε ρωτάνε τι επάγγελμα κάνεις «Μουσικός; Επάγγελμα λέμε! Χαχα».
Σίγουρα έχουμε ευθύνη και εμείς, γιατί ίσως βολευτήκαμε με αυτήν την κατάσταση. Ακόμα και σήμερα ενώ έχει γκρεμιστεί ο κόσμος γύρω μας δεν κάνουμε τίποτα για να αλλάξει όλο αυτό. Ίσως φοβόμαστε μη χάσουμε τη βολή μας. Και όταν φοβάσαι να αλλάξεις, όταν φοβάσαι το νέο και το καινούριο, τότε σημαίνει ότι θέλεις να μείνεις εκεί που είσαι και όταν μένεις εκεί που είσαι, είσαι απλά κενός..
Όπως φαίνεται αυτή η πληγή θα πάρει καιρό να γιατρευτεί όταν υπάρχουν τέτοιες απόψεις και νοοτροπίες. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι τον κίνδυνο που κρύβεται, όταν διάφορες κυβερνήσεις και κοινωνίες απαξιώνουν όχι τον καλλιτέχνη, αλλά την ίδια την Τέχνη.
• Τι γίνεται με το Φεστιβάλ «Ευρωπαϊκή Πολυφωνία» που αποτελεί μια Ελληνογαλλική συνεργασία. Ποια είναι τα επόμενα βήματα;
Με τους συνεργάτες μας στο Παρίσι και πιο συγκεκριμένα με τον οργανισμό ArtsSpontanés, έχουμε ιδρύσει τo 2018 το «Φεστιβάλ «Ευρωπαϊκή Πολυφωνία» στην Ρόδο. Στηρίζεται από το Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού Ρόδου (ΔΟΠΑΡ) και το Γαλλικό Προξενείο Ρόδου. Είναι ένας Διεθνής καλλιτεχνικός θεσμός, που για τρεις συνεχείς μέρες μετατρέπει την Μεσαιωνική Πόλη σε ένα ενεργό εργαστήρι μουσικής, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να λαμβάνει μέρος σε πολυάριθμα διαδραστικά μουσικά εργαστήρια και συναυλίες υψηλής αισθητικής. Συμμετέχουν διεθνούς φήμης καλλιτέχνες και μουσικά σύνολα από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε στην ηλεκτρονική σελίδα www.arts-spontanes.com/festival.
Τους τελευταίους μήνες, δουλεύουμε ακούραστα για τον καλύτερο σχεδιασμό της 3ης έκδοσης του Φεστιβάλ, που για πρώτη φορά θα φιλοξενήσει μια ταινία μικρού μήκους «Passion/Πάθος» γαλλικής παραγωγής. Ένα μεγάλο μέρος των γυρισμάτων θα πραγματοποιηθούν στην Ρόδο- χώρο έμπνευσης της ταινίας. Ειδικά αυτός ο λόγος με κάνει ιδιαίτερα χαρούμενο, καθώς σκοπός δικός μου και των συνεργατών μου πάντα ήταν η προβολή της Ρόδου και ο πολιτισμός της να ταξιδεύει σε οποιαδήποτε άκρη του κόσμου. Η συγκεκριμένη ταινία το καταφέρνει απόλυτα και κυρίως μέσα από μια ιδιαίτερη αισθητική. Όλοι μπορείτε να λάβετε μέρος σε αυτό το μουσικό, πολιτιστικό και ανθρώπινο ταξίδι. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την ταινία και τρόπους συμμετοχής στο teaser που παρουσιάζουν οι δύο σκηνοθέτες, Gabriel Mirété και Χρύσανθος Αντωνίου : https://youtu.be/rhClRPglSmo
• Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις που σχεδιάζετε με την συνοδική χορωδία της Μόσχας;
Έχει δημιουργηθεί μια ιδιαίτερη και όμορφη σχέση μεταξύ εμού και της Συνοδικής Χορωδίας της Μόσχας ή ακόμα καλύτερα θα έλεγα μια αμοιβαία καλλιτεχνική αγάπη. Άλλωστε είναι από τις αγαπημένες μου χορωδίες καθώς είναι όλοι τους πραγματικά απίστευτοι. Χαίρομαι πάρα πολύ που θα ξανασυνεργαστούμε και θα βρεθούμε όλοι μαζί για άλλη μια φορά σε αυτόν τον υπέροχο χώρο όπως ο Zaryadye Concert Hall, που αυτή τη στιγμή θεωρείται από τις πιο γνωστές και σύγχρονες αίθουσες συναυλιών και παραστάσεων κλασικής μουσικής στον κόσμο. Ένα πραγματικό στολίδι.
