Την ιδέα της ίδρυσης μιας «Αστυνομίας Φύσης», για να περιπολεί στα εκατομμύρια στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων προκειμένου να πατάξει το περιβαλλοντικό έγκλημα, επαναφέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Μέσω του Εθνικού Διαλόγου για το Κυνήγι, επιχειρείται να μπουν οι βάσεις προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ενιαίο Ελληνικό Σώμα Φύλαξης της Φύσης. Όπως ανέφερε σήμερα, Πέμπτη, σε συνέντευξη Τύπου ο αναπληρωτής υπουργός κ. Γιάννης Τσιρώνης, στόχος του νέου σώματος θα είναι η πάταξη παράνομων δραστηριοτήτων στην ελληνική ύπαιθρο, όπως της λαθροθηρίας, της παράνομης υλοτομίας, της ανεξέλεγκτης εναπόθεσης τοξικών αποβλήτων, της παράνομης μανιταροσυλλογής και αποψίλωσης πολύτιμων βοτάνων κ.λπ.
Σήμερα, την ελληνική φύση… εποπτεύουν τρία σώματα: η ομοσπονδιακή θηροφυλακή με 250 άτομα, τα δασαρχεία με περίπου 3.000 δασοφύλακες και οι λιγοστοί φύλακες των φορέων διαχείρισης.
«Έχουμε καταγγελίες, π.χ. από το δασαρχείο Κόνιτσας, ότι αλλοδαποί, οπλισμένοι σαν αστακοί, εισέρχονται με τα κοπάδια τους στα ελληνικά βοσκοτόπια και απειλούν τους έλληνες κτηνοτρόφους, οι οποίοι φοβούνται να οδηγήσουν στις συγκεκριμένες περιοχές τα ζώα τους για βόσκηση. Έχουμε εντοπίσει ελληνικά άγρια βότανα να πωλούνται στη γερμανική αγορά ως προϊόν γειτονικής μας χώρας, στην οποία τα συγκεκριμένα είδη δεν φύονται. Είναι εκτεταμένη η παράνομη μανιταροσυλλογή, η λαθροθηρία, η παράνομη απόθεση τοξικών αποβλήτων κ.λπ.» τόνισε ο κ. Τσιρώνης, επισημαίνοντας την ανάγκη της δημιουργίας του Σώματος Φύλαξης της Φύσης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το περιβαλλοντικό έγκλημα.
Ωστόσο, όπως ανέφερε, διερευνάται εάν μπορεί να στελεχωθεί με δημοσίους υπαλλήλους, αν και με δεδομένες τις μνημονιακές δεσμεύσεις περί προσλήψεων, είναι πιθανότερο να στελεχωθεί με συμβασιούχους. Τα έξοδα θα μπορούσαν να καλυφθούν από το Πράσινο Ταμείο, αν εξαλειφθεί η δέσμευση του 97,5% των πόρων του για τον «εμπλουτισμό» των δημοσίων ταμείων, ή από τα έσοδα που προκύπτουν από τις άδειες κυνηγιού, τα οποία υπολογίζονται στα 15 με 20 εκατ. ευρώ.
Ο αναπληρωτής υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα συσταθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τα θέματα θηρευτικής νομοθεσίας. Επίσης, θα δημιουργηθεί Εθνική Επιτροπή για τη Διαχείρισης της Άγριας Πανίδας ως ανεξάρτητου γνωμοδοτικού οργάνου, το οποίο θα βοηθά τις υπηρεσίες στη λήψη αποφάσεων όπως για τις ρυθμιστικές διατάξεις για το κυνήγι, οι οποίες σήμερα βασίζονται, σύμφωνα με τον κ. Τσιρώνη, σε στατιστικούς αριθμούς που δίνουν οι κυνηγοί και όχι σε επιστημονικά κριτήρια.
Ακόμη, διερευνάται από το υπουργείο ο τρόπος έκδοσης των αδειών θήρας με αυτόματο ηλεκτρονικό τρόπο για μείωση της γραφειοκρατίας και ο καλύτερος οικονομικός έλεγχος κυνηγετικών συλλόγων, οι οποίοι συλλέγουν τα χρήματα από τα τέλη έκδοσης των αδειών καθώς, όπως ανέφερε ο κ. Τσιρώνης, υπάρχουν καταγγελίες για διασπάθιση χρήματος. Σήμερα στην Ελλάδα οι κυνηγοί φτάνουν τις 250.000, ενώ υπολογίζεται ότι… κυκλοφορούν περισσότερα από 1 εκατομμύριο κυνηγετικά όπλα, εκ των οποίων πολλά ανήκουν σε πολίτες που δεν έχουν άδεια κυνηγιού.
Γενικότερα, όσον αφορά το πόρισμα της αξιολόγησης των απόψεων του Εθνικού Διαλόγου για το Κυνήγι, ο κ. Τσιρώνης τόνισε πως έγινε η αρχή για να εκσυγχρονιστεί το κυνήγι στη χώρα μας, δεδομένου ότι πρόκειται για μια νόμιμη δραστηριότητα που αφήνει οικονομικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα, συχνά όμως παρατηρούνται εκτεταμένες παρανομίες κατά την άσκησή της.
Μετά το πέρας της συνέντευξης Τύπου, ο αναπληρωτής υπουργός είχε συνάντηση με εκπροσώπους της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, προκειμένου να τους ενημερώσει για το πόρισμα.
Στην ιστοσελίδα του εθνικού διαλόγου για το κυνήγι σχεδιάζεται να υπάρχουν όλα τα θέματα που αφορούν στο κυνήγι (μελέτες, λίστα με σχετική βιβλιογραφία, οικονομικά στοιχεία κ.λπ.), τα οποία θα εμπλουτίζονται με επιπλέον στοιχεία και θα ενημερώνονται τακτικά.
To BHMA