Νέο περιορισμό δαπανών επιχειρεί το υπουργείο Υγείας, βάζοντας από σήμερα «κόφτη» στον αριθμό διαγνωστικών εξετάσεων ανά ασφαλισμένο.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με υπουργική απόφαση που υπογράφει ο αναπλ. υπουργός Υγείας, Π. Πολάκης, πλέον θα διαχωρίζονται οι εξετάσεις σε εξετάσεις διάγνωσης ή παρακολούθησης των ασθενών, με αντίστοιχα «πεδία» στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ενώ θα τίθενται όρια και στην περιοδικότητά τους.
Μετά την επιλογή κωδικού για την νόσο, ο γιατρός θα πρέπει να επιλέγει υποχρεωτικά το αντίστοιχο πεδίο για Διάγνωση ή Παρακολούθηση κι από εκεί κι έπειτα θα ορίζεται ο αριθμός των επιτρεπόμενων εξετάσεων. Συγκεκριμένα, οι εξετάσεις διάγνωσης επιτρέπονται μόνο μια φορά τον μήνα για την ίδια νόσο και τον ίδιο ασθενή ενώ για τις εξετάσεις παρακολούθησης καθορίζεται με υπουργική απόφαση το διάστημα περιοδικότητας.
Ο γιατρός έχει το δικαίωμα να συνταγογραφήσει κατ’ εξαίρεση περισσότερες ωστόσο αυτές θα πρέπει να συνοδεύονται από αιτιολογία ενώ σε περίπτωση που αυτές ξεπεράσουν το 15% του συνόλου των εξετάσεων που συνταγογραφεί ανά έτος θα ενημερώνεται ο Οργανισμός και θα επέρχεται διερεύνηση.
Ειδικό καθεστώς θα ισχύει για τα πακέτα των εξετάσεων που αφορούν τα χρόνια νοσήματα.
Οι νέοι κανόνες εκτιμάται ότι θα εφαρμοστούν πλήρως από τον Οκτώβριο, με στόχο να περιοριστεί η δαπάνη στον στόχο του προϋπολογισμού, που είναι τα 315 εκατ. ευρώ, από τα 553 εκατ. ευρώ πέρυσι. Ωστόσο, ήδη έχουν καταγραφεί υπερβάσεις οι οποίες υπολογίζεται ότι θα ανεβάσουν τον «λογαριασμό» στα 370 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι, η δαπάνη για τις διαγνωστικές εξετάσεις έφτασαν τα 553.000.000 ευρώ…
newmoney.gr