Ύστερα λοιπόν από πρόσκληση που δέχτηκα από τη Συνοδική Χορωδία της Μόσχας, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσίας με τίτλο” Η μουσική που γεννήθηκε από το φως ” στις 15 Οκτωβρίου αν όλα πάνε φυσικά καλά με το θέμα του κορωνοϊού, θα παρουσιάσουμε στο πρώτο μέρος της παράστασης το ορατόριο «Θεοφάνης ο Έλληνας» και στο δεύτερο μέρος έχουμε πρεμιέρα ενός καινούριου έργου με τίτλο Αντρέι Ρουμπλιώφ, ένα έργο γραμμένο για ορχήστρα εγχόρδων, μικτή χορωδία, κρουστά, πιάνο, αφηγητή και σόλο σοπράνο βασισμένο σε πρωτότυπα κείμενα που έχει γράψει αποκλειστικά η αγαπημένη μου συγγραφέας και φίλη Μάρω Βαμβουνάκη.
Η σχέση λοιπόν που έχουμε αναπτύξει με τη Συνοδική Χορωδία έχει ως αποτέλεσμα να μου ανατεθεί ως συνθέτης να συνθέσω ένα καινούργιο έργο σε μια από τις πιο σημαντικές μέρες της Ρωσίας “Η ημέρα της νίκης” στις 9 Μαΐου και να παρουσιαστεί στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως της Μόσχας, που θεωρείται ο μεγαλύτερος ορθόδοξος ναός στον κόσμο και ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα της ορθοδοξίας. Είναι λοιπόν ιδιαίτερα συγκινητικό και τιμητικό για μένα καθώς, πιστέψτε με, η Ρωσία δεν έχει ανάγκη κανέναν ξένο συνθέτη. Έχει εκπληκτικούς συνθέτες και τρέφει μεγάλη αγάπη στη μουσική.
• Ποια τα επόμενα σχέδια; Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμά σας;
Όπως προανάφερα, μαζί με τους συνεργάτες μου προσπαθούμε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Λόγω της τρέχουσας κατάστασης πολλές από τις προγραμματισμένες παραστάσεις ακυρώθηκαν ή μεταφέρθηκαν σε άλλες ημερομηνίες. Το ίδιο τυγχάνουν και κάποια άλλα σχέδια μας στη Ρόδο και τον Οργανισμό Ars Artis, που έχω δημιουργήσει με στόχο τη δημιουργία σημαντικών καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στη γενέτειρά μου. Συγχρόνως περνάω και μια δημιουργική περίοδο της ζωής μου, καθώς σε λίγες μέρες ολοκληρώνω το νέο έργο με τίτλο “Αντρέι Ρουμπλιώφ”, που θα κάνει πρεμιέρα στις 15 Οκτωβρίου στη Μόσχα.
Ήδη όμως υπάρχουν νέες ιδέες, που ανυπομονώ να πάρουν σάρκα και οστά, καθώς κάτι ωραίο ετοιμάζουμε το 2021 σε Νορβηγία, Εσθονία και Ρόδο.
Πριν λίγες μέρες ξεκίνησε μια ωραία συνεργασία με την εταιρία Musicentry, μια εταιρεία που εκπροσωπεί σπουδαίους δημιουργούς, συνθέτες και στιχουργούς σε Ελλάδα και εξωτερικό και σαν στόχο έχουμε την έκδοση κάποιων έργων μου από μεγάλους εκδοτικούς οίκους του εξωτερικού.