Ειδήσεις

Ενεργειακή κρίση: Η Ευρώπη επιστρέφει στον άνθρακα

Αδιαμφισβήτητο γεγονός αποτελεί πλέον ότι το στρατηγικό σχέδιο της Ε.Ε. για στροφή στην πράσινη ενέργεια θα αποτελέσει παράπλευρη απώλεια του πολέμου στην Ουκρανία και της ρήξης στη μακροχρόνια συνεργασία της Γηραιάς Ηπείρου με τον ενεργειακά πλούσιο γείτονά της. Αντιδρώντας στην απόφαση της Gazprom να μειώσει δραστικά τις ροές αερίου προς τη Γερμανία, αλλά και προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το Βερολίνο επιστρέφει στον άνθρακα, στο άκρως ρυπογόνο καύσιμο που έως τώρα σχεδίαζε να εγκαταλείψει οριστικά. Επαναφέρει σε λειτουργία μονάδες άνθρακα και τους παρέχει χρηματοδότηση για να εξασφαλίσει ενεργειακά αποθέματα για τον χειμώνα. Πέραν του περιβαλλοντικού αντικτύπου, η στροφή αυτή στον άνθρακα συνεπάγεται και ένα κόστος της τάξης περίπου των 15 δισ. ευρώ με τις τρέχουσες τιμές. Ανάλογη ήταν, άλλωστε, η αντίδραση της Αυστρίας που επίσης ανακοίνωσε ότι θέτει εκ νέου σε λειτουργία τις μονάδες άνθρακα. Οι τιμές του φυσικού αερίου συνέχισαν, πάντως, και χθες την ανοδική τους πορεία, με τα προθεσμιακά συμβόλαια να σημειώνουν νέα άνοδο 8,1% μετά το ράλι κατά 43% που προηγήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Μιλώντας για το θέμα στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ZDF, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και μέλος του κόμματος των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ, μίλησε για ένα είδος «διελκυστίνδας στην οποία ο Πούτιν έχει προς το παρόν μεγαλύτερη δύναμη, αλλά αυτό δεν αποκλείει αργότερα να έχουμε εμείς το πάνω χέρι». Σημειωτέον ότι η Γερμανία εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο για τη θέρμανση των κατοικιών και τη λειτουργία της βαριάς βιομηχανίας της. Εχει, ωστόσο, ήδη κατορθώσει να μειώσει το μερίδιο των εισαγωγών της σε φυσικό αέριο που προέρχεται από τη Ρωσία στο 35% από το 55%.

Σχολιάζοντας την επιστροφή της Γερμανίας στον άνθρακα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και μέλος του κόμματος των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ, τόνισε πως «είναι πικρό αυτό αλλά αναγκαίο σε αυτή την κατάσταση προκειμένου να μειώσουμε την κατανάλωση αερίου». [REUTERS]
Πέραν του περιβαλ- λοντικού αντικτύπου, η επιστροφή στο ρυπογόνο καύσιμο συνεπάγεται και ένα κόστος της τάξης περίπου των 15 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση Σολτς, που είχε θέσει στόχο την ταχύτερη δυνατή κατάργηση της χρήσης άνθρακα στη Γερμανία, σχεδιάζει τώρα να προσφέρει κίνητρα στη βιομηχανία προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση φυσικού αερίου και να εξοικονομηθεί ενέργεια για να συγκεντρωθούν αποθέματα στους ταμιευτήρες ενέργειας της χώρας. Τις απαιτούμενες πιστώσεις για τη συγκέντρωση αποθεμάτων πρόκειται να χορηγήσει η κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW. Μέχρι στιγμής το Βερολίνο δεν έχει ανακοινώσει λεπτομέρειες για το μέγεθος του προγράμματος, αλλά υπολογίζεται πως η πληρότητα στους ταμιευτήρες της Γερμανίας είναι περίπου στο 57% της χωρητικότητάς τους. Για να αγοράσει το Βερολίνο άλλες 120 τεραβατώρες που χρειάζονται για την πληρότητα των ταμιευτήρων θα χρειαστούν περίπου 15 δισ. ευρώ, καθώς οι τρέχουσες τιμές είναι 123 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σχολιάζοντας την επιστροφή της Γερμανίας στο ρυπογόνο καύσιμο, ο κ. Χάμπεκ τόνισε πως «είναι πικρό αυτό αλλά αναγκαίο σε αυτήν την κατάσταση προκειμένου να μειώσουμε την κατανάλωση αερίου». Εχει προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα η απόφαση της Gazprom να μειώσει δραστικά την παροχή αερίου στη Γερμανία και έμμεσα σε Γαλλία, Αυστρία και Τσεχία. Οι ροές του ρωσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 μειώθηκαν κατά περίπου 60% την ημέρα που ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετέβησαν στην Ουκρανία με σκοπό να στηρίξουν το αίτημά της για ένταξή της στην Ε.Ε.

Πηγή kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου