Ειδήσεις

Νευρική κρίση στις επιχειρήσεις με τα capital controls

Κραυγή αγωνίας εκπέμπει ο επιχειρηματικός κόσμος για τους περιορισμούς. Αναπάντητα έμειναν βασικά αιτήματα τις αγοράς για διεύρυνση συναλλαγών. Τεράστιο εμπόδιο η απαγόρευση ρευστοποίησης επιταγών και εμβασμάτων. Στην ουρά για άδεια από την Επιτροπή Συναλλαγών οι εισαγωγείς.
Νευρική κρίση στις επιχειρήσεις με τα capital controls

Η ΠΝΠ που διεύρυνε τις τραπεζικές συναλλαγές «ξέχασε» τις επιτακτικές ανάγκες των επιχειρήσεων και δη των εξαγωγικών ισχυρίζονται παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι παρά τις φραστικές εξαγγελίες της προηγούμενης εβδομάδας δεν ικανοποιήθηκαν σε κανένα από τα βασικά τους αιτήματα.

Σύμφωνα με πηγές εκ μέρους του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, το βασικό αίτημα για ρευστοποίηση των εμβασμάτων από το εξωτερικό σε ποσοστό 80% αλλά και η δυνατότητα ρευστοποίησης επιταγών παρέμειναν εκτός της ΠΝΠ που διέπει τη λειτουργία των τραπεζών μετά την επιβολή των capital controls.

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμιά νέα ενημέρωση εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών. Επιπλέον, γεννάται η απορία του τι μεσολάβησε από την προηγούμενη εβδομάδα οπότε και υπήρξε η προφορική δέσμευση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Μάρδα, πως το θέμα θα εξεταστεί, ώστε οι επιχειρήσεις να απεμπλακούν σ’ ένα βαθμό», σημειώνει.

Λείπει το φρέσκο χρήμα

Και ενώ οι επιχειρήσεις ασφυκτιούν, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ο στενός κορσές των capital controls όσον αφορά επιταγές και την απαγόρευση πληρωμών στο εξωτερικό «δύσκολα θα χαλαρώσει αν δεν μπει φρέσκο χρήμα στο σύστημα».

Παρ’ όλα αυτά, οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι τις τελευταίες ημέρες η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, η οποία σε ημερήσια βάση παρακολουθεί με το μικροσκόπιο τις συνθήκες ρευστότητας, «έχει χαλαρώσει σχετικά με τις πρώτες ημέρες όσον αφορά την έγκριση πληρωμών στο εξωτερικό».

Προτεραιότητα σύμφωνα με πληροφορίες δίνεται στις εγκρίσεις συναλλαγών για την προμήθεια καυσίμων και φαρμάκων ενώ ανάλογα με το προφίλ του αιτούμενου επιχειρηματία , το ύψος της συναλλαγής και την αναγκαιότητά της, φιλτράρονται σε καθημερινή βάση τα αιτήματα.

Πληροφορίες από πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι τα αιτήματα πληρωμών στο εξωτερικό στην Επιτροπή, προσεγγίζουν τα 10.000 . «Αν ικανοποιούνταν όλα τα αιτήματα των επιχειρήσεων, δεν θα έφτανε ο ELA που έχει χορηγηθεί από την ΕΚΤ» συμπληρώνουν από την πλευρά τους τραπεζικές πηγές σημειώνοντας ότι ο λόγος για τον οποίο έχουν επιβληθεί οι αυστηροί περιορισμοί στις πληρωμές εξωτερικού είναι «να μην φεύγει η μετρημένη με το σταγονόμετρο ρευστότητα εκτός Ελλάδας».

Ο αρμόδιος υπουργός πάντως, Δημ. σε χθεσινή του συνέντευξη άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο τις επόμενες ημέρες να αποκεντρωθεί η διαδικασία και να περάσει μέσα από τις τράπεζες.

