Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας αρχίζουν μέσα στις επόμενες ημέρες να καταφθάνουν στην Αθήνα και πολύ σύντομα στη συνέχεια θα έρθουν και οι επικεφαλής της. Στο σκανάρισμα της ελληνικής οικονομίας από τους τροϊκανούς ιδιαίτερη βαρύτητα πρόκειται να δοθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Μπορεί η ρύθμιση να έχει εκπνεύσει, ωστόσο έχουν ενταχθεί σε αυτήν πολλοί οφειλέτες που, σύμφωνα με την προσέγγιση των τροϊκανών περί καταπολέμησης του “ηθικού κινδύνου”, θα πρέπει να αποβληθούν καθώς μπορούσαν να πληρώσουν αλλά εκμεταλλεύτηκαν το ευνοϊκό καθεστώς της ρύθμισης.
Αυτή καθαυτή η ρύθμιση, πάντως, μόνο επιτυχημένη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί όσον αφορά την εισπραξιμότητά της. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών στη ρύθμιση εντάχθηκαν περίπου 880.000 οφειλέτες, κυρίως φυσικά πρόσωπα. Το συνολικό ποσό που εντάχθηκε στη ρύθμιση ανήλθε στα 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ από τα οποία έχουν ήδη εισπραχθεί περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, αν δεν αλλάξει κάτι στη ρύθμιση τότε εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν συνολικά φέτος 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η ρύθμιση, όμως, κινδυνεύει. Η απελθούσα αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη περιέλαβε τη ρύθμιση στα μέτρα που ελήφθησαν τους τελευταίους έξι μήνες στο μέτωπο της φορολογίας και τώρα κινδυνεύουν με… “σκούπα” από την τρόικα.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με τους δανειστές αναφορικά με τη ρύθμιση των 100 δόσεων προβλέπονται τα εξής:
-θα θεσπιστούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των δόσεων που απομένουν μέχρι την εξόφληση του χρέους για όσους φορολογούμενους διαθέτουν τα απαιτούμενα μέσα να αποπληρώσουν νωρίτερα. Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος που έχει ρυθμίσει το χρέος του σε 100 δόσεις κινδυνεύει να δει τον αριθμό των δόσεών του να μειώνεται με επανυπολογισμό τους από το υπουργείο Οικονομικών, αφού βέβαια περάσουν οι σχετικές διατάξεις από τη Βουλή.
-θα θεσπιστούν “επιτόκια αγοράς” για όσους έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους.
Με βάση το σημερινό καθεστώς οι οφειλές έως 5.000 ευρώ ρυθμίζονται άτοκα ενώ σε μεγαλύτερα ποσά χρεώνεται ετήσιο επιτόκιο 3%. Με τις αλλαγές που επιθυμεί η τρόικα θα εφαρμοστεί επιτόκιο στο επίπεδο του 7-9% για όλο το ποσό. Αυτό σημαίνει υψηλότερο ποσό δόσης για όλους τους οφειλέτες που ρύθμισαν τις οφειλές τους.
capital.gr