Οι πληροφορίες πάντως συγκλίνουν στο ότι η ουσιαστική χαλάρωση των Capital Controls περνά από την υπογραφή και την ψήφιση του τρίτου Μνημονίου -στο αισιόδοξο σενάριο πριν τις 20 Αυγούστου- και την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών, με κεφάλαια από την ΕΚΤ, στρώματα και …μαξιλάρια.

«Αναστενάζει» η αγορά

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η αδυναμία ρευστοποίησης πόρων όπως εμβάσματα και επιταγές, εμποδίζει τη χρηματοδότηση μιας αλυσίδας με ρευστό, όπως π.χ. οι αγρότες στο εσωτερικό αλλά και οι προμηθευτές εξωτερικού, οι οποίοι στην πλειονότητα τους ζητούν προεξόφληση παραγγελιών τοις μετρητοίς.

Το πρόβλημα αγγίζει το σύνολο της αγοράς καθώς ακόμη κι αν κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις διατηρούν λογαριασμούς εξωτερικού για να συναλλάσσονται διεθνώς εν τούτοις δεν μπορούν να ικανοποιήσουν εσωτερικούς προμηθευτές όπως π.χ. παραγωγούς νωπών προϊόντων, ή τους μεταφορείς που εν πολλοίς «εκβιάζουν» για την προκαταβολική και τοις μετρητοίς πληρωμή τους.

Επίσης, σε ότι αφορά όσους επιχειρούν μόνο μέσα από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, παραμένει η βάσανος της Επιτροπής Συναλλαγών της ΤτΕ ΕΛΛ +2,08%, η οποία επιβάλλει μια εξαιρετικά χρονοβόρα η διαδικασία έως ότου εγκρίνει διασυνοριακές συναλλαγές. Ο ΠΣΕ έχει αιτηθεί την ενεργοποίηση αυτόματου μηχανισμού διεκπεραίωσης συναλλαγών για τους εξαγωγείς, οι οποίοι αποτείνονται στις ξένες αγορές για την προμήθεια πρώτης ύλης.

Είναι χαρακτηριστικό πως η επιβολή των capital controls έχει επηρεάσει ακόμη και τα επαγγελματικά ταξίδια στο εξωτερικό για την αυτονόητη έως πρότινος συμμετοχή Ελλήνων επιχειρηματιών σε διεθνή δρώμενα, εκθέσεις και επαφές.

Οι επιταγές

Πέραν των συναλλαγών -εγχωρίων ή διασυνοριακών- οι επιχειρήσεις ζητούν να λυθούν διάφορα ζητήματα όπως το πώς θα αντιμετωπιστούν οι επιταγές που έχουν εκδοθεί και έχουν πλέον λήξει. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλος σε επιστολή προς το υπ. Οικονομικών αναφέρει ότι λόγω της παρατεταμένης τραπεζικής αργίας ένας πολύ μεγάλος αριθμός επιταγών που έχουν εκδοθεί από τις επιχειρήσεις έχουν λήξει ή πρόκειται να λήξουν στο διάστημα 30 /6 έως 30/7. Με το υπάρχον καθεστώς, οι επιταγές αυτές θα πρέπει να εξοφληθούν εντός 8 ημερών από το άνοιγμα των τραπεζών.

Με δεδομένη, ωστόσο, τη μαζική συσσώρευση των υποχρεώσεων που έχουν οι επιχειρήσεις και την αναστάτωση που έχει προκληθεί στην αγορά, αυτό είναι αδύνατον πρακτικά και κατά συνέπεια είναι επιτακτική η ανάγκη να δοθεί και άλλος χρόνος, τουλάχιστον ενός μήνα, προκειμένου να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να ισορροπήσει η αγορά. Ο κ. Μίχαλος τονίζει στην επιστολή του ότι είναι ταυτόχρονα αναγκαίο να υπάρξει ρύθμιση ώστε οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αυτή τη δύσκολη θέση, χωρίς δική τους υπαιτιότητα αλλά λόγω της τραπεζικής αργίας, να μην μπαίνουν στον Τειρεσία για το διάστημα μέχρι να επανέλθει η κανονικότητα στις τραπεζικές συναλλαγές.

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου